Πλήρης η διάσταση απόψεων για τις συντάξεις – Γενικόλογη συμφωνία, με εξαίρεση τη ΝΔ, για το προσφυγικό- Όλοι, πλην ΝΔ, είπαν «ναι» σε νέο εκλογικό νόμο περισσότερο αναλογικό – Επεισόδιο με έκρηξη Τσίπρα που υποστήριξε ότι το μνημόνιο που έφερε δεν είναι το χειρότερο – Διαβάστε το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την συνάντηση
Συζήτηση για το ασφαλιστικό -επί της ουσίας για το επερχόμενο «μαχαίρι» σε όλες τις συντάξεις- με «ολίγη» από προσφυγικό και με… γαρνιτούρα τη συμφωνία των κομμάτων -πλην ΝΔ- σε ψήφιση νέου εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή, ήταν τα βασικά συμπεράσματα της εξάωρης συζήτησης στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχουν συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους δανειστές σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και των συντάξεων (με εισαγωγή μεταξύ άλλων της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος το οποίο σημαίνει ότι το Δημόσιο θα εγγυάται μια βασική εθνική σύνταξη και δεν θα συνεχίσει να επιχορηγεί τα ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία) ήδη από τον Ιούλιο του 2015, στην σημερινή σύσκεψη οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος προσπάθησαν να εκβιάσουν την στήριξη των άλλων αρχηγών στους χειρισμούς τους.
Ενδεικτικό της έντασης που προκλήθηκε για τις συντάξεις ήταν το επεισόδιο με την έκρηξη του κ. Τσίπρα. Από την Παρασκευή, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν προαναγγείλει ότι δεν προτίθενται να προσφέρουν λευκή επιταγή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να προχωρήσει σε επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Ο κ. Τσίπρας στην αρχή του Συμβουλίου των αρχηγών είπε ότι προτείνει την σύσταση δύο διαφορετικών επιτροπών όπου θα μετέχουν όλα τα κόμματα με έναν εκπρόσωπο: Μία επιτροπή για το ασφαλιστικό και μία για την συνταγματική αναθεώρηση. Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, το ΠΑΣΟΚ διά της προέδρου του Φώφης Γεννηματά και το Ποτάμι μέσω του επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη είπαν «όχι» και απέρριψαν την πρόταση του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια της συζήτησης η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στους υπόλοιπους μετέχοντες στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών να συνυπογράψουν μια κοινή ανακοίνωση για το ασφαλιστικό. Η απάντηση των πολιτικών αρχηγών ήταν αρνητική.
Ο πρωθυπουργός επανήλθε και με δεύτερη πρόταση, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Φέρεται να πρότεινε κοινή ανακοίνωση με την οποία όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα υπογράμμιζαν την κοινή βούλησή τους να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Η απάντηση των πολιτικών αρχηγών ήταν και πάλι «όχι» αφού κατά πληροφορίες θεώρησαν ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να τους παγιδεύσει διότι έχει ήδη προσυμφωνήσει με τους δανειστές την μεταρρύθμιση του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος με δραματική επιδείνωση όσων ισχύουν σήμερα για όλους τους Έλληνες.
Τότε ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς στοιχεία με τις μειώσεις που επέφεραν τα πρώτα δύο μνημόνια στις συντάξεις από το 2010 μέχρι το 2014. ««Έχετε το θράσος να λέτε εσείς ότι αυτό ήταν το χειρότερο μνημόνιο όταν επί των ημερών σας έγιναν αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις;» είπε ο Αλ.Τσίπρας στους συνομιλητές του, σύμφωνα με όσα διαρρέουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.
Η έκρηξη του πρωθυπουργού αποτυπώνει ένα συγκρουσιακό κλίμα και υποδηλώνει ότι το ασφαλιστικό εξελίσσεται στο κομβικό θέμα που μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις και πάντως πυροδότησε και επισημοποίησε την ασυμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
Λεβέντης: Αορίστως ζητούσε συναίνεση
«Αορίστως ζητούσε συναίνεση. Τίποτα δεν παρουσίασε» συμπύκνωσε ο Βασίλης Λεβέντης όσα ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, «επέπληξε» τους άλλους αρχηγούς ότι υπονομεύουν τη συναίνεση. Μην χτυπάτε την κυβέρνηση γιατί το Grexit είναι ακόμη στο τραπέζι, είπε κατά πληροφορίες ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Προσπάθεια να συνταχθεί ανακοίνωση
Ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί ξεκίνησαν να αποχωρούν από το Προεδρικό Μέγαρο στις 18:30, έπειτα από έξι και πλέον ώρες συζητήσεων, μέχρι τις 19:30 δεν είχε συνταχθεί η αναμενόμενη και προαναγγελθείσα ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η ανακοίνωση που μορφοποιείται μέχρι αυτή την ώρα θα περιέχει αναλυτική κοινή δήλωση των αρχηγών για το προσφυγικό και την αντιμετώπιση του τεράστιου ρεύματος ανθρώπων που καθημερινά φτάνει στην ελληνική επικράτεια εν όψει και της αυριανής συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.
Η ανακοίνωση των Πολιτικών Αρχηγών λέγεται ότι θα περιέχει γενικόλογες περιληπτικές αναφορές στο ασφαλιστικό και το μεγάλο ζήτημα της ομαλής καταβολής των συντάξεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι περνούν την γραμμή τους αφού κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες στην ανακοίνωση μετά το Συμβούλιο θα υπογραμμίζεται ότι το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομοθετικές πρωτοβουλίες από τη Βουλή των Ελλήνων.
Το μοναδικό από τα τρία θέματα που βρίσκονταν στην ατζέντα του Συμβουλίου και στο οποίο οι αρχηγοί -πλην της ΝΔ- συμφώνησαν φαίνεται ότι είναι το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, στην ανακοίνωση θα γίνεται λόγος για κοινή απόφαση -με την εξαίρεση της ΝΔ- για να συνταχθεί από την παρούσα Βουλή νέος εκλογικός νόμος.
Η έναρξη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών
Σταύρος Θεοδωράκης, Φώφη Γεννηματά και Βασίλης Λεβέντης ήταν οι τρεις πρώτοι που έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12 το μεσημέρι για το προγραμματισμένο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ύστερα από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Αμέσως μετά, με διαφορά ελάχιστων λεπτών, έφτασε στο κτήριο της Ηρώδου Αττικού ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από τον Γιάννη Βρούτση και τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Με δέκα λεπτά καθυστέρηση προσήλθε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Τελευταίος έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, Όλγα Γεροβασίλη και Δημήτρη Τζανακόπουλο και χωρίς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος -όπως επισημάνθηκε- ήταν από τις ελάχιστες φορές που δεν συνόδευε τον πρωθυπουργό.
Η ατζέντα του συμβουλίου είναι το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και η συνταγματική αναθεώρηση.
Η κυρία Γεννηματά μπήκε στην αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί κρατώντας στα χέρια της έναν πράσινο φάκελο και πήρε θέση στην αριστερή πλευρά του τραπεζιού αφού χαιρέτησε τον επικεφαλής του Ποταμιού.
Στην αριστερή πλευρά του τραπεζιού μαζί με την κυρία Γεννηματά κάθισε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, με τους κ.κ. Πλακιωτάκη, Θεοδωράκη και Λεβέντη να παίρνουν θέσεις απέναντί τους.
Το κλίμα, πάντως, ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς στην έναρξη του Συμβουλίου έμοιαζε σαν «παγωμένο». Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook λίγο πριν φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο:
«Mην τον βοηθάς, μας κορόιδεψε»
Προχωράω προς το Προεδρικό Μέγαρο. Οι ίδιοι άνθρωποι που την άνοιξη μου έλεγαν «βοήθα», τώρα μου λένε «μην τον βοηθάς, μας κορόιδεψε». Για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια «η καρδάρα με το γάλα» χύθηκε γρήγορα και άσκοπα. Και διαψεύστηκαν οι ελπίδες ενός λαού που είχε τόσο μεγάλη ανάγκη να τις πιστέψει!
ΣΘ
28.11.15
Τι πρότεινε ο Τσίπρας στην εισήγησή του
Λίγο πριν τη μία και μισή το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η αρχική εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς να συγκροτηθούν δύο επιτροπές, η μία προκειμένου να ετοιμάσει προτάσεις για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και η άλλη για να προετοιμάσει την συνταγματική αναθεώρηση.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε σε κάθε μία από τις επιτροπές να συμμετέχουν τα κόμματα εκπροσωπούμενα από ένα πρόσωπο.
Ανταλλαγή απόψεων και όχι αποφάσεις
Ήδη από την Παρασκευή όταν και έλαβαν επισήμως την πρόσκληση να λάβουν μερος στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων στο Προεδρικό Μέγαρο για το ασφαλιστικό, αλλά και για την συνταγματική αναθεώρηση.
Η κυβέρνηση μετά από χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη κατέστησε σαφές ότι δεν βρίσκεται στις προθέσεις του πρωθυπουργού η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, αλλά μια ανταλλαγή απόψεων.
«Η ανταπόκριση των Πολιτικών Αρχηγών στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελεί ένα θετικό γεγονός. Οι όποιες αντιδράσεις και κριτικές, είναι αυτή τη στιγμή απολύτως δευτερεύουσας σημασίας. Το ουσιαστικό είναι ότι η Σύσκεψη θα γίνει. Και είμαστε βέβαιοι ότι οι Πολιτικοί Αρχηγοί θα συμβάλλουν εποικοδομητικά, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε όλα τα θέματα που θα συζητηθούν», σημείωσε η κυρία Γεροβασίλη.
Λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Ρώμη όπου βρισκόταν εχθές για επίσημη επίσκεψη, επιβεβαίωσε πως στο Συμβούλιο του Σαββάτου δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.
Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους υπόλοιπους αρχηγούς διεφάνη η πρόθεση του καθενός.
Ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης δεν μπορεί να δεσμευτεί για το κόμμα του, καθώς οι διαδικασίες ανάδειξης του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη θέσει βέτο στην συζήτηση για το ασφαλιστικό, αλλά και για την συνταγματική αναθεώρηση, ζητώντας μια άλλη διαδικασία για τη συζήτηση, ενδεχομένως στο πλαίσιο της Βουλής. Μάλιστα γι’ αυτό το λόγο απέστειλε επιστολή στον κ. Παυλόπουλο ζητώντας του να παρέμβει σχετικά.
Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του κόμματος Το Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης θα προσέλθει στο συμβούλιο αναμένοντας συγκεκριμένες προτάσεις από τον κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά το ακανθώδες θέμα του ασφαλιστικού.
Τέλος ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύμπλευσης με την κυβέρνηση, εφ’ όσον επέλθει συμφωνία στις 9 προτάσεις του κόμματός του.
Πηγή:protothema