Με το βλέμμα στραμμένο στο αυριανό Eurogroup – Να μην γίνουν εκπτώσεις, ούτε όμως και άσκοπες κωλυσιεργίες στη διαπραγμάτευση με την τρόικα ζήτησε ο πρωθυπουργός- Προειδοποίησε τους υπουργούς να μην έχουν ατομικές συμπεριφορές
Με πρώτη προτεραιότητα το γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τελεσίγραφο στους υπουργούς του, παλιούς και νέους, να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.
Ενόψει του αυριανού Eurogroup, στο οποίο θα γίνει μία πρώτη συζήτηση για τη β’ αξιολόγηση, εν αναμονή της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στα μέσα Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός έθεσε ως κεντρικό στόχο να προχωρήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί χωρίς εκπτώσεις και άσκοπες κωλυσιεργίες, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε στη συνεδρίαση του Εurogroupo στις 5 Δεκεμβρίου να υπάρξουν αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Να ξενυχτήσουμε για να είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που τόνισε την ανάγκη να παραμείνει η χώρα εντός του οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση. Ο οδικός αυτός χάρτης περιλαμβάνει σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Τσίπρα την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 και στη συνέχεια έξοδο στις αγορές.
«Θέλουμε να είμαστε μία ακόμη κυβέρνηση της κρίσης, ή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση;» ρώτησε ρητορικά τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός και περιέγραψε με δραματικούς τόνους τη σημασία των επόμενων εβδομάδων:
«Είμαστε στα τελευταία δύσκολα μέτρα στο τέλος ενός δύσκολου μαραθώνιου. Είμαστε κοντά στον τερματισμό μία περιόδου δύσκολων αποφάσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά και έθεσε το μείζονα στόχο της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και κατ’ επέκταση ανάκτηση των θέσεων εργασίας και περαιτέρω αποκλιμάκωσης της ανεργίας.
Η δεύτερη αξιολόγηση στο «μενού» του αυριανού Eurogroup
Όλα αυτά ενώ η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αλλά και η έκθεση της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS), θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις 15.00 ώρα Βρυξελλών, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κάνουν έναν απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παράλληλα θα ενημερωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τεχνική βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ελλάδα και τα επιτεύγματα σε βασικούς τομείς της τεχνικής υποστήριξης από το 2015, όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.
Επίσκεψη Ομπάμα…
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη στην Αθήνα του Μπαράκ Ομπάμα «για τη μάχη που δίνουμε για το χρέος και την επιστροφή στην ανάπτυξη».
Μίλησε δε για «ιστορικής σημασίας επίσκεψη, γιατί η Ελλάδα είναι ένας από τους τελευταίους σταθμούς της θητείας του Ομπάμα» και εξέλαβε την κίνηση του απερχόμενου αμερικανού προέδρου ως απόδειξη ότι «η Ελλάδα μετατράπηκε σε πόλο σταθερότητας με την οποία όλοι θέλουν να συζητούν, όταν πριν δεν ήθελε κανείς να έχει επαφή μαζί της».
Στήριξη στο νόμο Παππά και επίθεση στη ΝΔ…
Ο πρωθυπουργός παρείχε ξεκάθαρη στήριξη στον συνεργάτη του Νίκο Παππά και τους χειρισμούς του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
«Δεν θα υποχωρήσουμε, παρά τις πρόσκαιρες αντιξοότητες, στην μάχη για το τηλεοπτικό τοπίο» διαμήνυσε, διευκρινίζοντας ότι «δώσαμε μία έντιμη μάχη, η απόφαση του ΣτΕ θα γίνει σεβαστή, θα την υλοποιήσουμε».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «ο νόμος που ψηφίσαμε εξακολουθεί να ισχύει στο σύνολό του, εκτός του άρθρο που ακυρώθηκε». Υποστήριξε όμως ότι «η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση έγινε από ανάγκη, επειδή η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη υπονόμευσε τη συγκρότηση του Συμβουλίου». Χαιρέτισε τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στη διάσκεψη των προέδρων για το ΕΣΡ, με τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και είπε ότι «η ΝΔ δεν έχει καμία δικαιολογία να μην συνδράμει στη προσπάθεια συγκρότησή του. Τυχόν άρνησή της θα σημαίνει θεσμική εκτροπή».
Διαμήνυσε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την κατάθεση του «νόμου γέφυρα» για τις προσωρινές άδειες λειτουργίας έναντι αντιτίμου, ότι «κανείς δεν πρόκειται να συνεχίσει να εκπέμπει ως καταληψίας συχνότητας, η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς δεν αποτελεί επιλογή».
Παραδέχθηκε όμως εμμέσως ότι τα χρήματα των 4 υπερθεματιστών του διαγωνισμού, που ακυρώθηκε, θα επιστραφούν, καθώς διαβεβαίωσε ότι «τα κοινωνικά προγράμματα, που έχουν εξαγγελθεί – σημείωση: με βάση εκείνα τα χρήματα – θα στηριχθούν, ανεξάρτητα από την εξέλιξη του θέματος με τις άδειες».
Υπουργείο… καθημερινότητας και ανοιχτών θυρών στους πολίτες
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, ανακοινώνοντας μάλιστα και… αρμόδιο υπουργείο.
Προσδιόρισε έτσι ουσιαστικά τις αρμοδιότητες που θα έχει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος θα έχει το ειδικό αυτό χαρτοφυλάκιο και θα συντονίζει όλη την προσπάθεια, ώστε οι πολίτες να καταφεύγουν στο νέο υπουργείο, προκειμένου να βρίσκουν λύση για όσα εμπόδια συναντούν στην επαφή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα είπε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και συντονισμός όλων των υπουργείων σε αυτό το κομμάτι. Επιπλέον ζήτησε να έχουν όλα τα υπουργεία ανοιχτές τις πόρτες στους πολίτες και χαρακτήρισε αδιανόητο για μία κυβέρνηση σαν τη σημερινή να υπάρχουν φαινόμενα κλειστών θυρών.
«Τα υπουργεία να ανοίξουν στα αιτήματα των πολιτών, να δοθεί βάρος στην επαφή με τον πολίτη, όχι στις κλειστές πόρτες» διαμήνυσε.
Πηγή protothema