Το μεγάλο στοίχημα της αγοράς που συνδέεται άμεσα με την επόμενη μέρα των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών, αρχίζει πλέον να μετρά αντίστροφα αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη. Τότε θα τεθούν εκ νέου μετά τα reverse splits στη διαπραγμάτευση όλες οι μετοχές (νέες και παλιές μετοχές) της Alpha και της Eurobank, οι υφιστάμενες της Πειραιώς και τέλος της Εθνικής. Η τελευταία έχει ακόμη να ολοκληρώσει την εκκρεμότητα της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα για τη συγκέντρωση 300 εκατ. ευρώ με την έκδοση 1 δισ. νέων μετοχών στην τιμή των 0,30 ευρώ (0,02 ευρώ προ reverse split), η οποία θα γίνει από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη.
Οι νέες απώλειες κατά 39,82% του τραπεζικού δείκτη την εβδομάδα που πέρασε, αντικατοπτρίζουν κλάσμα μόνο της απαξίωσης του τελευταίου μήνα (-77%) που έφερε τη συνολική αποτίμηση του κλάδου σε μόλις 1,1 δισ. ευρώ. Αφήνουν, όμως, περιθώρια αισιοδοξίας ότι μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου που «τελειώνουν όλα» με την περιπέτεια των τραπεζών συμπεριλαμβανομένης και της έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Εθνικής (και ενδεχομένως της Πειραιώς), θα ξεκινήσει πλέον από «λευκό χαρτί» και με καθαρά δεδομένα η αναθεμελίωση του σημαντικότερου χρηματιστηριακά κλάδου της Λεωφόρου Αθηνών.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλέον συγκεντρώσει τα αναγκαία κεφάλαια για την επανεκκίνησή τους, έχουν αποκτήσει νέους μετόχους και δεδομένων των χαμηλών τιμών στις οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, αποκτήσει πλέον εξαιρετικά συμπιεσμένες αποτιμήσεις που αντιστοιχούν σε 0,26x εως 0,3x σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά τους, οι οποίες επιτρέπουν στους επενδυτές να προσδοκούν σε μεσοπρόθεσμα κέρδη από την αγορά τους.
Στο μεσοδιάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες χρηματιστηριακής επανεκκίνησης του τραπεζικού κλάδου, η χρηματιστηριακή αγορά έχει, όπως έδειξε η σημερινή συνεδρίαση, τη δυνατότητα να «ανασάνει» από την ισχυρή μεταβλητότητα και να διαμορφώσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας υψηλότερα των στηρίξεων της στις 640 μονάδες, ώστε να προετοιμαστεί για την αναμενόμενη μεταβλητότητα που θα προκύψει τόσο μετά την επαναδιαπραγμάτευση των τραπεζών, όσο κυρίως όταν ο τραπεζικός κλάδος αποκτήσει εκ νέου την βαρύτητα που του αναλογεί και η οποία αναμένεται να προσεγγίζει το 35% -40% του FTSE Large Cap.
Ούτως ή άλλως όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία από την επιβολή των capital controls στο τέλος Ιουνίου μέχρι και σήμερα, οι μετοχές της «πραγματικής οικονομίας» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου από την κατάρρευση των τραπεζών. Η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς έχει υποχωρήσει από τα 48 δισ. ευρώ στα 37 δισ. ευρώ, όμως όλα τα λεφτά χάθηκαν στις τράπεζες (απώλειες 11-12 δισ. ευρώ) ενώ αντίθετα οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας όχι μόνο κρατήθηκαν αλλά αύξησαν τις αποτιμήσεις τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι η αξία των μετοχών της «πραγματικής οικονομίας» έχει αυξηθεί από τα 32 δισ. ευρώ που ήταν προ των capital controls, στα 34 δισ. ευρώ σήμερα. Στην εικόνα αυτή φαίνεται να συμβάλει η μικρότερη της αναμενόμενης επίπτωσης των capital controls και της ύφεσης στα αποτελέσματα των εισηγμένων. Σύμφωνα με στοιχεία της BETA ΑXEΠΕΥ για το τρίτο τρίμηνο του 2015, στις 78 εταιρίες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη τα λειτουργικά κέρδη δείχνουν αύξηση 16%, τα καθαρά κέρδη 41%.
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν μάλλον συνολικά σταθεροποιητική για την αγορά, αν κρίνει κανείς τις μεταβολές του προηγούμενου διαστήματος. Ο Γενικός Δείκτης κέρδισε μικρό έδαφος με τη σημερινή του άνοδο κατά 1,09% κλείνοντας στις 649,79% και κατάφερε έτσι να περιορίσει τις εβδομαδιαίες απώλειες στο -1,37% αλλά κυρίως να διατηρήσει αλώβητη την στήριξη των 640 μονάδων που πλέον μπορεί να αξιοποιηθεί βραχυπρόθεσμα ως βατήρας για να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Η εικόνα αρκετών δεικτοβαρών μετοχών έχει περιθώρια να βελτιωθεί περισσότερο βραχυπρόθεσμα λόγω της μετατόπισης ενδιαφέροντος και κεφαλαίων που προκαλεί η αναστολή διαπραγμάτευσης των τραπεζών. Ήδη στον ΟΠΑΠ που ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης με κέρδη 6,42% στα 6,80 ευρώ, φαίνεται πως ολοκληρώθηκε ο κύκλος διόρθωσης από τα υψηλά των 8,76 ευρώ και έχει ξεκινήσει η αντιστροφή της καθοδικής κίνησης με την υπέρβαση, σήμερα, του καθοδικού καναλιού στο οποίου είχε εγκλωβιστεί εδώ και πάνω από 20 συνεδριάσεις. Αντίστοιχα στη ΔΕΗ η οποία σήμερα ενισχύθηκε επίσης κατά 6,67% στα 5,28 ευρώ, οι εισροές κεφαλαίων ενόψει της εισόδου της στον MCSI Standard, εξουδετερώνει σε αυτή τη φάση τις αρνητικές επιπτώσεις από την επιδείνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, ενώ και σε άλλες μετοχές όπως λ.χ τη Jumbo η οποία έχει σχεδόν διπλασιάσει την αξία της από τα χαμηλά του Αυγούστου, ήταν προφανής η είσοδος κεφαλαίων και αυτή την εβδομάδα.
Στις μετοχές που πρωταγωνίστησαν θετικά τόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, όσο και -αρκετές από αυτές -κατά το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας που πέρασε, συγκαταλέγονται επίσης η Αεροπορία Αιγαίου (+5,89% στα 7,19 ευρώ σήμερα), η Βιοχάλκο (+5% στα 2,10 ευρώ), η ΕΧΑΕ (+3,09% σήμερα), η ΕΥΔΑΠ, ο Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, κ.α
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι συνεδριάσεις των τελευταίων 2-3 ημερών άφησαν θετικές παρακαταθήκες επίσης σε μια σημαντική μερίδα μετοχών με θετικό strory, όπως είναι μεταξύ άλλων ο Φουρλής (+3,56% στα 2,262 ευρώ σήμερα), η Σωλ. Κορίνθου (+4,31% στα 1,21 ευρώ), καθώς και οι Frigoglass, MIG, Kυριακίδης, κ.α
Τεχνικά η κίνηση της αγοράς παραπέμπει σε συσσώρευση λίγο πάνω από την στήριξη των 640 μονάδων, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της BETA στο εβδομαδιαίο σχόλιό του. Οι διαγραμματικές πληροφορίες της εβδομάδας δεν πρόσθεσαν κάτι νέο καθώς θα χρειαστεί υπέρβαση της περιοχής των 680 μονάδων για να αναθεωρηθεί το πτωτικό σενάριο το οποίο διατηρεί ακόμα τις
πιθανότητες με το μέρος του. Η συρρίκνωση των συναλλαγών έχει οδηγήσει σε μια προσωρινή εκεχειρία των αντιμαχόμενων πλευρών με τους πωλητές να έχουν τον τραπεζικό κλάδο υπό έλεγχο και τις εμποροβιομηχανικές εφεδρείες του FTSE-25 να κερδίζουν κάποιο έδαφος ισορροπώντας κάπως την κατάσταση. Συμπερασματικά, η ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί εβδομάδα ειδικών συνθηκών. Αφενός διότι η είσοδος των νέων τραπεζικών μετοχών προς διαπραγμάτευση θα συγκεντρώσει πολύ ενδιαφέρον και θα αλλάξει τα δεδομένα της βαρύτητας (και πάλι) όλων των μετοχών που διαμορφώνουν το Γενικό Δείκτη αφετέρου τα αντανακλαστικά της αγοράς μπορεί να αποδειχθούν πιο γρήγορα σε μια έντονη και συνεχή πίεση τιμών προς τα επίπεδα των αυξήσεων.
Πηγή:capital.gr