Συμφωνία Forthnet-ZTE για επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ

  • Μάιος 13, 2017

Η συμφωνία του κινεζικού κολοσσού ZTE και της ελληνικής εταιρίας Forthnet για την πραγματοποίηση επένδυσης 500.000.000 ευρώ στη χώρα μας, που υπογράφτηκε στο Πεκίνο, δείχνει ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα εμπιστεύεται την Ελλάδα ως χώρα επενδύσεων και ως χώρα η οποία διαρκώς αυξάνει το οικονομικό και το γεωπολιτικό της εκτόπισμα, καθώς από την κρίση βγαίνει με σταθερά βήματα, επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

«Σήμερα είναι μία πάρα πολύ σημαντική στιγμή, διότι εμπεδώνεται μία συνεργασία ελληνικής και κινεζικής εταιρείας, με συμφωνία επένδυσης μισού δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο», δήλωσε ο κ. Παππάς, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του ιδίου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του προέδρου της Forthnet Πάνου Παπαδόπουλου.

«Είναι πολύ περισσότερο μία στρατηγική επιλογή και λιγότερο μία επιχειρηματική κίνηση, διότι αυτή η συνεργασία εμπίπτει τόσο στη στρατηγική της Κίνας για τον δρόμο του μεταξιού και την εμπορική της διασύνδεση με την Ελλάδα και τη Δύση, εμπίπτει στη στρατηγική της Ελλάδας για να καταστεί η Ελλάδα, βγαίνοντας από την κρίση, ένας σύγχρονος κόμβος εμπορίου, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών και βεβαίως εμπίπτει και στη στρατηγική της Ε.Ε. για την κοινωνία του Gigabit, δηλαδή για την κοινωνία της διασύνδεσης των υπερυψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο», επισήμανε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Συνεπώς νομίζω ότι είναι ένα σήμα, το οποίο όχι μόνο δείχνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας εμβαθύνονται καθημερινά και παίρνουν και υλική διάσταση, πέρα μόνο από τις διακηρύξεις, αλλά δείχνει ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα εμπιστεύεται την Ελλάδα ως χώρα επενδύσεων και ως χώρα η οποία διαρκώς αυξάνει το οικονομικό και το γεωπολιτικό της εκτόπισμα, καθώς από την κρίση βγαίνει με σταθερά βήματα».

Η επικεφαλής του Κινεζικού Κολοσσού ZTE κ. Βανγκ χαρακτήρισε την εν λόγω επένδυση ως «ένα πρώτο βήμα μιας σειράς μεγάλων επενδύσεων του ομίλου στην Ελλάδα, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών». Παράλληλα ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που παρείχε προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία και εξέφρασε την πρόθεση του ομίλου να αυξήσει τις επενδυτικές του δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος είπε ότι πρόκειται για μια «τεράστια συμφωνία η οποία ανοίγει το δρόμο για τις τηλεπικοινωνίες του 21ου αιώνα στην Ελλάδα».

Σειρά σημαντικών επαφών του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα με οικονομικούς παράγοντες.

Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις και συνεργασίες σε σειρά τομέων.

Σειρά σημαντικών επαφών με οικονομικούς παράγοντες, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης στο Πεκίνο.

Από σήμερα, όπως ανακοινώθηκε, η Ελλάδα είναι μέλος του σημαντικού διεθνούς οργανισμού οικονομικής ανάπτυξης, της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών AIIB, ενώ ευρύτερα κατά τις επαφές που υπήρξαν εκδηλώθηκε έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και για την προοπτική συνεργασίας γύρω από έργα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

-Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση με την Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζας της Κίνας, ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) -έναν τραπεζικό κολοσσό με πάνω από 500 εκατομμύρια πελάτες- εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον της Τράπεζας για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έχει σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας.

-Συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την «Central Eastern European Fund», fund που έχει στηθεί από την ICBC με προεδρεύοντά του τον πρώην πρόεδρο της ICBC, Jiang Jianging. Το fund χρηματοδοτεί τα επενδυτικά πρότζεκτ της κινεζικής πρωτοβουλίας «16+1», μια πρωτοβουλία που αφορά 16 χώρες της κεντρικές και ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες επενδύει η Κίνα στο πλαίσιο του «One Belt One Road». Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα είναι παρατηρητής αυτής της πρωτοβουλίας και εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής της. Η συνάντηση με την ελληνική πλευρά είχε αντικείμενο την ενδεχόμενη συνεργασία γύρω από έργα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

– Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, AIIB (Asian Investment and Infrastructure Bank). Πρόκειται για επενδυτική τράπεζα που αριθμεί 77 μέλη από όλον τον κόσμο, με πιο πρόσφατο μέλος της την Ελλάδα, η συμμετοχή της οποίας ανακοινώθηκε τις ημέρες της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν μια σειρά από τομείς που πρόκειται να διαθέσει κεφάλαια και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΑΙΙΒ της δίνει ακόμα ένα χρηματοδοτικό όπλο για πιθανές επενδύσεις που θα έρθουν από την Κίνα και όχι μόνο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:
Κατηγορία:
Επιχειρησεις

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ