Αγώνας δρόμου για έξοδο από το μνημόνιο – Με ένα πολυνομοσχέδιο πακέτο τα προαπαιτούμενα

  • Μάιος 31, 2018
Αγώνας δρόμου για έξοδο από το μνημόνιο – Με ένα πολυνομοσχέδιο πακέτο τα προαπαιτούμενα
Αναβρασμός επικρατεί στην κυβέρνηση με τις καταιγιστικές εξελίξεις να διαδέχονται η μία την άλλη στο θέμα του Σκοπιανού ενώ την ίδια στιγμή έχει να διανύσει έναν αγώνα δρόμου, ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα μέτρα που υπολείπονται μέχρι τα μέσα Ιουνίου προκειμένου να είναι έτοιμη στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου καθώς είναι καθοριστικό για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.
Και δεν είναι λίγα τα ανοιχτά θέματα. Πάντως ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις 14 Ιουνίου θα έχουν ψηφιστεί, με ένα νόμο και τη διαδικασία του επείγοντος, όλα τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν.
Τα μεγάλα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά είναι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο χώρο της υγείας ενώ δύσκολο πολιτικά θέμα θεωρείται και η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα τελευταία νησιά που ακόμη ισχύει. Μάλιστα, από την 1η Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η αύξηση του ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.
Παρά το γεγονός ότι αρκετά κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να μιλούν περί επαναδιαπραγμάτευσης για το καυτό θέμα των συντάξεων ή να καλλιεργούν κλίμα μη εφαρμογής των μειώσεων και να κάνουν λόγο για ενδεχόμενο καταβολής 13ης σύνταξης τον ερχόμενο Δεκέμβριο με τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος, το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να αποσαφηνιστούν δύο μεγάλα «αγκάθια».
Να γίνει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ με τις αντικειμενικές αξίες αλλά το σημαντικότερο είναι να υπολογιστεί η προσωπική διαφορά έτσι ώστε οι συνταξιούχοι να λάβουν εγγράφως τα σημειώματα στα οποία θα βλέπουν επακριβώς ποιες είναι οι περικοπές που θα υποστούν τον Ιανουάριο του 2019 με βάση αυτά που ήδη έχει ψηφίσει η κυβέρνηση από το 2017.
Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς, οι δανειστές ζητούν επισταμένως από την κυβέρνηση να ανεβάσει ταχύτητα και σε μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη ενώ από την αρχή είχαν θέσει ως στόχο τους δέκα χιλιάδες πλειστηριασμούς το χρόνο.
Στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις μεταφέρονται:
Η μείωση των συντάξεων το 2019 για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ
Η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019.
Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου έως τις 30 Ιουνίου του 2021.
Οι τοποθετήσεις στελεχών στο Δημόσιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.
Οροφές στην απασχόληση και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μειώνεται το κόστος μισθοδοσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2022.
Η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων όπως είναι η πώληση του 17% της ΔΕΗ και η αξιοποίηση του Ελληνικού.
Το Ελληνικό θεωρείται η ναυαρχίδα των ιδιωτικοποιήσεων η οποία ενώ έχει ψηφιστεί εδώ και ενάμισι χρόνο δεν έχει ξεκινήσει λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων. Οι πιστωτές πιέζουν, όμως φορείς τονίζουν συνεχώς, ότι στη σύμβαση έχουν μπει και νέα θέματα που δεν υπήρχαν στην αρχική συμφωνία όπως το ύψος των κτιρίων.
Μάλιστα ενώ το αρχαιολογικό συμβούλιο το οποίο αποτελείται από έγκριτους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, έχει αποφανθεί ότι αυτά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ύψος της Ακρόπολης, στο μνημόνιο που έχει συνομολογηθεί με τον ιδιώτη αυτό παρακάμπτεται.
Ο φόβος των εκπροσώπων των πιστωτών, είναι οι δικαστικές αποφάσεις που μπορούν να ανατρέψουν πολλά από τα μνημονιακά μέτρα και γι αυτό ζητούν διασφαλίσεις απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με διάφορα οικονομικά μαξιλαράκια.
Πάντως, αν το ελληνικό ζήτημα δεν κλείσει μέχρι τις 28-29 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση και στο πρώτο Eurogroup επί αυστριακής προεδρίας στις 12 Ιουλίου.
Σε ότι αφορά το εθνικό ζήτημα, η κυβέρνηση πάντως θα ήθελε να κλείσει επί βουλγαρικής προεδρίας το Σκοπιανό καθώς εκτιμά ότι αν παραταθεί μετά την έξοδο από το μνημόνιο μπορεί να υπάρξουν αυξημένες αντιδράσεις διότι θα επικεντρωθεί σε αυτό η προσοχή του κόσμου. Όμως, αυτό είναι κάτι που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική πλευρά η οποία ωστόσο ετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο, το θέμα αυτό, να μείνει ανοιχτό ως το φθινόπωρο.Πηγή bankingnews.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ