Γερμανικές τράπεζες φέρονται να βοήθησαν επενδυτές να αποφύγουν την καταβολή εκατομμυρίων ευρώ ως φόρους εκμεταλλευόμενες ένα «παραθυράκι». Πρωταγωνιστικό ρόλο στις ύποπτες συναλλαγές φέρεται να έπαιξε η Commerzbank.
Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογραφικού ερευνητικού συνδέσμου που αποτελείται από τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Βαυαρίας (BR), την Washington Post και το γραφείο ερευνών ProPublica της Νέας Υόρκης, γερμανικές τράπεζες βοήθησαν επενδυτές να εξοικονομήσουν ποσά ύψους εκατομμυρίων ευρώ εκμεταλλευόμενες ένα «παραθυράκι» στο φορολογικό σύστημα. Οι απώλειες για τον γερμανικό προϋπολογισμό εκτιμάται ότι ανέρχονται από το 2011 σε πέντε δις ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της προαναφερθείσας ερευνητικής ομάδας, ιδιαίτερα ενεργή σε αυτού του τύπου τις συναλλαγές, που είναι γνωστές με το όνομα Cum-Cum, υπήρξε η Commerzbank. Ένα παράδειγμα για το «τρικ» που χρησιμοποιείται σε αυτόν τον τύπο συναλλαγών είναι το εξής: Μια επιχείρηση εκτός γερμανικών συνόρων κατέχει μετοχές ενός γερμανικού επιχειρηματικού ομίλου. Μόλις πριν από την καταβολή των μερισμάτων η επιχείρηση του εξωτερικού δανείζει τις μετοχές τις σε μια γερμανική τράπεζα. Τα μερίσματα εισρέουν στα ταμεία της τράπεζας, η οποία αποδίδει στη συνέχεια το 25% ως φόρο επί της απόδοσης κεφαλαίου στο γερμανικό κράτος. Ωστόσο, έχοντας την έδρα της στη Γερμανία, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα έκπτωσης από τον φόρο του συνολικού ποσού, που σημαίνει ότι στο τέλος έχει πάλι στη διάθεσή της το 100% του μερίσματος. Λίγο μετά την ημέρα καταβολής των μερισμάτων η τράπεζα επιστρέφει το μετοχικό πακέτο στον πραγματικό ιδιοκτήτη του (επενδυτή), παρακρατώντας 5% του ποσού των μερισμάτων ως αμοιβή για τις υπηρεσίες της.
Φοροαποφυγή παρά την κρατική ένεση κεφαλαίων
Η αλλοδαπή επιχείρηση επωφελείται σημαντικά, δεδομένου ότι – σε αντίθεση με την τράπεζα που μπορεί να πετύχει φορολογική έκπτωση στο 100% – για την ίδια θα εξέπιπτε της φορολογίας μόνο το 50% των κερδών από την απόδοση κεφαλαίων. Ως εκ τούτου, μεγάλος ζημιωμένος από αυτή τη διαδικασία είναι ο γερμανικός προϋπολογισμός, καθώς το κράτος αναγκάζεται να προβεί σε μεγαλύτερες επιστροφές φόρων.
Ερωτηθείς για τις αμφιλεγόμενες πρακτικές της μερικώς κρατικοποιημένης Commerzbank, που – σημειωτέον – διασώθηκε από το γερμανικό δημόσιο με καταβολή 18,2 δις ευρώ, εκπρόσωπος της τράπεζας τόνισε ότι «διασφαλίζουμε μέσω εκτεταμένων εσωτερικών συστημάτων και ελέγχων ότι όλες οι εμπορικές συναλλαγές συνάδουν με το ισχύον δίκαιο». Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, σε δεκάδες χιλιάδες συναλλαγές που πραγματοποιούνται καθημερινά η Commerzbank ενεργεί «αναπόφευκτα στο πλαίσιο των επονομαζόμενων καταστάσεων cum/cum». Μάλιστα εκπρόσωπος της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Vanguard φέρεται να επιβεβαιώνει στο δημοσιογραφικό δίκτυο που ερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση ότι πρόκειται για μια «ευρέως διαδεδομένη πρακτική».
Προς το παρόν δεν έχει πάρει θέση για το ζήτημα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Να σημειωθεί ότι το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο είχε δρομολογήσει τέλoς του προηγούμενου Φεβρουαρίου ένα νομοσχέδιο με στόχο να απλοποιήσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου τη φορολόγηση επενδυτικών ταμείων και κατ΄επέκταση να βάλει φραγμό στα κρούσματα φοροαποφυγής.
Dpa, afpd, Bild.de, Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή:capital