Θετικό για τις ελληνικές μετοχές το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών – Τι εκτιμούν 4 ξένοι οίκοι

  • Απρίλιος 4, 2018
Αν πραγματοποιούνταν πρόωρες εκλογές αργότερα φέτος, ίσως στην πραγματικότητα αυτό να ήταν θετικό για τις ελληνικές μετοχές, όπως δήλωσαν οι αναλυτές στο CNBC
Μπορεί οι αγορές να μην προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα το 2018, αλλά αυτός ο κίνδυνος δεν μπορεί να αποκλειστεί, με τους αναλυτές πάντως να εκτιμούν ότι η παραπάνω εξέλιξη θα είναι τελικά θετική για τις μετοχές στο χρηματιστήριο της Αθήνας.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, η εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ωστόσο οι αναλυτές φοβούνται ότι εν όψει των μέτρων λιτότητας που θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2018 και της λήξης του προγράμματος το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός ίσως αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές νωρίτερα.
«Αυτό είναι πράγματι ένα από τα ρίσκα στο σενάριό μας, όμως πιθανότατα μετά τη λήξη του προγράμματος», τονίζει στο CNBC ο αναλυτής της Societe Generale, Yvan Mamalet.
Η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Ωστόσο, ορισμένες μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές, μεταξύ των οποίων οι περικοπές στις συντάξεις, θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2019.
Υπό αυτό το πρίσμα, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν πως μεταξύ του Αυγούστου και των αρχών του 2019 ανοίγει «παράθυρο ευκαιρίας» για πρόωρες εκλογές.
«Υπάρχει πιθανότητα οι εκλογές να διεξαχθούν στο β΄ εξάμηνο του 2018», δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Bloomberg ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας κηρύσσει πρόωρες εκλογές.
Το 2015, μετά την υπογραφή του τρίτου προγράμματος διάσωσης, ο πρωθυπουργός κήρυξε πρόωρες εκλογές μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από τα πιο ριζοσπαστικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιμνημονιακή στάση, ωστόσο ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του εφάρμοσαν πολιτικές που τους ζήτησαν οι πιστωτές και έχουν δεσμευτεί πως θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας.
Το 2015 ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου της Αθήνας κατέγραψε πτώση 18% σε τρεις συνεδριάσεις μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών.
Συνολικά, από την αρχή του 2010 η ελληνική αγορά έχει χάσει περίπου το 83% της αξίας της.
Στην Πορτογαλία, η οποία επίσης είχε ζητήσει οικονομική βοήθεια το 2011, σημειώθηκε συρρίκνωση περίπου 36% στο ίδιο διάστημα.
Ωστόσο, αν πραγματοποιούνταν πρόωρες εκλογές αργότερα φέτος, ενδέχεται στην πραγματικότητα αυτό να ήταν θετικό για τις ελληνικές μετοχές, όπως δήλωσαν οι αναλυτές στο CNBC.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία αν διεξάγονταν σήμερα οι εκλογές, θα συγκέντρωνε ποσοστό 28,9%, καταγράφοντας προβάδισμα 10,3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί στις δημοσκοπήσεις έναντι της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιανουάριο του 2016 όταν εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεφαλής της ΝΔ», επισήμανε η διευθύντρια Ευρώπης του The Economist Intelligence Unit, Joan Honey.
Ωστόσο, «η ψαλίδα είναι πιθανόν να κλείσει εν όψει των επόμενων εκλογών», πρόσθεσε.
«Ο κ. Τσίπρας είναι αποτελεσματικός στις πολιτικές εκστρατείες και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια φυσική βάση στήριξης στον δημόσιο τομέα».
Οι αναλυτές πάντως εμφανίζονται βέβαιοι πως και οι δυο ηγέτες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών των μετοχών.
Σύμφωνα με τον Zsolt Darvas, senior fellow του Bruegel, ακόμα και αν προκηρυχθούν εκλογές νωρίτερα του αναμενόμενου, δεν θα υπάρξουν πολλές διαφορές στην πολιτική που εφαρμόζεται.
«Η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο χρέους», δήλωσε στο CNBC, προσθέτοντας πως ως αποτέλεσμα η επόμενη κυβέρνηση πάντα θα έχει μικρό περιθώριο για αύξηση των δαπανών.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει ότι θα μειώσει τον εταιρικό φόρο στο 20% από 29% καιτον ΕΝΦΙΑ, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Οι πολιτικές αυτές θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως «φιλικές προς τις επιχειρήσεις» και  υποστηρικτικές για τις μετοχές.
Από την άλλη πλευρά, το τέλος του προγράμματος διάσωσης θα αποτελέσει μια στιγμή – κλειδί για το πολιτικό μέλλον του κ. Τσίπρα.
Οι λεπτομέρειες της εξόδου δεν είναι ακόμα γνωστές, όμως αν οι πιστωτές αναγκάσουν την Ελλάδα να ζητήσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να δει τη δημοτικότητά του να υποχωρεί.
Ωστόσο, τον Αύγουστο ο κ. Τσίπρας πιθανότατα θα πει στους Έλληνες πως η χώρα απελευθερώθηκε μια και καλή από την τρόικα, που ανάγκασε την Ελλάδα να εφαρμόσει τεράστιες περικοπές τα τελευταία χρόνια.
Θα θελήσει επίσης να ανακοινώσει πως οι πιστωτές αναδιάρθρωσαν το ελληνικό χρέος.
Οι λεπτομέρειες της αναδιάρθρωσης θα συζητηθούν αργότερα το 2018, όμως θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας στο μέλλον.
Αυτό θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να πει στους ψηφοφόρους πως κατάφερε να ξεπεράσει την κριτική από χώρες όπως η Γερμανία.
«Οι επενδυτές έχουν συνηθίσει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα», σχολίασε ο Ciaran O’ Hagan της Societe Generale,προσθέτοντας πως η αντίδραση στην περίπτωση επανεκλογής του Τσίπρα θα μπορούσε να είναι περιορισμένη.

Πηγή bankingnews.

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ