ΧΑ: Συνέχισε τον… ανήφορο με αυξημένο τζίρο

  • Ιανουάριος 23, 2018

Σε νέες κορυφές η εγχώρια αγορά με βοήθεια και από την αγορά ομολόγων. Τι δείχνουν τώρα τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα για τράπεζες, FT 25 και Γενικό Δείκτη. Το «gap» στο άνοιγμα και τα σενάρια για τη συνέχεια

1. Ιαν8. Ιαν15. Ιαν22. Ιαν750800850900Τετάρτη, Δεκ 27, 2017● Κλείσιμο: 809,230Highcharts.comΓΔ
1. Ιαν8. Ιαν15. Ιαν22. Ιαν2000210022002300Highcharts.comFTSE
Καθαρά ανοδική, η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και με βοήθειες από την θετική εικόνα στο μεγαλύτερο κομμάτι από το ταμπλώ του FTSE25 και τις τελικές δημοπρασίες, να κλείνουν οριακά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας, το οποίο κατεγράφη μετά τις 17.00.

Μάλιστα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν ακόμα μία νίκη των αγοραστών, καθώς ήταν ευδιάκριτη η ενδοσυνεδριακή διόρθωση που έφερε τους δείκτες κοντά στα χαμηλά ημέρας, όμως η προσφορά απορροφήθηκε και οι δείκτες επέστρεψαν προς υψηλότερα επίπεδα.

Οι «διαξιφισμοί» μεταξύ αγοραστών – πωλητών, είχαν σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών και αυτό είναι ακόμα μία θετική ένδειξη για την συνέχεια, τουλάχιστον για όσους αναλυτές «απαιτούσαν» η αναρρίχηση των δεικτών να συνοδεύεται και από ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με «gap»και για τους τρεις βασικούς δείκτες και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν το σημερινό «τεχνικό χάσμα» είναι «gap» εκκίνησης, ή «gap» εκτόνωσης.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, το Χ.Α. απέκτησε περαιτέρω δυναμική μετά τα όσα συμφωνήθηκαν χθες με την Έκθεση Συμμόρφωσης στο Eurogroup, ενώ ανοδικά «καύσιμα» συνεχίζουν να δίνουν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων,καθώς σημειώθηκε νέα, σημαντική, αποκλιμάκωση των αποδόσεων σε όλες τις λήξεις (2ετες 1,17%, 10ετες 3,75%).

Μάλιστα, σύμφωνα με τους περισσότερο αισιόδοξους, αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη από τις Διεθνείς Αγορές, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η θετική εικόνα στο ταμπλώ του Χ.Α., τουλάχιστον μέχρι την έξοδο στις Αγορές, έστω και αν οι αποτιμήσεις πολλών τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν θεωρούνται, πλέον, «κραχτές επενδυτικές ευκαιρίες» (!)

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, η οποία μέρα με την μέρα αποκτά και περισσότερους «οπαδούς» και σύμφωνα με την οποία, ακόμα και αν οι συντηρητικοί επενδυτές καλούνται να τηρήσουν στάση αναμονής, για τον Τραπεζικό κλάδο, μέχρι να τελειώσουν τα «stress tests», καθώς υπάρχει, ακόμα, μία τεράστια «δεξαμενή» μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι προοπτικές του Χ.Α. δείχνουν θετικές, ιδιαίτερα για τις μετοχές των εταιρειών που έδειξαν να βγαίνουν αλώβητες από την πολυετή κρίση και από το συνεχιζόμενο «εχθρικό» φορολογικό περιβάλλον και αυτές οι μετοχές αντιπροσωπεύουν εταιρείες σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Είναι περισσότερο από βέβαιο, πως αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα, πολύ σύντομα οι τίτλοι εταιρειών με «απαιτητικά» θεμελιώδη, θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» των χαρτοφυλακίων μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα και θα αποτελέσουν τους θετικούς πρωταγωνιστές της «επόμενης μέρας», διευρύνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον και έξω από τα στενά όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η θετική τεχνική εικόνα, διευκολύνει την άμεση προοπτική υπέρβασης του ορίου των 860 μονάδων και της περαιτέρω ανοδικής κίνησής του Γενικού Δείκτη, με την προϋπόθεση διατήρησης της συναλλακτικής ευρωστίας και της απουσίας διαταρακτικών παραγόντων, εξέλιξη κάθε άλλο παρά δεδομένη στις Αγορές» ανέφερε στο πρωινό της σχόλιο η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Από εκεί και πέρα, δεν ήταν λίγες οι ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης.
«Υπάρχουν καλά νέα για την Ελλάδα. Πετύχαμε πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση«, τόνισε ο Μάριο Σεντένο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνοντας ότι η χώρα πέτυχε την ολοκλήρωση σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων. Δόθηκε στο EwG η εντολή να ελέγξει την εκπλήρωση των υπολοίπων τις επόμενες εβδομάδες. Η επόμενη δόση θα είναι 6,7 δισ. ευρώ για πληρωμές χρέους, εξόφληση ληξιπρόθεσμων και τη δημιουργία μαξιλαριού ρευστότητας για να εξασφαλιστεί η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις Αγορές.

«Κοιτώντας μπροστά, ξεκινά η τεχνική συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους και ειδικότερα θα αντιμετωπιστεί ο μηχανισμός που συνδέει την πορεία της ανάπτυξης με την ελάφρυνση χρέους. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο» ανέφερε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, «απρόσκοπτη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, λήψη απόφασης για ενδεχόμενη μείωση του αφορολογήτου από το 2019 τον ερχόμενο Μάιο, Αποκρατικοποιήσεις υπό ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, πλήρης κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα πέντε Νησιά του Αιγαίου το Καλοκαίρι και αν χρειαστεί, αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο να οδηγήσει στη βεβαίωση εσόδων ίδιων με τα φετινά. Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά παραδοτέα της τέταρτης αξιολόγησης τα οποία περιγράφονται στο ‘compliance report’ των Δανειστών το οποίο εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, «αυστηρές συστάσεις προς τις Αρχές και τις Τράπεζες να εφαρμόσουν όλα τα εργαλεία, εξαντλώντας μάλιστα όλα τα περιθώρια διεξαγωγής πλειστηριασμών, με στόχο τη μείωση του βουνού των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάνει η Κομισιόν στην ‘Έκθεση Συμμόρφωσης’. Το 2018 οι Ελληνικές Τράπεζες σχεδιάζουν, σύμφωνα με τα πλάνα τους να προχωρήσουν σε 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων και οι Δανειστές καλούν τις Τράπεζες να ανεβάσουν τον αριθμό σε 40.000 πλειστηριασμούς σε ετήσια βάση τα επόμενα τρία χρόνια».

«Δεν υπάρχει συμφωνία με τους Θεσμούς για τη διενέργεια 130.000 πλειστηριασμών κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια», υποστήριξαν παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών στο ΑΠΕ. Σύμφωνα με τους ίδιους, η «Έκθεση Συμμόρφωσης» των Θεσμών για την 3η αξιολόγηση, αποτελεί το υλικό πληροφόρησης των Κρατών – Μελών της Ευρωζώνης για τη λήψη απόφασης και όχι το κείμενο της συμφωνίας».

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, «Δεκαέξι προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση που αφορούν στις Ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνονται στο ‘Compliance Report’, την Έκθεση Συμμόρφωσης, των Δανειστών. Μεταξύ αυτών προβλέπεται η προκήρυξη των διαγωνισμών για πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, του 65% της ΔΕΠΑ και του 5% του ΟΤΕ μέσα στον Μάρτιο, αλλά και η προώθηση του διαγωνισμού για το 35% των ΕΛΠΕ, ή άλλης διαδικασίας αξιοποίησης του συγκεκριμένου ποσοστού. Για τον Ιούνιο προγραμματίζεται η πώληση του 17% της ΔΕΗ, ή άλλης μορφής αξιοποίηση που οδηγεί σε τουλάχιστον ίδια έσοδα». Στην Έκθεση αναφέρεται πως και το 2017 τα έσοδα των Ιδιωτικοποιήσεων ήταν χαμηλότερα των προβλεπόμενων (1,4 δισ., έναντι πρόβλεψης για 1,9 δισ. ευρώ), εξαιτίας των καθυστερήσεων στην πώληση του ΟΛΘ και του 5% του ΟΤΕ. Προβλέπεται πως οι καθυστερήσεις θα επηρεάσουν και τα έσοδα του 2018, ενώ εκτιμάται πως στο πρώτο εξάμηνο μπορούν να συγκεντρωθούν ένα δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση πως θα ολοκληρωθεί το σίριαλ του Ελληνικού».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις εγχώριων αναλυτών, η εγχώρια Αγορά μπορεί να συνεχίσει την «βόρεια» κίνησή της με το θετικό momentum να τροφοδοτείται και από το θετικό κλίμα των Διεθνών Αγορών, όμως συστήνεται αυξημένη προσοχή στην «αγελαία» ανοδική κίνηση, στην οποία συμμετέχουν όλο και περισσότεροι τίτλοι, στην λογική του «ποιος έχει μείνει πίσω».

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 987,29 μονάδες (+2,62%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 976,72 (+1,53%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 983,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,26%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και όσον αφορά τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, όσο αυτός διατηρεί κλεισίματα υψηλότερα των 965 μονάδων, έχει όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 1011 – 1030 μονάδων. Σε περίπτωση «pullback» που θα φέρει κλείσιμο χαμηλότερα των 939 μονάδων, απαιτούνται κινήσεις «stop long», τουλάχιστον από τα θεωρούμενα «γρήγορα» χαρτοφυλάκια.

Προσοχή στο σημερινό «χάσμα» μεταξύ 962,04 και 969,86 μονάδων.

Στα άξια αναφοράς και το κλείσιμο της Alpha Bank ΑΛΦΑ +2,26% (+2,26%) υψηλότερα των 2,00 ευρώ, που σηματοδοτεί υψηλά τετραμήνου. Ο τίτλος της ΑΛΦΑ γίνεται ο δεύτερος μετά την Εθνική (+2,78% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) που δίνει κλείσιμο υψηλότερα από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ. και αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2,09 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 2,23 ευρώ.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τις τελικές δημοπρασίες ο τίτλος της Eurobank(+1,42%) είχε γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο και το «πράσινο» επανήλθε με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος (-3,57% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Υπενθυμίζεται ότι χθες και μετά την λήξη της συνεδρίασης, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα χρήσης 2017, όμως η Αγορά κουράστηκε να βλέπει την «μερίδα του λέοντος» από τα κέρδη να την παίρνει το Δημόσιο και να περισσεύουν κάτι «ψίχουλα» για μέρισμα προς τους Μικρομετόχους και σήμερα ο τίτλος «τιμωρήθηκε» δεόντως και με «τσιμπημένες» συναλλαγές.

Δεν ήταν λίγα τα άξια αναφοράς στον μη Τραπεζικό 25αρη.

Ξεκινώντας από την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,63%). αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα διακινήθηκε και ένα «πακέτο» 1.630.000 μετοχών, ή του 1,57% περίπου της εισηγμένης, στα 4,95 ευρώ ανά μετοχή. Ο τίτλος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ και σε υψηλά 8ετιας. Κλείσιμο υψηλότερα των 5,20 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 5,80 ευρώ, ενώ το ημερήσιο «stop long» έχει ανέβει στα 4,75 ευρώ.

Σε νέα υψηλά 18 ετών και πλέον, ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση η μετοχή του Σαράντη (+6,29%).

Απόλυτα θεωρητικές οι επόμενες αντιστάσεις στα 15,50 και 17,50 ευρώ, ενώ το ημερήσιο «stop» εντοπίζεται στα 13,85 ευρώ, αλλά θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ (+3,59%), που δείχνει να κινείται προς νέα υψηλά τεσσάρων ετών (!) Η επόμενη αντίσταση στα 13,20 ευρώ, η πρώτη στήριξη στα 11,84 ευρώ και το «stop long» στα 11,34 ευρώ.

Υψηλά τετραμήνου για τον Τιτάνα (+1,46% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 24,00 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 24,30 και 25,50 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 23,70 ευρώ. Το ημερήσιο «stop» στα 22,80 ευρώ.

Τα υψηλά 10ετιας «ψαχουλεύει» ο Μυτιληναίος (+2,04%), που ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση στο ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ. Κλείσιμο υψηλότερα των 10,12 – 10,20 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για αναρρίχηση προς τα 10,72 – 10,80 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 9,70 ευρώ και το «stop» για τους γρήγορους στα 9,61 ευρώ.

Νέα βελτίωση στα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,69%) και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, το κλείσιμο υψηλότερα των 2223 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τις 2302 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Πρώτες στηρίξεις στις 2186 και 2140 μονάδες (ημερήσιο «stop long»).

Το σημερινό «gap» μεταξύ 2208,63 και 2211,04 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης σήμερα πέτυχε νέα υψηλά 35 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/2/2015 (880,48 μονάδες).

Κοντινή αντίσταση στις 875 μονάδες και το ημερήσιο «stop long» στις 831 μονάδες. Όσο ο Δείκτης διατηρείται υψηλότερα των 860 – 848 μονάδων, η τάση παραμένει επιθετική.

Το σημερινό «χάσμα» μεταξύ 859,34 και 861,57 μονάδων.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, καθώς αρκετοί από τους θετικούς πρωταγωνιστές των προηγούμενων ημερών διόρθωσαν, ενώ νέα «πουλέν» αναδεικνύονται στο ταμπλώ.

Σε κάθε περίπτωση, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+3,18%), σε νέα υψηλά 41 μηνών ο ΟΛΘ (+3,45%) που «έπιασε» και τα 30 ευρώ, ενώ ξαφνική εμφάνιση των αγοραστών σημειώθηκε στην Byte (+8,23%) και μάλιστα με αξιοπρόσεκτες συναλλαγές.

«Ντουμπλάρισαν» τις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις οι Centric (+7,01%) και CPI (+9,66%), τέσσερις ανοδικές και δύο αμετάβλητες, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, «μετράει» ο Λύκος (+1,93%), με «ανοιχτές» εντολές αγορών το σημερινό +6,92% για την Entersoft, ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Δρομέας (+11,11%).

Επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά η Space (+6,28%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Άβακα (+5,43%), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Ελλάκτωρας (+1,14%), ενώ η συνεχιζόμενη άτακτη υποχώρηση του Κέκροπα (-8%) «τραβάει» χαμηλότερα και την Ιντρακάτ (-4,33%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

«Ευνοϊκά εξελίσσονται τα ζητήματα που διαμορφώνουν τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελληνικές Οικονομίας και κατ΄ επέκταση της πορείας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου» αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η S&P, ήταν μεν συγκρατημένη αναβαθμίζοντας κατά μία μονάδα το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας αλλά εξάντλησε «τα καλά της λόγια» με την αναφορά της στις Τράπεζες, θεωρώντας ότι θα ξεπεράσουν ανώδυνα τα επικείμενα «τεστ κοπώσεως».

Παράλληλα, το Eurogroup επικύρωσε τα της εκταμίευσης της δόσης, εξαντλώντας την αυστηρότητά του στα της διενέργειας των πλειστηριασμών από τις Τράπεζες, ενώ βγήκε και «λευκός καπνός» για τα της ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους, με την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων.

Εξέλιξη που μπορεί να διαφοροποιήσει τη στάση του ΔΝΤ, που το Φεβρουάριο θα αποκαλύψει την απόφασή του απέναντι στην Ελληνική Οικονομία, με το ενδεχόμενο να προβεί σε εκταμίευση δόσης 1,6 δισ. να είναι πλέον ανοικτό, στο βαθμό που αποφανθεί θετικά για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, ενόψει συμβατικών δεσμεύσεων για ενέργειες που προσεχώς θα υλοποιηθούν.

Τα παραπάνω οδηγούν σε συναλλακτική αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει τις 858 μονάδες (η ψηλότερη επίδοση για το 2017) και να συνεχίζει πάνω από τις 860 μονάδες, καθώς η τεχνική εικόνα ευνοεί την περαιτέρω αναρρίχησή του προς τις 880 μονάδες.

Έτσι, το ενάρετο σενάριο τείνει να οδηγεί σε διεύρυνση των επενδυτικών επιλογών, που επεκτείνονται πλέον πέραν των Δεικτοβαρών μετοχών (Τραπεζικών και μη) και σε άλλες επιλογές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, με αποτιμήσεις που υπολείπονται της εσωτερικής αξίας, αλλά και πρόσθετους λόγους να περιληφθούν στα «επενδυτικά ραντάρ» των Επενδυτών. Ζητούμενο είναι, από την άλλη πλευρά να διευρυνθεί η συμμετοχή κεφαλαίων μακράς πνοής, διαδικασία που αρχίζει να δρομολογείται καθώς οι διορθωτικές κινήσεις του Γενικού Δείκτη εκλαμβάνονται συστηματικά, πλέον, ως ευκαιρίες για τοποθετήσεις από «νέο χρήμα».

Στα αξιοσημείωτα των τελευταίων ημερών, πρέπει να επισημανθεί η αναγγελθείσα εισαγωγή της Chipita («ένας φίλος από τα παλιά», αφού ήταν και στο παρελθόν εισηγμένη) από κοινού στο Λονδίνο και την Αθήνα, προς την Άνοιξη, με την άντληση μεγάλου ύψους κεφαλαίου, εξέλιξη που θα επαναφέρει τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εισαγωγή στο Χ.Α. και από άλλες εταιρείες που τώρα διστάζουν να το κάνουν.

Στο διεθνές περιβάλλον, τα μάτια στρέφονται προς το Νταβός όπου αναμένεται να διεξαχθεί το ετήσιο διεθνές Οικονομικό forum. Στο μεταξύ κλείδωσε η προοπτική σχηματισμού Κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, ανοίγοντας θετικές προοπτικές για τη Γαλλογερμανική συνεργασία και κατ’ επέκταση την Ευρωπαϊκή συνοχή.

Παράλληλα, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τους ρυθμούς μεγέθυνσης της Παγκόσμια Οικονομίας.
«Ουδείς λοιπόν θέλει, τώρα, να αναφέρεται στις απειλές που κάθε άλλο παρά έχουν εξαφανιστεί από τον

Πλανήτη, επιτρέποντας στους δείκτες των Διεθνών Χρηματιστηρίων να συνεχίζουν την ανοδική τους κίνηση και διαμορφώνοντας περιβάλλον ‘Goldilocks’, τέλειων δηλαδή συνθηκών για την Οικονομία… Είθε να διατηρηθεί λοιπόν» τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+1,66%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, κατά την διήμερη συνεδρίασή της που ολοκληρώθηκε σήμερα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που δεν ανέμεναν κάποια αλλαγή πολιτικής.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σημαντική βελτίωση εμφανίζει το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «ZEW», τον Ιανουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία διαμορφώνεται στις 20,4 μονάδες, από 17,4 τον προηγούμενο μήνα, σημαντικά υψηλότερα από τις 17,8 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώνεται στις 95,2 μονάδες, από 89,3 τον Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές «έβλεπαν» τον δείκτη στις 89,8 μονάδες.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρωπαϊκό Νόμισμα ενισχύθηκε στις 1,3 μονάδες τον πρώτο μήνα του έτους, από 0,5 μονάδες το Δεκέμβριο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στις 0,6 μονάδες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης πραγματοποίησε άλμα στο 1, από το 0,4 που βρισκόταν το Δεκέμβριο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, διεκόπη το «shutdown» στη λειτουργία Υπηρεσιών του Ομοσπονδιακού Κράτους, μετά την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας σε ένα νομοσχέδιο προσωρινής χρηματοδότησης. Μετά τη Γερουσία, και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε (με 266 ψήφους υπέρ έναντι 150 κατά) το νομοσχέδιο που προβλέπει την προσωρινή χρηματοδότηση του Αμερικανικού Κράτους, μέχρι την 8η Φεβρουαρίου.

Πηγή euro2day

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ