Οι συνεχιζόμενες πιέσεις στις τράπεζες έως -5% επιδρούν στο ΧΑ -1,02% στις 827 μον. ορατές οι 800 μον. – Τα υψηλά έτους τα είδαμε

  • Οκτώβριος 3, 2019
H αγορά ακολουθεί μια πλαγιοκαθοδική πορεία – Τα υψηλά έτους για το 2019 τα έχει δει το ελληνικό χρηματιστήριο
(upd12)Πτωτικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στις 827 μονάδες, στην πρώτη ζώνη στήριξης των 830-820 μονάδων, με έντονη μεταβλητότητα και με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες που συνεχίζονται από χθες, ειδικότερα σε Πειραιώς -5% και Εθνική -4%
Παράλληλα, απώλειες καταγράφει και η πλειονότητα τη μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με Ελλάκτωρα -3,3%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,9% και Coca Cola -2,2% ενώ ανοδικά επιχειρεί ο Μυτιληναίος +2%.
Ο κίνδυνος διεθνούς ύφεσης με αφορμή τα αρνητικά στοιχεία μεταποίησης σε Γερμανία και Αμερική, στα χαμηλά 10ετίας επηρεάζει άμεσα την ελληνική οικονομία ενώ οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για διαφοροποίηση δεν πείθουν καθώς η Ελλάδα είναι μια ασήμαντη, μικρή περιθωριοποιημένη αγορά και άγεται και φέρεται από την διεθνή τάση.
Στα της αγοράς, το κακό σενάριο είναι να υπάρξει μια διόρθωση 100 με 130 μονάδων ενώ στο καλό σενάριο είναι να συνεχίσει να διαπραγματεύεται μεταξύ 800 και 860 μονάδων.
Τα υψηλά για το 2019 τα έχει δει το ελληνικό χρηματιστήριο.
Εν τω μεταξύ, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας, ένας νέος εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα πλήξει κατάφορα αγορές και οικονομίες.
Ειδικότερα, η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) δίνει πράσινο φως για την επιβολή αμερικανικών δασμών 10% σε ευρωπαϊκά αεροσκάφη και 25% σε αγροτικά και άλλα είδους προϊόντα, αξίας 7,5 δισ. δολαρίων από τις 18/10/2019.
Από την άλλη, Κομισιόν αλλά και Γαλλία ξεκαθαρίζουν ότι εάν η κυβέρνηση Trump προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανάλογα μέτρα, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες έντονης αναταραχής στις αγορές.
Επιπλέον, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στις εξελίξεις για το Brexit καθώς απομένουν μόλις 28 ημέρες για την κρίσιμη ημέρα του διαζυγίου της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, με το βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson να επιμένει για Brexit στις 31/10 και όχι στην παράταση  .
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,37% και το ιταλικό 10ετές στο 0,86%.
Eπίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 207 μονάδες βάσης, ενώ και το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4868 μονάδες βάσης από 4739 μονάδες βάσης.Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Απώλειες κατέγραψε στο άνοιγμα της η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,55% και τον Γενικό Δείκτη -0,56%
Στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στα μη τραπεζικά blue chips αλλά και στη δεικτοβαρή Alpha Bank +1,25% οι βασικοί δείκτες γύρισαν σε θετικό πρόσημο με τον Γενικό Δείκτη στο +0,21% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,09%.
Περί τις 12:00, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Εθνική -4,53% και Πειραιώς -5,44%..αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips, με την δεικτοβαρή Coca Cola -1,89%…και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,94% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -1,14%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -1,09% στις 826 μονάδες έχοντας υψηλό στις 837,27 μονάδες και χαμηλό στις 826,05 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 44 εκατ. ευρώ, ο όγκος 21 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 826 μονάδες στην πρώτη ζώνης στήριξης τις 830-820 μονάδες  και ακολουθούν οι 800 και οι 780 μονάδες .
Στην πρώτη ζώνη αντίστασης παραμένουν οι 860- 850 μονάδες και ακολουθούν  οι 880 και οι 900 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 751 μονάδες έχοντας διασπάσει την πρώτη ζώνη στήριξης των 765 μονάδών και ακολουθούν οι 750 και οι 730 μονάδες
Στην πρώτη ζώνη αντίστασης βρίσκονται οι 785 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 800 και 830 μονάδων

Τραπεζικά νέα

Σήμερα 3 Οκτωβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση  μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου οικονομικών και των τραπεζιτών με σκοπό την οριστικοποίηση του πλαισίου νόμου που θα διέπει το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια..
Η κυβέρνηση έχει ονομάσει το σχέδιο APS σχέδιο Ηρακλής και περιλαμβάνει την τιτλοποίηση έως 30 δισεκ NPEs ενώ  εκτιμάται ότι το κεφαλαιακό κόστος θα ανέλθει στα 4 δισεκ. με 4,5 δισεκ. μαζί με τα 1,3 δισεκ. της Eurobank  .
Τιτλοποίηση σημαίνει έξοδος από τον ισολογισμό των προβληματικών ανοιγμάτων των τραπεζών ωστόσο ορισμένες τράπεζες υποχρεωτικά για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να διενεργήσουν νέες προβλέψεις που σημαίνει κεφαλαιακό κόστος.
Στο πλαίσιο του νέου νόμου, θα εκδοθούν 3 είδη ομολόγων – senior, mezzanine και junior – όπου το κράτος θα εγγυάται στα senior bond των τραπεζών συνολικού ύψους 9 με 10 δισεκ  ενώ το επιτόκιο θα καθορίζεται από το 5ετές CDS δηλαδή περίπου 2%
.
Η επικαιρότητα

Διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα έχει από σήμερα 3 Οκτωβρίου η κυβέρνηση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό του 2020.
Ο χρόνος κατάθεσης του προσχεδίου στη βουλή μπορεί να μετρά αντίστροφα πλην όμως η ελληνική πλευρά δεν έχει καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα, ως το 3,5% του ΑΕΠ, με τους δανειστές, ενώ αναζητείται με κάθε τρόπο δημοσιονομικός χώρος για τις φοροελαφρύνσεις.
Στις τηλεδιασκέψεις με τους δανειστές η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να παρουσιάσει σειρά μέτρων, δημοσιονομικού αλλά και διαθρωτικού χαρακτήρα, ώστε να κλείσει το «κενό» των 900 εκατ. ευρώ και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού να πάρει τη Δευτέρα το δρόμο προς τη βουλή.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση η οποία με την ευκαιρία της επίσκεψης  σήμερα 3/10 του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί θα επιχειρήσει να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που έχει με τους θεσμούς.
Η επίσκεψη του θεωρείται σημαντική τη στιγμή που διαμορφώνεται η 4η μεταμνημονιακή έκθεση της Ευρ. Επιτροπής, η οποία θα είναι και η πρώτη υπό τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξει δύο εκθέσεις: Η μία θα αφορά στον προϋπολογισμό, ενώ η δεύτερη έκθεση θα αποτελεί την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Οι εκθέσεις θα είναι έτοιμες το Νοέμβριο και η μεταμνημονική αξιολόγηση θα εγκριθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Με επιφύλαξη υποδέχθηκαν οι Βρυξέλλες το σχέδιο και τις προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το Brexit και ενώ  απομένουν μόλις 28 ημέρες για την κρίσιμη ημέρα του διαζυγίου της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται ότι κατά την ομιλία του στο συνέδριο των Συντηρητικών, ο B. Johnson υποστήριξε ότι οι Βρετανοί επιθυμούν έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου 2019, χαρακτήρισε δίκαιη την πρότασή του και παρουσίασε μία συμβιβαστική λύση για τα ιρλανδικά σύνορα.
Ειδικότερα, όσο αφορά το backstop, o Johnson ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται υπό καμία περίπτωση να γίνουν έλεγχοι στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ δεσμεύτηκε ότι η Βρετανία θα σεβαστεί την ειρηνική διαδικασία και τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) να δώσει το πράσινο φως για την επιβολή αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 7,5 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ΗΠΑ, τις οποίες μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση Trump θα επιβάλλει δασμό 10% σε ευρωπαϊκά αεροσκάφη και 25% σε αγροτικά και άλλα είδους προϊόντα από την Ευρώπη από τις 18/10/2019.
Ήδη Κομισιόν αλλά και Γαλλία ξεκαθαρίζουν ότι εάν η κυβέρνηση Trump προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανάλογα μέτρα, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες έντονης αναταραχής στις αγορές.
Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας, όπου παρά τις δεδηλωμένες καλές προθέσεις για διαπραγματεύσεις και αμοιβαίους συμβιβασμούς όλα παραμένουν ως έχουν, ένας νέος εμπορικός πόλεμος θα πλήξει κατάφορα αγορές και οικονομίες.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο τόσο της νέας πτώσης που σημειώθηκε στη Wall Street, όσο και της ανακοίνωσης των ΗΠΑ ότι θα επιβάλουν νέους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με πτώση -2,01%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -2,21% στις 6.493 μονάδες, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,66% στις 10.875,91 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο  Χονγκ Κονγκ έκλεισε με  οριακά κέρδη +0,37% στις 26140 μονάδες.
Οι αγορές της Κίνας παραμείνουν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, εν μέσω των εορτασμών της 70ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το sell off της Τετάρτης, λόγω της απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) να δώσει το πράσινο φως για την επιβολή αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 7,5 δισ. δολαρίων.
Ειδικότερα ο  CAC στο Παρίσι στο +0,45%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,30%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,30% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,80%..
Η αγορά της Φρανκφούρτης θα παραμείνει σήμερα κλειστή λόγω αργίας.
Στην Wall Street τα futures του Dow Jones κινούνται με οριακή άνοδο +0,07%

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Πιέσεις καταγράφονται  στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Πειραιώς και Εθνική και ακολουθούν οι υπόλοιπες..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική διαπραγματεύεται στα 2,4580 ευρώ με πτώση -3,91% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank βρίσκεται στα 1,5570 ευρώ με πτώση -2,99% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς βρίσκεται στα 2,70 ευρώ με πτώση -3,43% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank βρίσκεται στα 0,8270 ευρώ με πτώση -2,25% με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 3,07 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3820 ευρώ, με πτώση -1% και κεφαλαιοποίηση 616 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank βρίσκεται στα 0,3940 ευρώ με άνοδο +2,34%, με όγκο 636 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 182 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  στα 13,68 ευρώ, με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 272 εκατ. ευρώ

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Απώλειες καταγράφονται στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Coca Cola.
Στον αντίποδα ανοδικά κινούνται Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Motor Oil.
Coca Cola διαπραγματεύεται στα 28,61 με πτώση -1,89% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,57 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται στα 12,79 ευρώ με άνοδο +0,31% και αποτίμηση 6,14 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ βρίσκεται στα 2,9520 ευρώ με πτώση -0,40% και αποτίμηση 685 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στα 2,0550 ευρώ με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 477 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 9,3050 με άνοδο +0,59% και αποτίμηση 2,99 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International διαπραγματεύεται στα 18,62 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται στα 8,15 ευρώ με άνοδο +0,49% και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil διαπραγματεύεται στα 20,46 ευρώ με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος διαπραγματεύεται στα 9,25 ευρώ με άνοδο +0,54% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ. ευρώ.
Η Jumbo διαπραγματεύεται στα 15,82 ευρώ με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy  διαπραγματεύεται στα 1,2920 ευρώ με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 246 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis στα 5,25 ευρώ με πτώση -0,94% και με κεφαλαιοποίηση στα 272 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρίσκεται στα 0,11 ευρώ με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,37%

Σταθεροποίηση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων καθώς και στις πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις, μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν λόγω τακτικής ορισμένων επενδυτών που περιμένουν έκδοση 15ετούς ομολόγου.
Εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και το ράλι φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί σε αυτή την φάση για τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε μη ρεαλιστικές τιμές.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,37%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,86%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,37% με το αμερικανικό 10ετές 1,58% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 51 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,25 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,35% με απόδοση αγοράς 0,37% και απόδοση πώλησης 0,34%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,02 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και απόδοση 0,69% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,67%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,13 μονάδες βάσης και απόδοση 0,86% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,17 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,39 μονάδες βάσης και απόδοση 1,28% με απόδοση αγοράς 1,29% και απόδοση πώλησης 1,26%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,33 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35% με απόδοση αγοράς 1,37% και απόδοση πώλησης 1,33%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,3080%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 124,03 μονάδες βάσης και απόδοση 1,85%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 127,10  μονάδες βάσης και απόδοση 2,11%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 132,75 μονάδες βάσης και απόδοση 2,31%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 194 μονάδες βάσης από 190 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 207 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.868 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,07% ή 207 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Γερμανία

Σταθεροποίηση σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης, ο κίνδυνος ύφεσης και Brexit θα καθορίσει την στρατηγική των επενδυτών σε μια αγορά που είναι μια προκλητική φούσκα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,86% στις 3 Οκτωβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/10/2019 στο -0,57% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,16% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,14% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,86% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,48%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

Πηγη .bankingnews.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ