Barclays: Θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος – Δεν αποφεύγεται πλήρως ο κίνδυνος Grexit

  • Μάιος 11, 2016
Βασικό σενάριο είναι να παραμείνει η σημερινή κυβέρνηση στην εξουσία, αν μάλιστα καταφέρει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές
Μπορεί να βρισκόμαστε πολύ κοντά στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά ο κίνδυνος Grexit δεν αποφεύγεται πλήρως, αναφέρει η Barclays, η οποία εκτιμά θετικά τα αποτελέσματα του πρόσφατους Eurogroup.
Στην τελευταία ανάλυση της με τίτλο «Greece: Moving forward – not quite there yet» (Ελλάδα: Προχωρώντας προς τα εμπρός – δεν έχουμε φτάσει ακόμη), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Barclays, συνεχίζει να εκτιμά ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό θα έλθει μετά από έντονες αντιπαραθέσεις.
Παράλληλα, οι αναλυτές της εξακολουθούν να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο κίνδυνος του «Grexit».
Βασικό σενάριο είναι να παραμείνει η σημερινή κυβέρνηση στην εξουσία, αν μάλιστα καταφέρει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές.Τα βασικά συμπεράσματα

Το Eurogroup αναγνώρισε την καλή πρόοδο που έχει σημειωθεί από την ελληνική αρχές κατά τις τελευταίες εβδομάδες, στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού.
Ωστόσο, απαιτείται περισσότερος χρόνος σε ορισμένα ζητήματα.
Το πιο σημαντικό είναι ο πρόσθετος μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που πρέπει να νομοθετηθεί.
Εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη δημοσιονομική της εξυγίανση, το Eurogroup με την ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν να υπάρχει ένας πρόσθετος μηχανισμός έκτακτης ανάγκης (και όχι εκ των προτέρων ειδικά μέτρα).
Επιπλέον, η νομοθεσία σχετικά με την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πλαίσιο για το ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και πρόσθετα φορολογικά μέτρα είναι αναγκαία.
Η ελάφρυνση του χρέους που συζητήθηκε, με την παράλληλη ικανοποίηση του ΔΝΤ, ανοίγει το δρόμο ώστε να προσδιοριστούν τα μέτρα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη δυναμική του χρέους βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα (μέχρι το τέλος του τρίτου προγράμματος), και σε μακροπρόθεσμη βάση.
Το Eurogroup επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να προχωρήσει το τρίτο σχέδιο διάσωσης χωρίς το ΔΝΤ.
Μάλιστα, υπήρξε δέσμευση να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να τεθούν οι βάσεις για την ελάφρυνση του χρέους κατά την επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου – αν και οι δύο διαδικασίες δεν συνδέονται ώστε να ολοκληρωθούν ταυτόχρονα.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα τεθούν σε εφαρμογή μόνο μετά την πλήρη εφαρμογή των όρων του προγράμματος.
Εν ολίγοις, ενώ η Barclays χαιρετίζει το σχετικά θετικό τόνο από τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και εισέρχονται σε μια ολοένα και πιο ευαίσθητη πολιτικά περίοδο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει μόλις μια λεπτή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει δύσκολα μέτρα, το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου πλησιάζει (είναι μόλις επτά εβδομάδες), το ζήτημα της μετανάστευσης παραμένει πολύ οξύ – ειδικά μετά την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού, A. Davutoglu.
Η Barclays, συνεχίζει να εκτιμά ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό θα έλθει μετά από έντονες αντιπαραθέσεις.
Παράλληλα, οι αναλυτές της εξακολουθούν να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο κίνδυνος του «Grexit».
Βασικό σενάριο είναι να παραμείνει η σημερινή κυβέρνηση στην εξουσία, αν μάλιστα καταφέρει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές.

Σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης

Ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης θα λειτουργήσει ως εξής:
Η Eurostat δημοσιεύει τους ετήσιους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης κάθε χρόνο (συνήθως τον Απρίλιο).
Αν αυτά δείχνουν σημαντική απόκλιση σε σχέση με το συμφωνημένο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος (0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018), τότε η μείωση των δαπανών θα εφαρμοστούν μονομερώς με ελληνικό προεδρικό διάταγμα (εκτός από τα ευαίσθητα στοιχεία, όπως τα επιδόματα ανεργίας και τις δαπάνες άμυνας).
Γνωρίζοντας ότι αυτά δεν μπορούν να αποτελούν τα πλέον αποτελεσματικά μέτρα από τη σκοπιά της οικονομίας, το Eurogroup και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να αξιολογηθούν στον τακτικό προϋπολογισμό – συνήθως τον Οκτώβριο.

Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους

«Το Eurogroup συμφωνεί με τις ακόλουθες γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά μέτρα του πρόσθετου χρέους:
(i) τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά
(ii) τη βελτίωση του προφίλ αποπληρωμής
(iii) την παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος και
(iv) την ευελιξία σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων στο ΑΕΠ και τα επιτόκια στο μέλλον.
Το Eurogroup συμφωνεί επίσης να καθοριστεί ένα σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το οποίο το βασικό σενάριο της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA), θα πρέπει να παραμείνει σε μια βιώσιμη πορεία.

Πηγή:bankingnews

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ