Προβληματική, με πολλά «γκρίζα σημεία», χαρακτηρίζει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό της Humanité Dimanche. «Είναι το αποτέλεσμα της ανικανότητας της Ευρώπης να εφαρμόσει τις προηγούμενες αποφάσεις, της ανικανότητας της Ευρώπης να απαντήσει συνολικά στην προσφυγική κρίση» υπογραμμίζει, ενώ για την Ελλάδα τονίζει πως αποτελεί «έναν δύσκολο, αλλά δυστυχώς υποχρεωτικό συμβιβασμό».
Ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρεται και στην καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επισημαίνοντας πως αυτό προκύπτει από την στάση του ΔΝΤ. «Οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πολύ μικρές και μπορούν να λυθούν εύκολα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Τέλος, ερωτηθείς για το ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Ευρώπης, ύστερα και από τα αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «δεν πρέπει να υποκύψουμε στην ατζέντα του φόβου», παρατηρώντας πως «η προπαγάνδα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς όπως για παράδειγμα το κλείσιμο των συνόρων, θα μας οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα και θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη στη L’ Humanité:
Ερώτηση: Μετά τα αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια μέτρα θα ληφθούν από τις βελγικές και ευρωπαϊκές αρχές. Η εμπειρία δείχνει ότι μετά από τέτοια περιστατικά, λαμβάνονται μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία. Ποιά κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να είναι η απάντηση της Ευρώπης;
ΔΠ: Δεν πρέπει να υποκύψουμε στην ατζέντα του φόβου. Ακόμα κι αν είναι προφανές ότι απαιτείται αύξηση των μέτρων ασφαλείας, θα πρέπει αυτά να διασφαλίζουν την ελευθερία, να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία.
Επιτρέψτε μου όμως να επιμείνω σε ένα σημείο: η προπαγάνδα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς όπως για παράδειγμα το κλείσιμο των συνόρων, θα μας οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα και θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι η αύξηση της συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας μεταξύ των κρατών-μελών. Η Αριστερά οφείλει με κάθε τρόπο να προτείνει λύσεις που συνδυάζουν την ασφάλεια με μεγαλύτερη διακρατική συνεργασία, χωρίς να προσβάλλουν την δημοκρατία και την ελευθερία. Πρέπει επίσης οι κοινωνίες να αντιληφθούν ότι όταν έχουμε να κάνουμε με υποψήφιους τρομοκράτες και πόλεμο με ασύμβατα μέσα, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.
Ερ. : Περνώντας στο προσφυγικό ζήτημα: Πιστεύετε ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα εφαρμοστεί;
ΔΠ: Η συμφωνία είναι προβληματική, με πολλά «γκρίζα σημεία». Είναι το αποτέλεσμα της ανικανότητας της Ευρώπης να εφαρμόσει τις προηγούμενες αποφάσεις, της ανικανότητας της Ευρώπης να απαντήσει συνολικά στην προσφυγική κρίση. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ευρώπη αναθέτει στην Τουρκία τον ρόλο του «εργολάβου», γνωρίζοντας ωστόσο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών από το καθεστώς Ερντογάν-Νταβούτογλου.
Όσο για την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη το φιάσκο με τη συμφωνία μετεγκατάστασης των προσφύγων, η συμφωνία με την Τουρκία αποτελεί ένα δύσκολο, αλλά δυστυχώς υποχρεωτικό συμβιβασμό.
Ερ : Δεν είναι σκανδαλώδες οι Ευρωπαίοι να ζητούν συνεχώς από την Ελλάδα την «τήρηση των συμφωνημένων», και από την άλλη οι ίδιοι να μην τηρούν τις δικές τους, κοινές συμφωνίες και αποφάσεις, κλείνοντας για παράδειγμα τα σύνορα;
ΔΠ : Είναι φανερό ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όταν τον προηγούμενο χρόνο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ζητούσαμε η γνώμη του ελληνικού λαού να λαμβάνεται υπόψη, να γίνεται σεβαστή η λαϊκή κυριαρχία, και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα δίνει τέλος στη λιτότητα, η μοναδική απάντηση που λαμβάναμε ήταν «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». Στην περίπτωση του προσφυγικού, μια ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών ακυρώθηκε de facto, στο σύνολό της, με δικαιολογία τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών!
Υπάρχει συνεπώς ένα προφανής και απόλυτος κυνισμός σε όλες τις αποφάσεις, γεγονός που αποδεικνύεται και από το πώς η ΕΕ διαχειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, υπογράφοντας μια συμφωνία με την Μεγάλη Βρετανία που αμφισβητεί το πνεύμα και το περιεχόμενο των Συνθηκών της ΕΕ.
Ερ : Πού θα καταλήξει όλη αυτή η κατάσταση;
ΔΠ: Η αποτυχία της ΕΕ σε συνδυασμό με την απόλυτη ανικανότητα να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση είναι «βούτυρο στο ψωμί» για την ακροδεξιά. Η αντικοινωνική και απάνθρωπη ατζέντα της, η επιστροφή στη λογική των εθνών κρατών θα οδηγήσει στη διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η Αριστερά να ορθώσει το ανάστημά της προτείνοντας ένα εναλλακτικό, αξιόπιστο και συνεκτικό πλάνο για να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Ερ : Ποιά είναι η πολιτική κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα; Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μάχεται για να αποφύγει νέες μειώσεις συντάξεων, αλλά αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή ακόμα και το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων, με συνέπεια να προκύψει εκ νέου πρόβλημα ρευστότητας, όπως συνέβη πέρυσι τον Ιούλιο.
ΔΠ: Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκύπτει από την στάση του ΔΝΤ. Οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πολύ μικρές και μπορούν να λυθούν εύκολα. Η θέση του ΔΝΤ είναι πολύ πιο σκληρή και απαιτεί νέα μέτρα λιτότητας ύψους 4,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στην συμφωνία. Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ αποφεύγει να ασκήσει πίεση σε άλλα ζητήματα μια συγκεκριμένη ομάδα πολιτικών αξιωματούχων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο Σόιμπλε, που δεν θέλουν να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται στη συμφωνία.
Ερ: Σε επίπεδο πολιτικής, όλα αυτά που αναφέρετε δεν είναι συνέχεια της πίεσης και της μεροληπτικής στάσης απέναντι στην πρώτη αριστερή κυβέρνηση σε κράτος-μέλος της ΕΕ;
ΔΠ: Ναι. Είναι αλήθεια ότι η ευρωπαϊκή δεξιά, το ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ποτέ δεν χώνεψαν την νίκη του Σύριζα στην Ελλάδα, ακόμα και μετά τη συμφωνία του Ιουλίου. Ωστόσο, μετά από έξι χρόνια λιτότητας στην Ευρώπη, υπάρχουν πολλές φωνές πέραν της Αριστεράς που θέλουν πλέον επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας και μείωση του χρέους. Γι αυτόν το λόγο παραμένω αισιόδοξος.
Πηγή:avgi