Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολ., «απαντώντας» στην αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών 200 δισ. δολ. την περασμένη εβδομάδα.
Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2019 και θα κυμαίνονται από 5 ως 25%.
Περί τις 18:45, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 2,4% στις 25.308 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 2,5% στις 2.809 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει βουτιά 3,3% στις 7.653 μονάδες.
Οι μετοχές των Caterpillar και Boeing, δύο εταιρειών «ευαίσθητων» σε θέματα εμπορίου, λόγω της έκθεσής τους στο εξωτερικό, καταγράφουν απώλειες 4% και 2,7%.
Οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν βαριές απώλειες την περασμένη εβδομάδα, μετά τις απειλές του Trump για αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά.
Ο S&P 500 και ο Nasdaq κατέγραψαν πτώση 2,2% και 3% αντίστοιχα, στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας -η χειρότερη εβδομαδιαία τους επίδοση από τον Δεκέμβριο.
Ο Dow Jones κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο, υποχωρώντας κατ 2,1%.
Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, «εκτόξευσε» ευθείες απειλές κατά της Κίνας, προειδοποιώντας το Πεκίνο με βαρύ πλήγμα και πλήρη απομόνωση εάν δεν υπογράψει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
«Λέω ανοικτά στον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, ότι θα υποστεί βαρύ πλήγμα εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Κι αυτό γιατί οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Κίνα για άλλες χώρες, καθώς είναι πολύ ακριβό να αγοράσεις στην Κίνα.
Είχατε μια σπουδαία συμφωνία, η οποία σχεδόν ολοκληρώθηκε, αλλά την τελευταία στιγμή κάνατε πίσω», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ένας νέος γύρος εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή (10/5) χωρίς συμφωνία, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν τεθεί σε ισχύ νέοι αμερικανικοί δασμοί 25% στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών ύψους 200 δισ. δολ.
Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ για αλλαγές στην κινεζική νομοθεσία και η διακήρυξη της Κίνας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τροποποιήσεις οι οποίες βλάπτουν τα συμφέροντά της, δεν άφησαν περιθώριο για συμβιβασμό.
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη Σύνοδο των G20 στα τέλη Ιουνίου στην Ιαπωνία, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, και ο Κινέζος ομόλογός του, Xi Jinping, είναι πιθανό να συναντηθούν και να συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν το εμπόριο, όπως δήλωσε την Κυριακή (12/5) ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow.Πιέσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήριαΤην ίδια ώρα, βαριές απώλειες καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,2% στις 372,8 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτων να καταγράφει απώλειες 3,4%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 1,4% στις 11.890 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει πτώση 0,4% στις 7.172 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει απώλειες 1,2% στις 5.265 μονάδες.
Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 1,1% στις 20.648 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη η μετοχή της Daimler υποχωρεί κατά 2,4%, της BMW σημειώνει πτώση 1,2% και της Volkswagenκαταγράφει απώλειες 1,4%, ενώ η Τhyssenkrupp σημειώνει «βουτιά» 6,5%.
Κατά την ολοκλήρωση των εμπορικών συνομιλιών, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να συμβιβαστεί σε θέματα αρχής, καθώς και ότι οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών θα πρέπει να αρθούν ως προϋπόθεση για την επίτευξη μίας συμφωνίας.
Ωστόσο, ο κ. Liu υποβάθμισε το επίπεδο των εμπορικών εντάσεων, τονίζοντας ότι η Κίνα μπορεί να ανταπεξέλθει απέναντι στις προκλήσεις που θέτει η εμπορική διαμάχη.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ασκεί δημοσίευμα του Reuters ότι ο κινεζικός όμιλος BAIC ίσως επιδιώξει να αποκτήσει ποσοστό έως 5% στην Daimler, ιδιοκτήτρια εταιρία της Mercedes-Benz.Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν νωρίτερα οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο του τελευταίου γύρου εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 0,79% στις 21.176,24 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά 0,21% στις 6.297,60 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi έκλεισε με σημαντική πτώση 1,38% στις 2.079,01 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Sengστο Χονγκ Κονγκ παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα κατέγραψε απώλειες 1,21% στις 2.903,71 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -1,43% και τις 9.103,36 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -1,44% και τις 10.558,29 μονάδες.
«Η έλλειψη επίλυσης στις τελευταίες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε συνδιασμό με τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις από τον πρόεδρο Trump δεν παρέχουν καμία ανακούφιση από το συναίσθημα κινδύνου, καθώς βλέπουμε ένα ακόμα αδύναμο ξεκίνημα της εβδομάδας για τις αγορές της Ασίας», επεσήμανε σε σχόλιό της η αναλύτρια της IG, Jingyi Pan.
Από την πλευρά της, η Mizuho Bank αναφέρει σε σημείωμά της ότι «οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το εμπόριο δε μπορούν να θεραπεύσουν την έντονα αυξημένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την ανάπτυξη στην Κίνα και την ευρύτερη περιοχή», προσθέτοντας ότι «η κλιμάκωση των δασμών είναι επίσης πιθανό να υπονομεύσει τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και να δημιουργήσει περισσότερη πίεση στις αγορές παγκοσμίως».
ΠΗΓΗ .bankingnews.gr