Νερό στο μύλο των προσδοκιών για την αλλαγή σελίδας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ρίχνει η ισχυρή ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών στο «παρά πέντε» της κρίσιμης ανακεφαλαιοποίηση τους.
Μολονότι το ράλι του τραπεζικού κλάδου έχει έντονα χαρακτηριστικά κερδοσκοπίας καθώς καθοδηγείται από «διαδόσεις» και εξελίσσεται σε μια περίοδο που ούτε το short selling επιτρέπεται, ούτε τραπεζικά παράγωγα υπάρχουν πλέον στην αγορά, εντούτοις δεν περνά πλέον απαρατήρητο ότι η μία μετά την άλλη οι τραπεζικές μετοχές με λοκομοτίβες την Εθνική και την Alpha Bank, δοκιμάζουν πλέον να διασπάσουν ανοδικά σημαντικούς σχηματισμούς πυθμένα και να παρουσιάζουν σημάδια τερματισμού της μακροχρόνιας πτώση τους.
Η συμπεριφορά αυτή ερμηνεύεται ως ένδειξη επιστροφής των πρώτων υψηλού ρίσκου επενδυτικών funds στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σε ρόλο προπομπού των σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στον κλάδο, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αντικατοπτρίζει και μια ακόμη βραχυχρόνια προσπάθεια βελτίωσης αποτιμήσεων και «ξεφορτώματος» μετοχών σε υψηλότερες τιμές πριν ξεκινήσουν οι νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. H υπόθεση αυτή αναμένεται ότι θα δοκιμαστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από τις ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης κερδών που πιθανότατα θα εκδηλωθούν.
Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test πιθανότατα το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής, και οι πληροφορίες ότι ο τελικός λογαριασμός θα είναι χαμηλότερος αυτού που είχε εκτιμήσει αρχικά η αγορά και συνεπώς θα μπορεί εύκολα να καλυφθεί από τους ιδιώτες, δημιούργησαν το κατάλληλο υπόστρωμα για να αποκολληθούν από τις ιστορικά ελάχιστες τιμές τους οι τράπεζες και να θέσουν τις βάσεις για την μερική κάλυψη της πτώσης που ξεκίνησε μετά την επιβολή capital controls. Η Εθνική με τον σχηματισμό διπλού πυθμένα που διέσπασε ανοδικά, δείχνει να έχει ως στόχο την περιοχή των 90 λεπτών. Η Alpha κινείται προς την αντίσταση των 0,18 ευρώ με απώτερο στόχο πλέον την επιστροφή της σε προ capital control τιμές στα 0,30-,035 ευρώ, ενώ η Eurobank και η Πειραιώς εφόσον ακολουθήσουν την πορεία των δύο μεγαλύτερων του κλάδου, έχουν από διαγραμματικής πλευράς τα μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης.
Ακόμη πιο αισιόδοξες ενδείξεις παρέχει η συμπεριφορά των μη τραπεζικών μετοχών και των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών που επίσης βρίσκονται πλέον σε διαδικασία υπέρβασης καθοριστικών επιπέδων. Ήδη για έναν μεγάλο αριθμό μετοχών της «πραγματικής οικονομίας», το 2015 έχει αποδειχθεί εξαιρετικά θετική χρονιά καθώς τίτλοι όπως η Motor Oil, η Τέρνα, ο ΟΛΠ, τα Πλαστικά Θράκης, τα ΕΛΠΕ, η Frigoglass, η Σωλ. Κορίνθου, η Intralot, Coca Cola, η Βιοχαλκο, η Lamda κ.α καταγράφουν αποδόσεις 35% έως και 65% από την αρχή του έτους.
Με αρκετή χρονοκαθυστέρηση που οφείλεται ως επί το πλείστον στην μέχρι πρότινος καταστροφική πορεία των τραπεζών, ο Γενικός Δείκτης έχει αρχίσει να αποτυπώνει τις τελευταίες εβδομάδες τη θεαματική αποκλιμάκωση του ρίσκου χώρας όπως αυτό αποτυπώνεται στην μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων (από το 21% στο 7,6%). Η προσπάθεια υπέρβασης των 700-715 μονάδων που βρίσκεται σε εξέλιξη σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την αγορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και σύμφωνα με κάποιες απόψεις αναλυτών, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της αντιστροφής της πτωτικής τάσης, ειδικά αν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου η αγορά καταφέρει να υπερβεί πειστικά την μακροχρόνια γραμμή τάσης από τις 1.328 μονάδες του περσινού Ιουνίου.
Εντούτοις το ανοδικό σενάριο για την αγορά θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από το εύρος της διόρθωσης που αναμένεται να μεσολαβήσει από τα τρέχοντα ή λίγο υψηλότερα επίπεδα, προκειμένου να δοκιμαστεί η εγκυρότητα των επιπέδων τιμών που έχουν διασπαστεί και τα οποία εφόσον επιβεβαιωθούν, δίνουν περιθώρια για σημαντική περαιτέρω ώθηση στις τιμές.
Πηγή:capital.gr