Τα πιο αδύναμα από το αναμενόμενο αποτελέσματα της έκθεσης θέσεων εργασίας των ΗΠΑ, στις 2 Οκτωβρίου, προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις παγκόσμιες αγορές. Η συνειδητοποίηση ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ευνόησε μια μεγάλη μεταστροφή στα νομίσματα, τις μετοχές και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών. Αυτό, με τη σειρά του, βοήθησε να ενισχυθούν οι τιμές των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, όπου η έντονη ζήτηση παραμένει το κλειδί για την επαναφορά της ισορροπίας στην αγορά.
Με την αγορά να σταθεροποιείται, βλέπουμε τα hedge fund και τους διαχειριστές κεφαλαίων να αναζητούν ενεργά επενδυτικές ευκαιρίες, μετά από ένα ιδιαίτερα απαιτητικό γ’ τρίμηνο. ΟΙ μετοχές και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη συμπίεση και ακριβώς γι’ αυτό αποτελούν το πεδίο έμφασης για τους επενδυτές.
Στις τριμηνιαίες Οικονομικές Προβλέψεις μας, οι οποίες δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, επιλέξαμε τον τίτλο «Από τον φόβο στις ευκαιρίες», αφού επικεντρωνόμαστε στις επενδυτικές ευκαιρίες των αναδυόμενων αγορών.
Όπως σημείωσε ο Steen Jacobsen, Επικεφαλής Επενδύσεων της Saxo Bank: «Οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν τις σφοδρές συνέπειες από μια «τέλεια καταιγίδα» λόγω χρέους, από το αβέβαιο δολάριο και την κατάρρευση των τιμών στα εμπορεύματα. Αλλά υπάρχει ελπίδα –και επενδυτικές ευκαιρίες– παρόλο που η τρέλα του «παρατείνω και προσποιούμαι» με το τύπωμα χρήματος επιμένει.»
Ο παρακάτω πίνακας αποτυπώνει πώς αντέδρασαν οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές μετά την απογοητευτική έκθεση NFP της 2ας Οκτωβρίου. Οι αγορές μετοχών κατέγραψαν ράλι (ειδικά στις αναδυόμενες αγορές), ενώ το δολάριο σημείωσε πωλήσεις έναντι τα νομίσματα των εν λόγω χωρών.
Ο φαύλος κύκλος των πτωτικών τιμών στα εμπορεύματα και της αρνητικής επίδρασης στους παραγωγούς, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές, έσπασε – προς το παρόν, τουλάχιστον.
Ενώ οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών βρίσκονταν καθοδόν για να σημειώσουν την καλύτερη εβδομάδα τους από τα μέσα του 2009, η αντίστοιχη επάνοδος των εμπορευμάτων την ίδια εβδομάδα έχει να παρατηρηθεί από τον Ιούλιο του 2012. Υπήρξαν κέρδη σε όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, με το αργό πετρέλαιο WTI και το Brent να σκαρφαλώνουν στην κορυφή του πίνακα.
Τα εμπορεύματα που εξαρτώνται από την ανάπτυξη, όπως τα βιομηχανικά μέταλλα, κινήθηκαν επίσης ανοδικά, υποβοηθούμενα από την ανακοίνωση των παραγωγών για περαιτέρω περικοπές παραγωγής, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά τη σταθεροποίηση της αγοράς.
Την Παρασκευή, ο ψευδάργυρος κατέγραψε άλμα μεγέθους σχεδόν 10%, όταν η Glencore ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής ψευδαργύρου κατά 1/3 περίπου, μετά από ανάλογες μειώσεις στον χαλκό και τον άνθρακα. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις θα βοηθήσουν τον κλάδο να σταθεροποιηθεί.
Η παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση από πλευράς Κίνας. Η προσδοκία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε και προκειμένου να επέλθει ισορροπία στην αγορά, απαιτούνται πλέον περικοπές.
Η ζάχαρη και ο καφές αποτελούν δύο άλλους μεγάλους νικητές, καθώς τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη κατάφεραν επιτέλους να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με τα προβλήματα από την πτώση του ρεάλ Βραζιλίας να εκλείπουν.
Το αργό πετρέλαιο ενισχύεται λόγω ισχυρής δυναμικής
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, τόσο το WTI όσο και το Brent πέτυχαν μια τεχνική ανοδική διάσπαση, και η θετική δυναμική που δημιούργησε αυτό βοήθησε την αγορά να ξεπεράσει τις αρνητικές, για τις τιμές, ειδήσεις από τις ΗΠΑ, όπου τα αποθέματα και η παραγωγή αυξήθηκαν, ενώ τα διυλιστήρια μείωσαν τους λειτουργικούς ρυθμούς τους στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.
Το γεγονός αυτό θα διατηρήσει το εθνικό απόθεμα πάνω από 100 εκατ. βαρέλια άνω του πενταετούς μέσου όρου – και με τη ζήτηση από τα διυλιστήρια να περιορίζεται τις επόμενες εβδομάδες, αναμένουμε ότι το απόθεμα θα αυξηθεί περαιτέρω στο άμεσο μέλλον.
Η ανάκαμψη στις αναδυόμενες αγορές και οι θετικές προσδοκίες ανόδου για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, τόσο από την Υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) όσο και από τον ΟΠΕΚ αναίρεσε ορισμένους από τους φόβους υπερπροσφοράς που είχαν οδηγήσει τις τιμές στα χαμηλά του Αυγούστου.
Η βασική βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη, ωστόσο, δεν μοιάζει ακόμα αρκετά ισχυρή ώστε να συντηρήσει το τρέχον ράλι και, αργά ή γρήγορα, η αγορά θα σταθεροποιηθεί, συνειδητοποιώντας ότι οι πιο χαμηλές τιμές θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητες τους προσεχείς μήνες, προκειμένου να διασφαλιστεί η επαναφορά της ισορροπίας στην αγορά.
Το αργό πετρέλαιο WTI δοκιμάζει τα άνω όρια του τρέχοντος εύρους. Κρίνουμε ότι οι προοπτικές ανόδου από το σημείο αυτό είναι περιορισμένες, πιθανώς μέχρι τα 53 USD/βαρέλι:
Στις Οικονομικές Προβλέψεις τριμήνου, ανέφερα το εξής όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη προοπτική του αργού πετρελαίου:
Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης έχει ανακάμψει σημαντικά, ανταποκρινόμενη στις χαμηλότερες τιμές, αλλά όσο η προσφορά συνεχίζει να ξεπερνά τη ζήτηση, ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα παραμένει μακρύς. Η νέα αποδυνάμωση στο γ’ τρίμηνο προήλθε από την αναμενόμενη ανάκαμψη των εξαγωγών του Ιράν, μετά την επικείμενη τελική άρση των κυρώσεων στο α’ τρίμηνο του 2016.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2015 θα αποτελέσει πρόκληση: οι εργασίες συντήρησης των διυλιστηρίων θα οδηγήσουν σε εποχιακή μείωση της ζήτησης, ενώ τα πρόσφατα γεγονότα στην Κίνα έχουν προκαλέσει αβάσιμες (μέχρι στιγμής) ανησυχίες για επιβράδυνση της ζήτησης από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο.
Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ υποχωρεί, και η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας(EIA) προβλέπει για το επόμενο έτος πτώση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1992. Εφόσον κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη σταθεροποίηση της αγοράς κατά το β’ εξάμηνο του 2016 και θα συμβάλει στη σταδιακή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου πίσω στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά και υψηλότερα.
Παρόλο που δεν έχουμε πειστεί ακόμη ότι η τιμή του συγκεκριμένου εμπορεύματος έχει καταγράψει το χαμηλότερό της επίπεδο, οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν τις υπερβολικές προσδοκίες για πτώση − αν μη τι άλλο, αξίζει να θυμόμαστε το επιθετικό ράλι κάλυψης των θέσεων πώλησης που σημειώθηκε τον Αύγουστο. Ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι μακρύς, γεγονός που περιορίζει τις προοπτικές ανόδου της τιμής για το υπόλοιπο του έτους στα 53 USD/βαρέλι για το WTI και στα 55 USD/ βαρέλι για το Brent.
Το ράλι ανακούφισης στα εμπορεύματα αποτέλεσε επίσης ένα βασικό χαρακτηριστικό των βιομηχανικών μετάλλων, ειδικά σε ό,τι αφορά τον ψευδάργυρο, ο οποίος δέχθηκε ώθηση από την απόφαση της Glencore να μειώσει την παραγωγή σε ποσοστό ανάλογο του 4% της παγκόσμιας παραγωγής.
Οι μειώσεις παραγωγής και η προσδοκία ότι οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν περαιτέρω τη διαδικασία κανονικοποίησης των επιτοκίων οδήγησαν, επίσης, σε άλμα άλλα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων της πλατίνας και του αργύρου.
Το ασήμι μέχρι στιγμής έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από τη συγκεκριμένη τάση, με δεδομένο τον ρόλο του τόσο ως πολύτιμου όσο και ως βιομηχανικού μετάλλου. Σε κάποια φάση, την προηγούμενη εβδομάδα, κατέγραψε άνοδο σχεδόν 10% και μετά από μια σειρά υψηλότερων χαμηλών από τον Αύγουστο, κατάφερε να ξεπεράσει το υψηλό του Αυγούστου, στα 15,75 USD/ουγγιά.
Από τεχνική άποψη, το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική ένδειξη για περαιτέρω ενδεχόμενα κέρδη στο άμεσο μέλλον.
Η πιθανότητα για περαιτέρω άνοδο στο ασήμι, ωστόσο, εξαρτάται ολοένα και περισσότερο πλέον από την ικανότητα του χρυσού να συνεχίσει το ανοδικό του σερί.
Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον χρυσό, αλλά μετά τα τρία σημαντικά ράλι κάλυψης θέσεων πώλησης από τον Αύγουστο, η διάθεση για πωλήσεις φαίνεται να υποχωρεί. Τα hedge fund, μάλιστα, διπλασίασαν τις καθαρές θέσεις αγοράς τους την εβδομάδα της 29ης Σεπτεμβρίου. Ήταν η εβδομάδα που σημειώθηκε πτώση της τιμής, μετά την αλλαγή ύφους από την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Janet Yellen.
Ακόμα και αν το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον έχει αρχίσει να παρέχει κάποια στήριξη στον χρυσό, οι τρέχουσες κινήσεις στην τιμή συνεχίζουν να καταδεικνύουν ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και ότι απαιτείται κάποια ισχυρότερη απόδειξη για καλύτερες προοπτικές προκειμένου να αλλάξει το επενδυτικό συναίσθημα.
Επομένως, το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν ο χρυσός θα καταφέρει να διασπάσει τα προηγούμενα υψηλά του, όπως το ασήμι, βοηθώντας, έτσι, να βελτιωθεί η τεχνική πρόβλεψη. Ο χρυσός πρέπει να διασπάσει το υψηλό του Αυγούστου στα 1.171 USD/ουγγιά, προκειμένου τα χαμηλά που έχουν σημειωθεί από τον Ιούλιο να έχουν οποιαδήποτε θετική επίδραση στην τιμή.
Στις Οικονομικές Προβλέψεις τριμήνου, ανέφερα το εξής όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη προοπτική του χρυσού:
Η ενδεχόμενη ανάκαμψη του χρυσού εξαρτάται από την αλλαγή του συναισθήματος των επενδυτών σε άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι οι διαχειριστές κεφαλαίων και τα hedge fund. Τα περισσότερα από τα ράλι του γ’ τριμήνου πυροδοτήθηκαν από την κάλυψη θέσεων πώλησης από την πλευρά των hedge fund, αρχικά μετά την κινεζική υποτίμηση και σε δεύτερο στάδιο μετά τη μετριοπαθή δήλωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), στις 17 Σεπτεμβρίου.
Ο συνδυασμός της ήπιας στάσης της Fed, της αβεβαιότητας για τη νομισματική πολιτική της Κίνας και την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, και της χαμηλής συμμετοχής των επενδυτών, μπορεί τελικά να είναι αυτό που θα προκαλέσει ή θα επιβάλει την αλλαγή του επενδυτικού συναισθήματος. Έχουμε εκφράσει την άποψη ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για αγορές, καθώς θα απομάκρυνε την αβεβαιότητα που επικρατεί εδώ και πολλούς μήνες. Όσο εξακολουθούμε να περιμένουμε μια -ενδεχομένως- απατηλή αύξηση των επιτοκίων, η αβεβαιότητα θα επιμείνει.
Έχοντας δει, όμως, τρεις ισχυρές ανακάμψεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχουμε την αίσθηση ότι η αλλαγή του επενδυτικού συναισθήματος έχει ήδη ξεκινήσει. Καταλύτης θα ήταν μια κίνηση του χρυσού πάνω από το υψηλό του Αυγούστου στα 1.170 USD/ουγγιά, γεγονός που θα επιβεβαίωνε την κατοχύρωση ενός κατώτατου ορίου. Διατηρούμε τον στόχο μας για το τέλος του έτους στα 1.250 USD/ουγγιά, και μόνο μια διάσπαση κάτω από τα 1.080 USD/ουγγιά θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγή αυτής της πρόβλεψης.
Πηγή:naftemporiki.gr