Την επιστροφή στην κανονικότητα των συναλλαγών προ capitalcontrols, θα επιδιώξουν εντατικά το προσεχές διάστημα οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ήδη στα μέσα της εβδομάδας υπήρξαν επαφές τραπεζών στη Φρανκφούρτη με την ΕΚΤ προκειμένου να τεθεί η αναγκαιότητα επιταχυνόμενης χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών και να δοθούν επιχειρήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κεντρικό ζήτημα των επαφών αυτών ήταν η περαιτέρω χαλάρωση των  περιορισμών για τις επιχειρήσεις, αρχής γενομένης από το να θεωρηθούν «νέο χρήμα» τα έσοδα των επιχειρήσεων ώστε οι τελευταίες να μπορούν να τα «τζιράρουν» στην Οικονομία. Παράλληλα, τέθηκε το θέμα να επιτραπεί στις εταιρίες να «σπάνε» προθεσμιακές καταθέσεις ώστε να κινείται ευκολότερα το χρήμα στην αγορά. Επίσης, στην ΕΚΤ παρουσιάστηκε η αναγκαιότητα χαλάρωσης των περιορισμών στις συναλλαγές στο χρηματιστήριο, στις κινήσεις ομολόγων, στη δυνατότητα αγοράς τίτλων του εξωτερικού, καθώς και στη δυνατότητα πλήρους αποπληρωμής δανείων.

Αν και η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2015, οι τράπεζες εκτιμούν ότι παραμονή τους πέραν του α΄ τριμήνου του 2016, θα είναι επιζήμια για την Οικονομία. Άρση των capital controls στα τέλη του α΄ τριμήνου 2015 είναι για το τραπεζικό σύστημα ο επιθυμητός στόχος, ο οποίος «κουμπώνει» χρονικά με την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος από τους δανειστές και τις αναμενόμενες κατόπιν αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι τράπεζες δεν αποκλείουν την παραμονή των capital controls μέχρι και το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2016.

Για την ανάγκη επιστροφής στην προ capital controls κανονικότητα έκανε λόγο την Τρίτη, μιλώντας στο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής Οικονομίας» ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Ιωάννης Μουρμούρας. Όπως είπε, τα capital controls συνιστούν στρέβλωση της κανονικότητας, έστω και αν οι επιπτώσεις τους έχουν αποδειχτεί ηπιότερες του αρχικώς αναμενόμενου ή έχουν συμβάλει θετικά στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής λόγω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Σημειώνεται ότι ακόμη δεν μπορούν να υπολογιστούν οι επιπτώσεις των capital controls στο β΄ εξάμηνο του 2015 και ιδίως στο τελευταίο τρίμηνο που θα «μεταφέρει» την επίδρασή του στο α΄ εξάμηνο του 2016. Η παράμετρος αυτή είναι σημαντική, καθώς η προοπτική της Οικονομίας (πιθανότητα μεγαλύτερης ύφεσης) που θα διαμορφωθεί και από τις επιπτώσεις των capital controls, συνιστά αβεβαιότητα σε κάθε πρόγραμμα προσαρμογής.

Πηγή:capital