Η προοπτική για την Ελλάδα του αύριο περνά μέσα από την αξιοποίηση του γεωστρατηγικού της ρόλου και την αναβάθμιση της χώρας σε κόμβο εμπορίου, μεταφορών, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών κ.λπ. για την ευρύτερη περιοχή, τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς
Ο αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia Interconnector που θα συνδέσει Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ, ένα project διεθνούς γεωπολιτικής σημασίας το οποίο έχει περιληφθεί και στη διακήρυξη της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, μας προσφέρει μια ακόμη ιδανική ευκαιρία αναφέρει ο κ Παππάς.
Μια προοπτική αναβάθμισης του EuroAsia Interconnector από ενεργειακό σε ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό, με την προσθήκη οπτικής ίνας, ισοδυναμεί με προοπτική αναβάθμισης του ίδιου του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή σημειώνει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ όπου ήδη υπεγράφη μνημόνιο διμερούς συνεργασίας που αφορά τον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας αναμένεται να γίνει και ηλεκτρική σύνδεση της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από φυσικό αέριο και στις δύο κατευθύνσεις.
Η Ελλάδα μάλιστα προτείνει, το καλώδιο που θα έχει μήκος 1.518 χλμ και θα ποντιστεί περίπου στα 2.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας να αποτελέσει «βάση» για την εξάπλωση οπτικής ίνας από το Ισραήλ προς την Ελλάδα.
Το κόστος υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση θα προέλθει από την ΕΕ, τις τρεις χώρες, την εταιρεία και από δανεισμό.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ