Μέτρια βαθμολογία στην Εταιρική Διακυβέρνηση κατέγραψε το «πρόγραμμα παρακολούθησης γενικών συνελεύσεων» που έγινε από τον ΣΕΔ και τρία πανεπιστήμια. Πώς σχολιάζουν τα ευρήματα της έρευνας ΧΑ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΕΝΕΙΣΕΤ και τρεις εισηγμένες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του «προγράμματος παρακολούθησης γενικών συνελεύσεων εισηγμένων εταιρειών» που πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Επενδυτών και Διαδικτύου σε συνεργασία με τρία πανεπιστήμια (Οικονομικό Αθηνών, Πάντειο, Πειραιά) και την υποστήριξη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του προγράμματος (που το 2015 έγινε σε πιλοτικό στάδιο για πρώτη φορά και πρόκειται να διευρυνθεί και ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια) οι εισηγμένες εταιρείες που εξετάστηκαν πήραν μέτρια βαθμολογία στο κομμάτι της Εταιρικής Διακυβέρνησης, πράγμα που δείχνει πως αρκετά πράγματα μπορούν να γίνουν στο μέλλον για τη βελτίωση της παραπάνω επίδοσης.
Συγκεκριμένα, στην κλίμακα από 1-5 (το 2 σημαίνει μετρίως ικανοποιητική, το 3 αναμενόμενη, το 4 πολύ καλή και το 5 εξαιρετική) ο μέσος όρος βαθμολόγησης ήταν το 2 και μάλιστα χαρακτήρισε λίγο-πολύ το σύνολο των κλάδων που εξετάστηκαν.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι εταιρείες που εξετάστηκαν ανήκουν στις μεγάλες και μεσαίες εισηγμένες του ΧΑ.
Ο πρόεδρος των εισηγμένων εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ) κ. Παναγιώτης Δράκος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα σημείωσε: «Αν πηγαίνατε και στις συνελεύσεις των άλλων εκατό εισηγμένων εταιρειών της μικρότερης κεφαλαιοποίησης, τότε θα βαθμολογούσατε με άριστα όσες εξετάσατε. Δυστυχώς, υπάρχουν χειρότερα δείγματα από αυτά που είδατε και νομίζω πως η βαθμολόγηση για τις εταιρείες που εξετάσατε ήταν αυστηρή».
Ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης συνεχάρη τον ΣΕΔ και τα πανεπιστήμια για το συγκεκριμένο έργο τους, τονίζοντας τη σημασία της Εταιρικής Διακυβέρνησης, προκειμένου οι ελληνικές εταιρείες να αξιοποιήσουν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. «Ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία, η ανάγκη για προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό είναι μεγαλύτερη, λόγω της του αρνητικού επηρεασμού των εγχώριων αποταμιεύσεων από την οικονομική κρίση».
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κα Βασιλική Λαζαράκου, τόνισε ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα κλίμα Εταιρικής Διακυβέρνησης, συμπληρώνοντας πως οι μέτοχοι δεν θα πρέπει να συμμετέχουν μόνο στις γενικές συνελεύσεις αλλά και σε γενικότερα θέματα λειτουργίας μιας εταιρείας.
Ο διευθυντής στρατηγικής επικοινωνίας του ΧΑ κ. Περικλής Λάμπρου τόνισε ότι η Εταιρική Διακυβέρνηση επηρεάζει θετικά την αποτελεσματικότητα και τη μακρόχρονη βιωσιμότητα των εταιρειών, ωφελώντας ταυτόχρονα τους μετόχους, τους εργαζόμενους και την κοινωνία γενικότερα. Συμπλήρωσε επίσης πως θα βοηθήσει τις εταιρείες στην αναζήτηση φρέσκου χρήματος από το εξωτερικό, ενώ επισήμανε πως όλες οι εταιρείες είναι δημόσιες, γιατί λογοδοτούν σε πελάτες, εργαζόμενους, προμηθευτές και τοπικές κοινωνίες: «Οι εταιρείες θα πρέπει να επιστρέφουν στο κοινωνικό σύνολο, περισσότερα από αυτά που καταναλώνουν από αυτές».
Η γενική διευθύντρια του ΕΣΕΔ (Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης) κα Λήδα Κοντογιάννη, αφού συνεχάρη τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, εξέφρασε απόψεις για το πώς αυτή θα μπορούσε να ενισχυθεί στο μέλλον.
Με θερμά λόγια για το «πρόγραμμα παρακολούθησης γενικών συνελεύσεων» εκφράστηκαν και υψηλόβαθμα στελέχη τριών εισηγμένων εταιρειών που μίλησαν κατά τη χθεσινή εκδήλωση.
Ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ κ. Τάκης Κανελλόπουλος, σημείωσε πως «ο ΣΕΔ έχει μια μακρά δράση, αναδεικνύοντας τα ορθά και τα μη ορθά πράγματα που συμβαίνουν στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι σοβαρές και έντιμες εταιρείες έχουν κάθε λόγο να υποστηρίξουν τέτοιες προσπάθειες, τις οποίες εμείς έχουμε υποχρέωση να διευκολύνουμε».
Ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου Fourlis κ. Γιώργος Αλεβίζος, σημείωσε πως «περιμένουμε με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, καθώς το πρίσμα της φοιτητικής αβρότητας μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προϊστάμενου διεύθυνσης σχέσεων με μετόχους τουΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -1,93% κ. Νίκου Πολυμενάκου, ο οποίος επανέλαβε πως «περιμένουμε τα ευρήματα της έρευνας για να βελτιωθούμε», ενώ προανήγγειλε ένα πρόγραμμα συμμετοχής φοιτητών στον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -1,93%προκειμένου αυτοί να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
Πηγή:euro2day.gr