Στις δημοπρασίες αποφάσισαν οι αγοραστές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, οδηγώντας το Χρηματιστήριο Αθηνών πάνω από τις 570 μονάδες, χωρίς μάλιστα να «ξοδέψουν» πολλά κεφάλαια.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 571,57 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 566,44 μονάδων (-0,39%) και 571,61 μον. (+0,52%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,29 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 41,90 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων οι 319 χιλ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,11%, στις 1.543,96 μονάδες, ενώ στο -0,89% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 671,51 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,72% στις 734,44 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,55%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,68%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 0,88%.
Διαδικαστικού χαρακτήρα και η σημερινή συνεδρίαση με την αγορά μάλιστα στην κύρια συνεδρίαση να κάνει κίνηση μέσα σε ένα εύρος μόλις… 4 μονάδων στον γενικό δείκτη. Δηλαδή από τις 566 μονάδες έως και τις 570 μονάδες, με τους επενδυτές να «αρνούνται» πεισματικά να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες κινήσεις. Χρειάστηκαν οι δημοπρασίες για να εμφανιστούν κάποιοι αγοραστές και να οδηγήσουν την αγορά σε κλείσιμο στα υψηλά ημέρας.
Άλλωστε, ενδεικτικό της απραξίας που κυριαρχεί είναι το γεγονός ότι μέχρι τώρα ο μέσος όρος του ημερήσιου όγκου συναλλαγών τον Ιούλιο είναι χαμηλότερος των 100 εκατ. τεμαχίων (96 εκατ. τεμάχια), από σχεδόν 180 εκατ. τεμάχια που ήταν ο μέσος όρος του όγκου συναλλαγών τον Ιούνιο.
Βέβαια σήμερα αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s (B-, σταθερές προοπτικές), με την αγορά να αναμένει να λάβει έναν στοιχειώδη «οδηγό» για το πως βλέπουν οι ξένοι την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, για τις βασικές εξελίξεις οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν να περάσει και ο Αύγουστος για να έχουν μια πιο σαφή εικόνα για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, αφού και το χρονοδιάγραμμα τοποθετεί την έναρξη της αξιολόγησης το Φθινόπωρο.
Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, το μόνο που έχει να αναμένει η αγορά μέχρι τότε είναι οι διοικητικές αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο, οι οποίες όμως φάνηκε να επηρεάζουν ελάχιστα την αγορά. Ο βασικότερος καταλύτης θεωρείται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όχι τόσο οι αλλαγές στις διοικήσεις, αλλά η επιλογή της στρατηγικής μετά από από αυτές τις αλλαγές. Και ειδικά η στρατηγική γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.
Όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr από τον Σεπτέμβριο αναμένονται βαθιές τομές στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, δρομολογώντας με επιταχυνόμενους ρυθμούς αναδιαρθρώσεις σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Οι κινήσεις αυτές φέρνουν άμεσα και αναπόφευκτα την ανάγκη να αποσυνδεθούν από την τεχνητή υποστήριξη των τραπεζών οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις και να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσες κριθούν βιώσιμες.
Οι τραπεζίτες περιγράφουν μία ιδιαιτέρως ζοφερή πραγματικότητα όπου πλέον δεν παίζει ρόλο αν μια επιχείρηση εμφανίζει τζίρους και κέρδη. «Πρόκειται για μία κατάσταση όπου ο ένας χρωστάει στον άλλο και κανείς δεν θα πληρωθεί από κανένα», περιγράφουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ελλείψει στρατηγικής για τη ρευστότητα, το πρόβλημα της ρευστότητας εξελίσσεται σε πρόβλημα βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις.
Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 4,65%, αλλά με αρκετές χιλιάδες τεμάχια ανεκτέλεστο πωλήσεων, ενώ ο ΟΤΕ και η ΜΕΤΚΑ έκλεισαν με άνοδο που έφτασε στο 2,26% και 2,10% αντίστοιχα. Στο +1,51% έκλεισε η Grivalia, στο +1,33% η ΕΕΕ, ενώ κάτω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχαλκο, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Folli Follie.
Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ έκλεισε με απώλειες 3,39%, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Εθνική, η οποία μάλιστα περιόρισε στο τέλος τις απώλειες της, οι οποίες ενδοσυνεδριακά έφτασαν έως και το 2,54%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Aegean, Μυτιληναίος και Πειραιώς.
Στον Mid Cap, το -3,76% της MIG στέρησε στον δείκτη το θετικό πρόσημο, αν και έξι μετοχές δεν κατάφεραν να κάνουν πράξη σήμερα. Η Σέντρικ, επίσης, ξεχώρισε, με το +21,90%, με πράξεις λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης.
Πηγή:capital