Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στην επιστολή του ο υπουργός κάνει έκκληση στα φιλάνθρωπα συναισθήματα και στην ευαισθησία και αλληλεγγύη των τραπεζών μπροστά στο δράμα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην πατρίδα μας. Όπως αναφέρει, αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και παράλληλα την αντιευρωπαϊκή στάση κάποιων χωρών (που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες και κλείνουν τα σύνορά τους). Ο κ.Κουρουμπλής επισημαίνει τις επείγουσες ανάγκες στέγασης και σίτισης των προσφύγων και ζητά από το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τη θετική της εισήγηση προκειμένου να τεθούν άμεσα στη διάθεση της κυβέρνησης οι κατασκηνώσεις για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων.
Η επιστολή αυτή είναι ενδεικτική του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με τα κύματα των προσφυγικών ροών και των «σπασμωδικών» λύσεων που αναζητεί η κυβέρνηση χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειές τους για την κοινωνία. Πέρα από σαφές σχέδιο που θα απαιτούσε η εν λόγω πρόταση να συνοδεύεται όχι μόνο από συγκεκριμένο χρονικό όριο διαμονής των προσφύγων (καθώς ουδέν μονιμότερον του προσωρινού), θα έπρεπε να συνοδεύεται και από προβλέψεις υγιεινής και ασφάλειας για την κατοπινή χρήση των κατασκηνώσεων από παιδιά.
Σημειώνεται ότι οι παιδικές κατασκηνώσεις των τραπεζών (και προφανώς και άλλων επαγγελματικών κλάδων στους οποίους επίσης δεν αποκλείεται να ζητηθεί η παραχώρησή τους για φιλοξενία προσφύγων), απευθύνονται στα παιδιά των πιο αδύναμων οικονομικά. Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές ενός δεκαπενθημέρου μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, αποτελεί παροχή προς τον εργαζόμενο, την οποία αυτός καλύπτει με τις ασφαλιστικές εισφορές του και επιπλέον κάνει χρήση της με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Στις αιτήσεις που υποβάλλονται κάθε χρόνο Απρίλιο με Μάιο για τη συμμετοχή παιδιών τραπεζοϋπαλλήλων, εν προκειμένω, ηλικίας 6 – 15 ετών, γίνεται αυστηρό εισοδηματικό «ξεσκόνισμα» και τηρείται σειρά προτεραιότητας μέχρι να καλυφθούν οι υπάρχουσες θέσεις.
Σημειώνεται ότι όσοι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν αποχωρήσει με προγράμματα εθελουσίας εξόδου δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή των παιδιών τους στις κατασκηνώσεις, όπως επίσης δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν ούτε οι επιδοτούμενοι ή μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 29 – 55 ετών.
Σημειωτέον ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται ενώπιον κύματος αναγκαστικής εξόδου περίπου 5.300 τραπεζοϋπαλλήλων και στην παρούσα φάση βρίσκεται εν μέσω της δυσκολότερης διαπραγμάτευσης για την νέα συλλογική κλαδική σύμβαση.
Στο περιβάλλον αυτό, η επιστολή του κ. Κουρουμπλή μάλλον εκνευρισμό παρά συμπάθεια προκάλεσε στις τράπεζες. Γενικότερα, είναι απορίας άξιο πώς σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει υποστεί και θα υποστεί δραματική συμπίεση των εισοδημάτων του, η πολιτική για τοπροσφυγικό γίνεται συνεχώς και εντεινόμενα στη βάση του φιλότιμου και της φιλανθρωπίας του.
Το θέμα των κατασκηνώσεων, εν προκειμένω, δεν έχει να κάνει με τον… σεβασμό στα μπάνια του λαού. Δείχνει, όμως, ότι οι ιθύνοντες δεν καταλαβαίνουν πως η αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν υπαγορεύει μπάνια και διαμονή στη φύση… Κάπως έτσι στοιχειοθετούνται κατηγορίες κατά της χώρας μας, όπως αυτή του Αυστριακού καγκελάριου Φάιμαν, ότι η Ελλάδα λειτουργεί στο προσφυγικό σαν πρακτορείο ταξιδίων.
Πηγή:capital