«Οι συναντήσεις που έγιναν με στελέχη της νέας κυβέρνησης -τόσο σε αυτές που παραβρέθηκα, όσο και σε άλλες για τις οποίες πληροφορήθηκα- έγιναν σε καλό κλίμα.
Το θετικό είναι πως συναντήσαμε αξιωματούχους με καλή διάθεση και πρόθεση να βοηθήσουν, κόντρα σε όποιους ενδοιασμούς υπήρχαν πριν σε κάποιους από εμάς. Το αρνητικό όμως είναι πως δεν λάβαμε καμιά απολύτως δέσμευση, όπως επίσης ότι σε πολλούς τομείς η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει ακόμη καταλήξει στο πώς τελικά θα δράσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, αντιληφθήκαμε πως δεν μιλάμε με μια κυβέρνηση που έχει θητεία έστω εννέα μηνών (από τις 25 Ιανουαρίου), αλλά μια θητεία μόλις λίγων ημερών»…
Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστός επιχειρηματίας, εκτίμηση που συμπίπτει και με τις μαρτυρίες άλλων παραγόντων της αγοράς σχετικά με το πώς κινούνται τα πράγματα στις σχέσεις κυβέρνησης-επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστική είναι η άποψη οικονομικού διευθυντή εισηγμένης εταιρείας: «Οι φορείς μας όταν επισκέφτηκαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο τα αρμόδια υπουργεία, έπαιρναν την απάντηση να περιμένουν λίγο καιρό μέχρι να τελειώσει η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Το τέλος της διαπραγμάτευσης άργησε, ακολούθησαν εκλογές και τώρα που οι διάφοροι φορείς επισκέπτονται εκ νέου τα υπουργεία, συχνά καλούνται από τους αρμοδίους να… υποβάλουν προτάσεις, προκειμένου αυτές να… συζητηθούν και στη συνέχεια να… ληφθούν αποφάσεις. Καμιά σαφή διαβεβαίωση δεν παίρνουν, πέρα από γενικόλογες τοποθετήσεις. Τα προβλήματα όμως είναι καυτά.
Βρισκόμαστε στο «και πέντε», με αποτέλεσμα ο χρόνος να λειτουργεί σε βάρος των επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ήδη καταταλαιπωρημένες από την πολυετή οικονομική κρίση. Το κακό είναι πως η χώρα έχει μείνει ουσιαστικά ακυβέρνητη από το καλοκαίρι του 2014, με αποτέλεσμα η πολύμηνη κατάσταση αναμονής να έχει πλήξει σε σημαντικό βαθμό την οικονομία. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να βιαστεί και σε καμιά περίπτωση να μην επαναλάβει τη συνταγή των προκατόχων της, που επί δεκαετίες απλά μετέθεταν χρονικά τα προβλήματα αντί να τα επιλύουν».
Η αλήθεια είναι πως πάρα πολλά φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις είναι άγνωστο το ποια τροπή θα λάβουν και το πώς θα αντιμετωπιστούν από τη νέα κυβέρνηση.
Μερικά μόνο παραδείγματα είναι τα παρακάτω:
• Άγνωστο είναι μέχρι σήμερα το πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.
• Οι επιχειρήσεις «ψάχνονται» να δουν τι θα γίνει τόσο με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, όσο κυρίως με το επόμενο που ακόμη βρίσκεται στο… «περίμενε», αν και άλλες χώρες του εξωτερικού έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούν έργα του.
• Η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει στο μέτωπο της υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου.
• Ο διάλογος με τις ασφαλιστικές εταιρείες για τη δυνατότητα συμβολής των τελευταίων στην αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού ζητήματος δεν έχει ακόμη αρχίσει.
• Κανείς δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του νέου αναπτυξιακού νόμου.
• Διάχυτος είναι ο φόβος για νέα φορολογικά μέτρα που θα επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα τις επιχειρήσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
• Δεν είναι γνωστοί οι τρόποι μέσω των οποίων η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.
• Και πόσο μάλλον, ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί «το παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα» το οποίο -σύμφωνα με την κυβέρνηση- στόχο έχει να υπερκεράσει τα αντικίνητρα των μέτρων του τρίτου μνημονίου και να θέσει την οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.
Πηγή : euro2day.gr