Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά το διάστημα από 1 έως 8 Ιανουαρίου λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη Α(Η3Ν2)

  • Ιανουάριος 12, 2017

Συνολικά 8 οι νεκροί – Κατακόρυφη άνοδος στα βαριά περιστατικά και «ασφυξία» στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – Στην Εντατική και ένα τρίχρονο παιδί – Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι που νόσησαν βαριά

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά το διάστημα από 1 έως 8 Ιανουαρίου λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη Α(Η3Ν2), «εμπλουτίζοντας» με τον πιο θλιβερό τρόπο τα επιδημιολογικά στοιχεία για την εποχική γρίπη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Συνολικά, οκτώ είναι τα θύματα της γρίπης από τον περασμένο Δεκέμβριο οπότε άρχισαν να κυκλοφορούν οι ιοί της νόσου.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αποδίδουν την αύξηση της θνητότητας στη μεγάλη δραστηριότητα της γρίπης και στο κύμα ψύχους που πλήττει το τελευταίο διάστημα τη χώρα.

Παράλληλα με την εκτίναξη των θανατηφόρων περιστατικών της γρίπης καταγράφεται κατακόρυφη άνοδος στα βαριά περιστατικά τα οποία χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – στις τόσο δυσεύρετες ΜΕΘ όπως έχει γράψει το protothema.gr όπου η λίστα αναμονής αριθμεί σε ημερήσια βάση 50 με 70 ασθενείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 20 ασθενείς εισήχθησαν σε ΜΕΘ κατά την πρώτη εβδομάδα του μήνα και του έτους. Συνολικά έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 39 σοβαρά   κρούσματα   εργαστηριακά   επιβεβαιωμένης   γρίπης, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται όμως και στην κυκλοφορία της γρίπης στην κοινότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στις επισκέψεις πολιτών σε γιατρό με συμπτώματα γριππώδους συνδρομής.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ χαρακτηρίζουν έντονη και ανοδική τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, με κυρίαρχο στέλεχος το Α(Η3Ν2), και συστήνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό ως το βασικό μέτρο προφύλαξης ιδίως για τις ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες κα.

Το προφίλ των ασθενών στις ΜΕΘ

«Επιθετική» η γρίπη κατά την πρώτη εβδομάδα του έτους οδήγησε στις ΜΕΘ για νοσηλεία εκτός των αναμενόμενων περιστατικών ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και έναν ανήλικο, ένα 3χρονο παιδί.

Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει πως από τα 39 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, οι 28 ήταν άνδρες και οι 11 γυναίκες, με μέση ηλικία 68,5 έτη.

Θλιβερός παρονομαστής για τους περισσότερους από όσους νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ με επιπλοκές από τη γρίπη είναι πως δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι συγκαταλέγονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Συγκεκριμένα, τα 36 (ποσοστό 92,3%) από τα 39 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, αλλά εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν μόλις οι 6 (ποσοστό 16,7%).

Η έλλειψη αντιγριπικής θωράκισης μέσω του εμβολίου χαρακτηρίζει και τα θύματα της γρίπης. Και οι  8  (100%) ασθενείς ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός, ωστόσο εμβόλιο είχαν κάνει  οι 2 (ποσοστό 25%).
Πηγή protothema

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ