Η Deutsche bank δεν θα είναι η επόμενη Lehman – Η επαναγορά έως 50 δισ ομολόγων, σωστή κίνηση

  • Φεβρουάριος 10, 2016
Μπορεί οι ανησυχίες να είναι έκδηλες, μπορεί η μετοχή να έχει χάσει το 40% της αξίας από τις αρχές του 2016 αλλά δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία.
Η Deutsche bank δεν θα είναι η επόμενη Lehman Brothers, καθώς διαθέτει πολύ ισχυρά ακόμη εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία.
Μπορεί οι ανησυχίες να είναι έκδηλες, μπορεί η μετοχή να έχει χάσει το 40% της αξίας από τις αρχές του 2016 αλλά δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία.
Πως θα μπορούσε να χρεοκοπήσει η Deutsche bank  όταν σχεδιάζει την επαναγορά ομολόγων περίπου 50 δισ, με 220 δισ. ευρώ αποθεματικό ρευστότητας.
Η τράπεζα διατηρεί στην αγορά κύριες ομολογίες ύψους 50 δισ. ευρώ, ενώ διαθέτει ακόμη 16 δισ. ευρώ σε Cocos, σε χρέος tier 2 και tier 1.
Το κόστος αγοράς ασφάλισης για προστασία έναντι των τιμών αυτών των ομολόγων που υποχωρούν έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες ημέρες και τα 5ετή CDS διαπραγματεύονταν στις 242 μονάδες βάσης το υψηλότερο επίπεδο από την κρίση της ευρωζώνης, το 2011.
Ένα Coco ύψους 1,75 δισ. ευρώ με κουπόνι 6% διαπραγματευόταν στα 71 σεντς του ευρώ την Τρίτη, ενώ ένα κύριο ανασφάλιστο ομόλογο 5ετούς ωρίμανσης διαπραγματευόταν στα 97,5 σεντς του δολαρίου.
Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή τα απογοητευτικά αποτελέσματα χρήσης 2015 με ζημίες -6,7 δισεκ. τα σενάρια για την τύχη της Deutsche bank έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά.
Κάποιοι μάλιστα μιλούν ακόμη και για χρεοκοπία.
Αν δούμε όμως ψύχραιμα τα οικονομικά δεδομένα της Deutsche bank θα διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για την μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα αλλά όχι τόσο δραματικά που θα οδηγούσαν σε χρεοκοπία.
Το χρηματιστήριο πάντως έχει οδηγήσει στα τάρταρα την κεφαλαιοποίηση που έχει υποχωρήσει στα 19,19 δισεκ. ευρώ στα 13,9 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή.
Να θυμίσουμε ότι ιστορικά η κεφαλαιοποίηση της Deutsche bank ήταν στα 30-35 δισεκ. ενώ μόνο το 2008 είχε καταρρεύσει στα 18,5 δισεκ.
Άρα οι επενδυτές του χρηματιστηρίου ανησυχούν σοβαρά για την πραγματική αξία της Deutsche bank.
Τα πραγματικά κεφάλαια της Γερμανικής τράπεζας είναι 52 δισεκ. τα tangible book value που αυτό σημαίνει ότι εμφανίζει P/BV 0,36….όταν οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν απόδοση 0,13.
Σίγουρα η Deutsche bank σε σχέση με την BNP Paribas βρίσκεται σε χειρότερη θέση αλλά όχι δραματικά χειρότερη.
Τα συνολικά κεφάλαια της Deutsche bank είναι 63 δισεκ. αλλά τα 10,3 δισεκ. είναι goodwill δηλαδή αέρας, υπεραξία.
Το πρόβλημα της Deutsche bank είναι τα κεφάλαια 52 δισεκ. έναντι του συνολικού ενεργητικού 1,62 τρισεκ. ευρώ και ειδικά μέσω του μέσου σταθμισμένου ενεργητικού στα 397 δισεκ.
Προσέξτε μια τράπεζα με 1,62 τρισεκ. ευρώ ενεργητικό έχει RWA δηλαδή σταθμισμένο ενεργητικό 397 δισεκ. όντως ακραίο πολύ ακραίο.
Το common equity της Deutsche bank στο 11,1% με ερωτηματικά….
Βέβαια υπάρχει εξήγηση η Deutsche bank από τα 1,62 τρισεκ. ενεργητικό έχει δάνεια μόλις 432 δισεκ. με τα προβληματικά δάνεια να είναι πολύ χαμηλά.
Άρα το πρόβλημα της Deutsche bank είναι τα κεφάλαια αλλά όχι τα δάνεια, εκεί δεν έχει πρόβλημα.
Το πρόβλημα εδράζεται στην μεγάλη έκθεση στα παράγωγα στα 64 τρισεκ δολάρια η έκθεση της Deutsche bank στα παράγωγα όσο 20 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας.
Η τράπεζα υποστηρίζει ότι έχει μηχανισμούς αντιστάθμισης αλλά μπορούν να αντισταθμιστούν έναντι κινδύνων 64 τρισεκ. δολάρια σε παράγωγα;
Τα CDS της Deutsche bank έχουν επιδεινωθεί στις 200 μονάδες βάσης (οι ελληνικές τράπεζες έχουν CDS 1450 μονάδες βάσης).
Η επιδείνωση ξεκίνησε με αφορμή τις ζημίες στην χρήση 2015 τα -6,7 δισεκ. λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων και των ανησυχιών για ομολογιακά Cocos που λήγουν 1 δισεκ. ευρώ τον Απρίλιο του 2016.
Η Deutscha bank θα πλήρωσει το 1 δισεκ. τον Απρίλιο του 2016.
Πάμε να δούμε τα έσοδα, γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζεται η Deutsche bank ως μια χρεοκοπημένη τράπεζα.
Η Deutsche bank έχει 101 χιλ εργαζομένους και 2790 καταστήματα με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται στα 33 δισεκ. ευρώ το 2015.
Ωστόσο τα έσοδα σε τριμηναιαία βάση μειώνονται ξεκίνησαν 10 δισεκ. υποχώρησαν στα 9 δισεκ. στο β΄ τρίμηνο του 2015, πήγαν στα 7 δισεκ. στο γ΄ τρίμηνο και στα 6,3 δισεκ. στο δ΄ τρίμηνο του 2015.
Με βάση την δομή των εσόδων από το private banking είχε ζημίες -3,2 δισεκ. από το corporate περίπου -2 δισεκ. από το asset management κέρδη +1,2 δισεκ. και από τα no core ζημία -2,7 δισεκ.
Το private banking δεσμεύει 15 δισεκ. κεφάλαια, το corporate 31 δισεκ. το asset manegement 8 δισεκ. κ.α.
Από όλα αυτά η Deutsche bank δεν φαίνεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Σίγουρα έχει κάνει λάθη, σίγουρα έχει αδυναμίες, σίγουρα η διοίκηση έχει ευθύνες, σίγουρα έχουν υπερεκτιμηθεί οι δυνατότητες της Deutsche bank, έχει εμφανίσει απογοητευτικά αποτελέσματα,  αλλά μόνο η έκθεση στα παράγωγα θα καταστεί πολύ επικίνδυνη αν και εφόσον η αντιστάθμιση στους κινδύνους στα παράγωγα δεν είναι επαρκής.
Είναι όμως σχεδόν αδιανότηο να έχει αφήσει η ΕΚΤ την Deutsche bank χωρίς έλεγχο.

Η έκθεση της Deutsche bank στην αγορά παραγώγων

Πηγή:bankingnews

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ