Εντεκα εισηγμένες βλέπουν «καλύτερο 2016»

  • Μάρτιος 28, 2016
Παρά την ύφεση στο εσωτερικό και το περιβάλλον αβεβαιότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, υπάρχουν εισηγμένες που, υπό προϋποθέσεις, βλέπουν με συγκρατημένη αισιοδοξία την πορεία τους φέτος. Ποιες είναι και που ποντάρουν.
 
Κόντρα στην εγχώρια ύφεση και στην αβεβαιότητα που επικρατεί στη διεθνή οικονομία δεν είναι λίγες οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ που δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξες ότι μέσα στο 2016 θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις.

Αν και όλοι αναγνωρίζουν την έντονη αστάθεια που επικρατεί και την χαμηλή δυνατότητα πρόβλεψης, οι διοικήσεις αρκετών εισηγμένων θεωρούν πως αν δεν συμβεί κάποια απρόβλεπτη αρνητική εξέλιξη θα μπορούσαν να πάνε φέτος καλύτερα από πέρυσι.

Συνήθως πρόκειται για εταιρείες με αρκετά εξωστρεφή προσανατολισμό, ή με επιχειρήσεις που ευνοούνται από την άνοδο του εισερχόμενου τουρισμού, υπάρχουν ωστόσο και παραδείγματα από Ομίλους που απευθύνονται κυρίως στην εσωτερική αγορά.

Ο όμιλος Sarantis για παράδειγμα έδωσε στη δημοσιότητα guidance για το 2016, στο οποίο αναφέρεται σε ανεβασμένο ύψος πωλήσεων και κερδοφορίας.

Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν βλέπει με αισιοδοξία το 2016, κυρίως λόγω της πορείας σε ΗΠΑ και Αίγυπτο.

Η διοίκηση της Fourlis, αν και επισημαίνει τη χαμηλή ορατότητα, δηλώνει πως οι πρώτες ενδείξεις για το 2016 είναι θετικές και εκτιμά σταθεροποίηση για την εγχώρια αγορά και ανάπτυξη στις πωλήσεις του εξωτερικού.

Συγκρατημένα αισιόδοξες δηλώνουν για τη φετινή τους πορεία και οι θυγατρικές του ομίλου Viohalco(ΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργεία Κορίνθου), λόγω των εκτός Ελλάδας επιδόσεών τους και των συμβολαίων που έχουν αναλάβει.

Στην ΜΕΤΚΑ, η διοίκησή της δηλώνει πως «παρά τις πιέσεις και τις αβεβαιότητες στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον, η εταιρεία αναμένεται να καταγράψει θετική πορεία και το 2016. Θα εξακολουθήσει να επιδιώκει την επίτευξη του στρατηγικού της στόχου για την αξιοποίηση της επιτυχημένης επέκτασης των δραστηριοτήτων της στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς και για την κατάκτηση ηγετικής θέσης στην ενεργειακή αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξει, επίσης, την αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από την άρση του εμπάργκο στο Ιράν, καθώς δημιουργεί συνθήκες για την κατασκευή μεγάλων έργων στο χώρο της ενέργειας. Παράλληλα, ο όμιλος θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά ηλιακής ενέργειας διεθνώς, μέσω της METKA EGN. Η εταιρεία θα εστιάσει στην εξυπηρέτηση σημαντικών διεθνών πελατών, με έμφαση στις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής».

Οι προοπτικές του ομίλου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για το 2016, όπως εκτιμά η διοίκησή της, κρίνονται θετικές, καθώς ολοκληρώνεται η κατασκευή νέου έργου ισχύος 73,2 MW, τo οποίo αναμένεται να αποδώσει έσοδα μέσα στο 2016. Επιπλέον, γιατί ωριμάζουν αδειοδοτικά και χρηματοδοτικά νέες επενδύσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίες αναμένεται να περάσουν στο στάδιο της κατασκευής μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τα Πλαστικά Θράκης αναγνωρίζουν τη γενικότερη αβεβαιότητα και το ευμετάβλητο περιβάλλον που δεν επιτρέπουν ασφαλείς εκτιμήσεις για το σύνολο της χρονιάς, συμπληρώνοντας πως «αναφορικά με την πορεία των αποτελεσμάτων στη χρήση του 2016 θετικά είναι τα μηνύματα για τα μεγέθη του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης σε επίπεδο κύκλου εργασιών και λειτουργικών κερδών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Στο α’ τρίμηνο της χρήσης του 2016 αποτυπώνεται κατά κύριο λόγο η θετική επίδραση της μείωσης των τιμών των α’ υλών, η αύξηση των όγκων παραγωγής και του κύκλου εργασιών καθώς και η επίδραση του προϊοντικού μίγματος. Η ισχυρή και υγιής κεφαλαιακή δομή του Ομίλου σε συνδυασμό με τις λειτουργικές και οργανωτικές δομές τις οποίες πλέον διαθέτει, έδωσαν τη δυνατότητα στη διοίκηση να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις όποιες δυσκολίες προέκυψαν στο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον το 2015 και να υλοποιήσει ένα εκτεταμένο επενδυτικό σχέδιο.

Το πλάνο προβλέπει οι νέες γραμμές παραγωγής να έχουν τεθεί σε κανονική λειτουργία έως τα τέλη Απριλίου 2016 και η θετική επίδραση στα περιθώρια κέρδους εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του 2017 με την ωρίμανση των νέων επενδύσεων».

Η διοίκηση της Π. Πετρόπουλoς, αναφέρει πως «υπό τις σηµερινές ασταθείς συνθήκες, δεν µπορούν να υπάρξουν αξιόπιστες και αντικειµενικές προβλέψεις. Ο όµιλος πάντως αντιµετώπισε επιτυχώς την οικονοµική λαίλαπα των τελευταίων ετών κατορθώνοντας να επιτύχει κέρδη και για το 2015. Από τα µέχρι τώρα στοιχεία, για την χρήση του 2016 αναµένεται ότι θα υπάρξει µικρή αναστροφή της οικονοµικής δραστηριότητας και βελτίωση της ανάπτυξης που εκτιµάται ότι θα επιδράσουν θετικά στα µεγέθη του οµίλου και της εταιρείας».

Στο Hilton Αθηνών (Ιονική Ξενοδοχειακή), σύμφωνα με τα στοιχεία κρατήσεων εκτιμάται ότι το α’ τρίμηνο θα κυμανθεί στα επίπεδα το 2015, ενώ εκτιμάται ότι από το β’ τρίμηνο θα υπάρξει βελτίωση των κρατήσεων στα βασικά τμήματα της αγοράς, όπως ο επιχειρηματικός τουρισμός, ο ομαδικός και συνεδριακός τουρισμός. Για να διατηρηθεί όμως αυτή η τάση, συνεχίζει η διοίκηση της εισηγμένης, βασική προϋπόθεση για ταχεία επάνοδο προς την αύξηση του τουριστικού ρεύματος είναι να διατηρηθεί στην κρίσιμη αυτή φάση η προστασία της φήμης και της γενικής εικόνας του προορισμού «Αθήνα» στις διεθνείς αγορές.

Η Μοτοδυναμική εκτιμά πως «για το 2016 αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης λόγω γήρανσης του στόλου οχημάτων που βρίσκεται σε κυκλοφορία της ανάγκης ανανέωσης τους και της αναμενόμενης αύξησης του τουρισμού. Η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και των χρηματορροών».

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Μαθιός Πυρίμαχα, «παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα , οι προοπτικές του Ομίλου για το 2016 διαγράφονται θετικές . Η εφαρμογή από τον όμιλο της μακροχρόνιας στρατηγικής της για επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό δίνει την δυνατότητα να υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης. Πρωταρχικός στόχος της διοίκησης του ομίλου παραμένει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, η επέκταση των δραστηριοτήτων του σε νέες αγορές, η περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών με εξωστρεφή προορισμό, περιορίζοντας τα λειτουργικά κόστη και επικεντρώνοντας στην αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης».

Πηγή:.euro2day

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ