ΧΑ: Που «φόρτωσαν» και που «ξεφόρτωσαν» οι ξένοι

  • Ιανουάριος 18, 2016
Πώς κινούνται τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια στο χρηματιστήριο. Οι αναδιαρθρώσεις και οι «μετατοπίσεις ενδιαφέροντος» που καταγράφονται από τις στις αρχές του 2016. Τα νέα στοιχήματα εν μέσω ισχυρών πιέσεων και τι σηματοδοτούν.

H δραστική αύξηση των θέσεων των ξένων επενδυτών στην εγχώρια αγορά μετοχών στο τέλος του Δεκεμβρίου, ως απόρροια της επιτυχημένης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών τίτλων, επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδιαφέρον για το ποιες θέσεις έχουν χτίσει οι ξένοι επενδυτές συνολικά στις ελληνικές μετοχές, βάσει των τελευταίων στοιχείων. Οι διαφορές σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι μπορούν να ερμηνευθούν και ως ψήφος επενδυτικής εμπιστοσύνης σε συγκεκριμένες εταιρείες για το 2016.

Τα ξένα χαρτοφυλάκια παρέμειναν τοποθετημένα στις ελληνικές μετοχές στη διάρκεια του 2015 παρά τα πρωτοφανή αρνητικά γεγονότα που έλαβαν χώρα, ωστόσο η δομή και τα χαρακτηριστικά των επενδυτών που συμμετέχουν είναι διαφοροποιημένα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Παρότι, λοιπόν, οι ξένοι αυξάνουν τις θέσεις τους συστηματικά (από 45,9% ποσοστό συμμετοχής τον Ιανουάριο του 2015 οι ξένοι επενδυτές βρίσκονται να κατέχουν το 60,3% της αγοράς τον Δεκέμβριο του 2015), εντούτοις τα ποσοστά των θεσμικών διαχειριστών με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα (Global Emerging Funds -GEM) παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά και η αγορά εξακολουθεί να κυριαρχείται από επιθετικά hedge funds.

Η χαμηλή συμμετοχή των εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων (κατέχουν μόνο το 5% της χρηματιστηριακής αγοράς) δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη μεταβλητότητα που προκαλούν τα hedge funds και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η αυξημένη μεταβλητότητα να χαρακτηρίζει την αγορά και το 2016.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα, η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών από το 27,3% στις αρχές του 2015 αυξήθηκε στο 32,5% στο τέλος του έτους, αν και τον Νοέμβριο, πριν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ήταν στο 38,4%. Συντριπτική ήταν η μείωση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: από το 25,4% στις αρχές του 2015 κατέληξε στο 6,1% στις 31/12/2015.

Σε άμεση συσχέτιση με το προηγούμενο, η θετική εισροή ξένων κεφαλαίων στις ελληνικές μετοχές συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες, αν και έχει σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από τα 200 εκατ. δολάρια σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global.

Η πολύ μικρή θέση των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (καθώς η Ελλάδα έχει τις λιγότερες τοποθετήσεις από τις 21 αγορές που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Emerging Markets σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR) θα είναι ο κρίσιμος καταλύτης για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Οι top θέσεις των ξένων

Οι υπάρχουσες θέσεις των θεσμικών επενδυτών σε αυτό το κρίσιμο χρονικό σημείο είναι πιθανόν να κρίνουν και το μέγεθος της κίνησης στο θετικό σενάριο, δηλαδή αν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς κυλήσουν ομαλά και εντός των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και στο αντίθετο σενάριο, δηλαδή αν η χώρα οδηγηθεί και πάλι σε μακρόχρονες διαπραγματεύσεις, με τον ανάλογο αρνητικό αντίκτυπο σε όλα τα μέτωπα.

Όσον αφορά στις μετοχές που παραμένουν έντονα τοποθετημένοι οι ξένοι επενδυτές, τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece. Ειδικά, για τις τραπεζικές μετοχές, εξαιτίας και της ανακεφαλαιοποίησης, τα ποσοστά των ξένων επενδυτών έχουν διαφοροποιηθεί αισθητά, όμως τα στοιχεία δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα με ακρίβεια, γι’ αυτό και δεν παρουσιάζονται. Πιο αναλυτικά, βάσει των στοιχείων της Factset:

– Στην Jumbo οι ξένοι επενδυτές εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από κάθε άλλη εισηγμένη εταιρεία, με 37% από 47,96% τον Δεκέμβριο του 2014, εκ των οποίων το 27,3% αποτελούν αμερικανικών συμφερόντων επενδυτές και 9,7% λοιποί. Η σύσταση για τη μετοχή είναι θετική, αλλά το περιθώριο ανόδου από τη μέση τιμή-στόχο είναι της τάξεως του 10%.

– Στη μετοχή του ΟΠΑΠ το ποσοστό των ξένων συνολικά ανέρχεται σε 24,75%, σημαντικά μειωμένο από το 35,4% στο τέλος του 2014, με την απόδοσή του να είναι αρνητική το 2016, με σύσταση θετική και με περιθώριο ανόδου περίπου στο 30%. Tο hedge fund Baupost Group κατέχει άνω του 5%, ενώ νέες παρουσίες είναι οι BlackRock Asset Management, BlackRock Fund Advisors και Deka Investment με 3,8 εκατ. μετοχές αθροιστικά.

– Ο τίτλος της Folli Follie Group είναι στη δεκάδα με τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής ξένων, με το ποσοστό να ξεπερνά το 24%, αν και η απόδοσή της το 2015 προβλημάτισε, ενώ και από τις αρχές του έτους σημειώνει μεγαλύτερη πτώση από τον Γενικό Δείκτη.

– Ο τίτλος της ΔΕΗ επίσης εμφανίζει υψηλό ποσοστό ξένων με 22,3%, εκ των οποίων το 13,8% είναι η συμμετοχή του Silchester International Investors LLP. Η απόδοσή της στο ένα έτος είναι -22% και η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες.

– Στον ΟΤΕ το ποσοστό των ξένων είναι 14,5%, στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

– Η ΜΕΤΚΑ, με 23,4% από 21,9% στο τέλος του 2014, εμφανίζεται στην πρώτη δεκάδα των μετοχών με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών.

– Για τη Μυτιληναίος, το ποσοστό είναι στο 14% έναντι 8,8% στο τέλος του 2014.

– Στον τίτλο της ΕΧΑΕ το ποσοστό των ξένων θεσμικών έχει διατηρηθεί αμετάβλητο στο 27%, με το 21% από αμοιβαία κεφάλαια, ενώ το περιθώριο ανόδου είναι περιορισμένο βάσει της μέσης τιμής-στόχου.

– Η Τιτάν επίσης εμφανίζει αυξημένα ποσοστά σε σχέση με το τέλος του 2014, όπου στα τρέχοντα στοιχεία εμφανίζονται οι θεσμικοί επενδυτές με 15,12%.

– Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σημειώνει σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρσι, όπου το ποσοστό των ξένων θεσμικών επενδυτών τοποθετείται στο 15,5% από 7,5% πέρσι.

– Για την Coca Cola HBC, από το 17,2% στο τέλος του 2014, το ποσοστό έχει ενισχυθεί αισθητά σε 23%.

– Στην ΕΥΔΑΠ σημειώνεται μικρή αύξηση στο 16% από 12,66%.

– Στη Motor Oil, το ποσοστό θεσμικών επενδυτών εμφανίζεται στο 10,2% από 7,4% πέρσι.

– Στα Ελληνικά Πετρέλαια επίσης το ποσοστά είναι αυξημένα, από το 2,34% στο τέλος του 2014 στο 3,6% στο τέλος του 2015.

– Για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το ποσοστό των ξένων είναι ελαφρώς χαμηλότερο στο τέλος του 2015, στο 13,24% από 15,38% στο τέλος του 2014. Αντίθετα, στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από 9,39%, το ποσοστό που εμφανίζεται πλέον στη βάση δεδομένων της Factset είναι 9,98%.

– Στον ΟΛΠ, αν και το ενδιαφέρον είναι αυξημένο εξαιτίας της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης, το ποσοστό από το τέλος του 2014 αυξήθηκε ελαφρά στο 10,99% από 9,03%.

– Η Grivalia Properties εμφανίζει ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών στο 23,9%, εκ των οποίων το 15,25% από αμοιβαία κεφάλαια, με τιμή-στόχο τα 9,1 ευρώ ή 20% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή.

– Για την Aegean Airlines, η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών εμφανίζεται στο 7,24%, σχεδόν αμετάβλητη από το τέλος του 2014.

– Στη Frigoglass, με σημαντική θετική απόδοση το 2015, το ποσοστό συμμέτοχής των ξένων επενδυτών παραμένει υψηλό, στο 17,6%, εκ των οποίων το 11% είναι Αμερικανοί.

– Η μετοχή της Fourlis, με ποσοστό ξένων θεσμικών στο μετοχικό της κεφάλαιο στο 14,5% έναντι 23,6% στο τέλος του 2014, κινείται με καλύτερη απόδοση από την αγορά, με σύσταση «αγορά» και τιμή-στόχο τα 3,9 ευρώ.

– Για τη Σαράντης το ποσοστό των ξένων θεσμικών επενδυτών παραμένει σε επίπεδα άνω του 20%, με την πλειονότητα να είναι αμερικανικής προέλευσης.

– Τέλος, στη MIG το ποσοστό έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αφού προσεγγίζει το 10% από 5,71%, όπως και για τη Lamda evelopment, αφού από το 6% εμφανίζει πλέον 13%.

Πηγή:euro2day

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ