Η προσπάθεια του Obama για μια νέα διατλαντική σχέση (ΤΤΙΡ)

  • Απρίλιος 26, 2016
της Judy DempseyΟ Αμερικανός πρόεδρος Obama έχει μόνο άλλους εννέα μήνες προτού λήξει η Θητεία του. Τώρα φαίνεται ένας άνθρωπος που βιάζεται. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ευρώπη στις 21-25 Απριλίου, έκανε ένα μεγάλο βήμα για την προτεινόμενη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (ΤΤΙΡ), η οποία θα αλλάζει ριζικά την λειτουργία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιχειρήσεων.

 

Η TTIP ως υπερόπλο -Γιώργος Σταθάκης

TTIP – ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ

https://www.youtube.com/watch?v=o0DKL9Z6QO0

 

 

 

Μιλώντας στο Ανόβερο, όπου άνοιξε μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις παγκοσμίως, δήλωσε στην Γερμανίδα Καγκελάριο Merkel και σε διάφορα κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, πως ο χρόνος περνά για να κλείσει αυτή η εμπορική συμφωνία. «Εάν δεν ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις φέτος, τότε οι επικείμενες πολιτικές αλλαγές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, θα σημαίνουν ότι η συμφωνία δεν θα ολοκληρωθεί για κάποιο χρονικό διάστημα”, δήλωσε.O Obama έχει αργήσει. Η ΤΤΙΡ δεν αφορά μόνο την καθιέρωση μιας εμπορικής συμφωνίας που θα θέσει κρίσιμα πρότυπα για το πώς διεξάγονται οι business. Αφορά επίσης την στήριξη αν όχι την αναζωογόνηση της φιλελεύθερης οικονομικής τάξης της Δύσης, η οποία βρίσκεται υπό τεράστια πίεση από την Ρωσία και κυρίως την Κίνα.Αφού προσάρτησε την Κριμαία το 2014 κι στη συνέχεια εισέβαλε σε διάφορα μέρη της Ανατολικής Ουκρανίας, η Ρωσία τώρα εμπλέκεται στην Ευρώπη μέσω μιας εκλεπτυσμένης προπαγανδιστικής εκστρατείας που κάνει οτιδήποτε για να δημοσιοποιήσει τα λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κινήματα καθώς και τα αντιαμερικανικά.

Η Ρωσία κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό για να ταρακουνήσει το ΝΑΤΟ, λίγες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο του Οργανισμού στη Βαρσοβία, όπου θα συζητήσει πώς να βελτιώσει την ασφάλεια των ανατολικών της μελών, εν όψει του αυξημένου ρωσικού εκφοβισμού.

Ο διχασμός της Ευρώπης σε σχέση με το προσφυγικό και την ΤΤΙΡ, επίσης γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin. ΜΙα αποδυναμωμένη Ευρώπη και μια ανίσχυρη διατλαντική σχέση, είναι προς όφελος της Ρωσίας, και της Κίνας.

Πίσω μόνο από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στην οικονομική δύναμη, η Κίνα καταβάλει νέα πρόταση για να θέσει νέα εμπορικά πρότυπα μέσω του τεράστιου μεγέθους της και των πολιτικών φιλοδοξιών. Οι μεγάλες επενδύσεις του Πεκίνου στην Αφρική και την Λατινική Αμερική γίνονται προκειμένου να αναζητηθούν συμμαχίες ώστε να επιβάλει την εξουσία και την επιρροή της στο παγκόσμιο επίπεδο.

Για αυτό έχει σημασία η ΤΤΙΡ. Εάν η συμφωνία δεν προχωρήσει, η Δύση θα έχει χάσει μια μεγάλη ευκαιρία να ανακτήσει την επιρροή της και να θέσει τα εμπορικά πρότυπα για τις επόμενες δεκαετίες. Πάνω από όλα, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα έχουν χάσει την ευκαιρία να δημιουργήσει μία νέα διατλαντική σχέση, καθώς η παλιά, που χτίστηκε πάνω στα ερείπια του β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όλο και περισσότερο στερείται της στρατηγικής σημασίας και της κατεύθυνσης που είχε κάποτε.

Παρά την πολιτική και στρατηγική σημασία της ΤΤΙΡ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν απομακρυνθεί από το να μιλούν υπέρ της συμφωνίας. Η Merkel έχει σπανίως σταθμίσει τόσο πολύ ένα ζήτημα που μέχρι στιγμής έχει δεχθεί «πόλεμο” από μια ιδιαίτερα οργανωμένη εκστρατεία κατά της ΤΤΙΡ, όχι μόνο στην Γερμανία αλλά σε όλη την Ευρώπη. Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Obama στο Αννόβερο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν κατά της ΤΤΙΡ.

Οι επικριτές της ΤΤΙΡ επιμένουν πως μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις θα είναι νικητές, ότι οι ΗΠΑ θα αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη και ότι οι καταναλωτές ανά την Ευρώπη θα επηρεαστούν από τα χαμηλότερα πρότυπα όταν πρόκειται για την προστασία των τροφίμων και τα κοινωνικά ζητήματα.

Πείτε το αυτό στις γερμανικές Mittelstand, τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας. Η γερμανική βιομηχανία κατασκευής μηχανημάτων για παράδειγμα, μεταφέρει αγαθά μεγαλύτερης αξίας των 16 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Αλλά δε νομίζω ότι ένα gadget που έχει κατασκευαστεί στην Γερμανία μπορεί να πουληθεί στην αρχική του μορφή σε μια εταιρεία λιανικής στις ΗΠΑ. «Πρέπει να αντικαταστήσουμε τα ευρωπαϊκά βύσματα, με αμερικανικά, παρόλο που ουσιαστικά μοιάζουν το ίδιο, έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά ασφάλειας και εκτελούν την ίδια λειτουργία”, τόνισε ο Carl Martin Welcker, αντιπρόεδρος της German Mechanical Engineering Industry και διευθύνων σύμβουλος της Alfred H. Schutte.

«Δεν μιλάμε μόνο για βύσματα. Χρησιμοποιούμε το μετρικό σύστημα για να τυποποιήσουμε τα threads μας, ενώ οι ΗΠΑ μετρούν σε ίντσες -επομένως πρέπει να αλλάξουμε τα threads σε συγκεκριμένους αγωγούς ασφάλειας”, πρόσθεσε. «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικές απαιτήσεις όταν πρόκειται για το περιεχόμενο των οδηγιών λειτουργίας. καταλήγουμε να παράγουμε το ίδιο μηχάνημα δύο φορές, απλώς με διαφορετικό τρόπο. Πρέπει να αγοράζουμε τα δικά μας υλικά δυο φορές, να αποθηκεύουμε υλικά δύο φορές. Τα μηχανήματα πρέπει να δοκιμάζονται δύο φορές, και να εγκρίνονται εις διπλούν”.

Φανταστείτε απλώς το επιπλέον κόστος εάν μια ευρωπαϊκή εταιρεία θέλει να εισέλθει και να ανταγωνιστεί στην αμερικανική αγορά. Η ΤΤΙΡ θα έδιωχνε όλα αυτά τα διαφορετικά πρότυπα, και θα δημιουργούσε αντί αυτών περισσότερες θέσεις εργασίας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις -και θα μείωνε το κόστος παραγωγής. Αυτά τα οφέλη σπανίως αναφέρονται, όπως και οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές επιδράσεις της ΤΤΙΡ, δεν συζητιούνται σχεδόν ποτέ.

Αντιθέτως, η ΤΤΙΡ έχει συνδεθεί περισσότερο με λαϊκιστικά, ευρωσκεπτικιστικά και κατά της παγκοσμιοποίησης κινήματα. Και υπάρχουν περισσότερες από μία χροιές του αντί-αμερικανισμού, όπως σίγουρα διαισθάνθηκε ο Obama κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο στις 22-24 Απριλίου. Πραγματικά, η δημόσια στήριξή του για να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ και η έκκλησή του στους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν την ΤΤΙΡ, αφορούσαν στα αλήθεια ότι οι ΗΠΑ θέλουν μια ισχυρότερη Ευρώπη και μια αναζωογονημένη διατλαντική σχέση.

Εκτός κι αν υπάρξει μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες, η προσπάθεια του Obama να εδραιώσει αυτό που θα ήταν μια ιστορική εμπορική συμφωνία, θα του ξεφύγει. Η Ρωσία και η Κίνα θα ανακουφιστούν, χωρίς αμφιβολία.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/?fa=63426

Πηγή:capital

Κατηγορία:
Κοσμος

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ