Aπό τις Συμπληγάδες που δημιούργησε η παρατεταμένη διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού με τους εταίρους, τα αποτελέσματα της οποίας δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί με αποτέλεσμα την υπογραφή ενός τρίτου, σκληρότερου, μνημονίου και την επιβολή των capital controls που κρατούν σε ομηρία οικονομία και αγορά, θα πρέπει να περάσουν δεκάδες επιχειρηματικές συμφωνίες που είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται σε προγενέστερο χρόνο.
Ανεξαρτήτως εάν τα γεγονότα των προηγούμενων μηνών και οι επιπτώσεις τους στο τραπεζικό σύστημα και την αγορά αποτελούν την πραγματική αιτία ή αφορμή για επαναδιαπραγμάτευση όρων και προβλέψεων (ενδεχομένως και υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα), το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Οι επενδύσεις απαιτούν σταθερότητα και κλίμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές μιας οικονομίας και ακόμη υπάρχει δρόμος μέχρι να πληρωθούν αμφότερες συνθήκες στην περίπτωση της Ελλάδας. Τούτων δοθέντων, ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, 3+1 σημαντικά επιχειρηματικά deals που βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία ολοκλήρωσης, με την αγορά να αναμένει με ενδιαφέρον την κατάληξή τους
Σκλαβενίτης – Βερόπουλος
Σε καθεστώς αναμονής επί του παρόντος παραμένει η συμφωνία μεταξύ του ομίλου Σκλαβενίτη με τον όμιλο Βερόπουλου, για την απόκτηση των δραστηριοτήτων του τελευταίου στην Ελλάδα. Αιτία για το προσωρινό «πάγωμα” των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του deal που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο, εμφανίζεται να αποτελεί η επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά λόγω της επιβολής των capital controls και φυσικά το νέο τοπίο στο τραπεζικό κλάδο.
Οι συζητήσεις μεταξύ Βερόπουλου και Σκλαβενίτη είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες υπό την «αιγίδα» των πιστωτριών τραπεζών της Βερόπουλος η οποία βαρύνεται από υποχρεώσεις 315 εκατ. ευρώ ή 389 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση. Σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις, η απόκτηση αυτή θα υλοποιούταν μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού του ομίλου Βερόπουλου και τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσπάθεια η οποία είχε ήδη ξεκινήσει εντατικά και η οποία επεδίωκε (με την βοήθεια του ομίλου Σκλαβενίτη), την ορθολογική αναδιάρθρωση των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης Βερόπουλου στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία των δύο εταιρειών, θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος ελληνικός Όμιλος στην αγορά λιανικής και cash & carry που θα λειτουργεί συνολικά 342 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
Εrgo Insurance Group- ΑΤΕ Ασφαλιστική
Στις συμφωνίες που αναμένουν το οριστικό «ΟΚ” συγκαταλέγεται και αυτή της εξαγοράς της Αγροτικής Ασφαλιστικής από την Ergo Insurance Group, του ομίλου της Munich Re. Η Ergo, δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική στη Γερμανία, είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο του 2014 πως είχε συμφωνήσει να εξαγοράσει το 100% της ATE Ασφαλιστική από την Τράπεζα Πειραιώς, έναντι ενός τιμήματος 90,1 εκατ.ευρώ.
Εν αναμονή της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων, δημοσιεύματα (και στα ξένα media) τα οποία διαψεύστηκαν από τη διοίκηση της Ergo Hellas ανέφεραν πως υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για την εξαγορά, αναδεικνύοντας και το ζήτημα της θυγατρικής της ΑΤΕ Ασφαλιστική στη Ρουμανία, η οποία είχε εξαιρεθεί από την εξαγορά. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, πως η συμφωνία βρίσκεται ξανά σε προχωρημένο στάδιο για την ολοκλήρωσή της.
Η ERGO Hellas κατάφερε στην περυσινή χρήση να υπερκεράσει τις αντιξοότητες της ελληνικής αγοράς, πετυχαίνοντας το 2014 αύξηση του κύκλου εργασιών της (ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα) κατά 2,96%, φτάνοντας έτσι στο επίπεδο των 137,33 εκατομμυρίων ευρώ σε μία χρονιά κατά την οποία οι ασφαλίσεις ζημιών σημείωσαν μείωση 9,6% (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών).
Chipita – Νίκας
Οι αποφάσεις από το μέτωπο των τραπεζών αναμένονται για τη πρόταση εξαγοράς της αλλαντοβιομηχανίας Π.Γ Νίκας από το σχήμα της Chipita και της ολλανδικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία Ιmpala Investment Holdings. Οι συζητήσεις μεταξύ του ομίλου Chipita και των πιστωτριών τραπεζών της αλλαντοβιομηχανίας, χρονολογούνται από τον Οκτώβριο του 2014 όταν υπεβλήθη πρόταση εξαγοράς της Νίκας, στην οποία περιλαμβάνονταν και πλάνο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της αλλαντοβιομηχανίας. Γνώστες των συζητήσεων εκτιμούν πως η οριστικοποίηση της συναλλαγής, η οποία ξεπερνά σε ποσό τα 80 εκατ. ευρώ μαζί με την αναδιάρθρωση δανείων, βρίσκεται εν αναμονή των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο. Η οριστικοποίηση των διαδικασιών για την προσπάθεια εξαγοράς της Π.Γ Νίκας από τη Chipita και την Ιmpala Investment Holdings, στον έλεγχο της οποίας βρίσκεται η μεγαλύτερη βουλγαρική αλλαντοβιομηχανία, Bella Bulgaria, αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναφέρουν άλλες πηγές.
Μέσω της Impala Invest BV το 2008 αποκτήθηκε η βουλγαρική αλλαντοβιομηχανία Bella Bulgaria, μια από τις μεγαλύτερες στον κλάδο των τροφίμων της γειτονικής χώρας. Διαθέτει εννέα παραγωγικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις στη Φιλιππούπολη και δραστηριοποιείται έντονα στην βαλκανική αγορά, τόσο στη Ρουμανία, όσο και στην Ελλάδα. Σήμερα στη Νίκας ποσοστό 67,4% κατέχει η Global Finance και 9,98% η First European Retail Corp. (συμφερόντων Ρέστη), ενώ το ΤΧΣ (μέσω της Eurobank) το 12%.
BC Partners – Pharmathen
Σε διαδικασία ολοκλήρωσης παραμένει και η συμφωνία μεταξύ της Pharmathen και του επενδυτικού ομίλου BC Partners που γνωστοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε η διοίκηση της Pharmathen είχε ανακοινώσει την υπογραφή κατ’ αρχήν συμφωνίας συνεργασίας για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από την βρετανικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία BC Partners. Βάσει της συμφωνίας, η οικογένεια Κάτσου θα παρέμενε στον όμιλο Pharmathen, διατηρώντας ένα σημαντικό μερίδιο μετοχών και τη διοίκησή του. Το deal που αναμένει την οριστικοποίησή του εκτιμήθηκε πως θα κινηθεί στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ και θα επιτρέψει να κατευθυνθούν κεφάλαια για την απόκτηση προϊοντικών χαρτοφυλακίων, την ενίσχυση του R&D, την αύξηση των εξαγωγών και την οργανική ανάπτυξη.
Έτσι η φαρμακοβιομηχανία θα συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ που έχει ξεκινήσει από πέρσι με ορίζοντα πενταετίας για προγράμματα ανάπτυξης νέων μορίων. Πριν από ένα χρόνο, μάλιστα, εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ποσό το οποίο θα διατεθεί αποκλειστικά για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της εταιρείας.
Η επενδυτική εταιρεία BC Partners σήμερα διαχειρίζεται επενδυτικό κεφάλαιο ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ (15 δις. δολάρια)και από την ίδρυσή της το 1986 μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρώσει 88 επενδύσεις σε εταιρείες, με συνολική αξία 96 δισ. ευρώ. Η Pharmathen επικεντρώνεται στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή σύνθετων γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ιδρύθηκε το 1969 και έκτοτε έχει αναπτύξει μία διαφοροποιημένη βάση περισσότερων από 180 διεθνώς διακεκριμένων πελατών. Η λειτουργία της Pharmathen είναι απολύτως καθετοποιημένη, με ανθρώπινο δυναμικό μεγαλύτερο από 1.000 άτομα, τα οποία εργάζονται στα τρία υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης και τις δύο παραγωγικές μονάδες του Ομίλου. Οι δραστηριότητες της Pharmathen, εκτείνονται από την ανάπτυξη νέων φαρμάκων έως την διανομή τους, με προϊόντα τα οποία πωλούνται σε περισσότερες από 80 χώρες παγκόσμια.
Πηγή: Capital