Όπως δεν δείχνει ικανή να αντιμετωπίσει και την προσφυγική κρίση, αναφέρει σε νέα ανάλυσή του το CNN.
Μόλις λίγα 24ωρα από τις συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών καλά κρατεί.
Οι λαϊκιστές, οι συντηρητικοί και οι ευρωσκεπτικιστές σε όλη την Ευρώπη δείχνουν με το δάχτυλό τους τους πρόσφυγες.
Υποστηρίζουν ότι η ανεξέλεγκτη εισροή τόσων προσφύγων που εγκαταλείπουν τους πολέμους στο Ιράκ και τη Συρία δημιουργεί ευκαιρίες για τους οπαδούς του ISIS να εισέλθουν στην Ευρώπη.
Οι πρόσφυγες όμως δεν έχουν καμία σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο ή στη Μαδρίτη, το Όσλο ή τις Βρυξέλλες, τη Βηρυτό ή την Άγκυρα.
Ο συνεχής πόλεμος στη Συρία σημαίνει ότι δεν υπάρχει τέλος στην κρίση των προσφύγων.
Μόνο λίγες χώρες της ΕΕ – η Αυστρία, η Γερμανία και η Σουηδία – έχουν αναλάβει μεγάλους αριθμούς προσφύγων.
Η Angela Merkel, που έχει κατηγορηθεί από πολλούς ηγέτες, ειδικά στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, ότι επιτρέπει αυτή την εισροή, λόγω της πολιτικής των ανοικτών θυρών της, κρατά σταθερή την απόφασή της.
Αλλά ακόμη και η Merkel γνωρίζει ότι η υπομονή της δικής της συντηρητικής παράταξης και του κοινού δεν είναι απεριόριστη.
Για μήνες η Merkel ζητεί από τις υπόλοιπες 27 χώρες μέλη της ΕΕ να μοιραστούν το βάρος της παροχής βοήθειας προς τους πρόσφυγες.
Για την ίδια είναι τόσο μια ηθική αναγκαιότητα και ανθρωπιστική υποχρέωση όσο και μια μακροπρόθεσμη οικονομική και κοινωνική.
Ηθικά, είναι σαφές.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν επίσης πλεονεκτήματα
Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, ιδίως στη Γερμανία και την Ιταλία, αντιμετωπίζουν σοβαρή δημογραφική κρίση, που σύντομα θα χτυπήσει τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Οι χώρες αυτές χρειάζονται νέους ανθρώπους για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας.
Οι γερμανικές εταιρείες έχουν ιδιαίτερη ανάγκη για επιστήμονες.
Ο τομέας των υπηρεσιών χρειάζεται απεγνωσμένα νέους ανθρώπους για να αντιμετωπίσει την ολοένα αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη.
Τα νοσοκομεία χρειάζονται νοσηλευτές και γιατρούς.
Η ζήτηση αυξάνεται.
Εάν η Γερμανία και άλλες χώρες θέλουν να καλύψουν αυτό το κενό, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα μπορούσαν να είναι ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μια πολιτική ενσωμάτωσης που να δίνει στους νεοεισερχόμενους στην Ευρώπη τη δυνατότητα της συμμετοχή και την αίσθηση της ταυτότητας στην προσφάτως εγκριθείσα χώρα τους.
Δυστυχώς, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, ιδίως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Βρετανία, η καθεμία για διαφορετικούς λόγους, δεν έχουν πολιτικές ένταξης.
Η Merkel το καταλαβαίνει αυτό.
Τους τελευταίους μήνες, όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες άρχισαν να εισέρχονται στη Γερμανία, έκανε την ένταξη τους μία από τις κύριες προτεραιότητές της.
Μάλιστα, υπενθύμιζε τι έκανε η Γερμανία στα τέλη του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν κάλεσε τους Τούρκους, αλλά και ανθρώπους από την Ισπανία και την Ιταλία, για να καλύψουν το έλλειμμα εργατικού δυναμικού.
Έτσι είχαμε το γερμανικό Wirschaftswunder, ή οικονομικό θαύμα, στις πλάτες των νεοφερμένων Gastarbeiter.
Συνθήκη Σένγκεν
Πολλά λαϊκιστικά κόμματα ζητούν ήδη την αναστολή του συστήματος Σένγκεν, με το οποίο καταργήθηκαν οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει.
Μόνο εάν οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας στις χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να βελτιώσουν ριζικά το επίπεδο συνεργασίας τους μπορεί να υπάρξει προστασίας.
Όμως η συνεργασία και ο συντονισμός είναι πολύ αδύναμα, κάτι για το οποίο και η Γαλλία έχει πλήρη επίγνωση.
Οι έλεγχοι μπορούν να εμποδίσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά οι ηγέτες της ΕΕ γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει 100% ασφάλεια.
Πηγή:bankingnews