Οι 5 μεγάλοι κίνδυνοι που θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση

  • Οκτώβριος 5, 2019
Από την επιβράδυνση της Αμερικανικής οικονομίας, το υπέρογκο χρέος της Κίνας, τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, την Αργεντινή ως τον αγαπημένο δικτάτορα του Trump
Δέκα χρόνια μετά την κτηματομεσιτική φούσκα που «έσκασε» στις ΗΠΑ παρασύροντας τις αμερικανικές τράπεζες και στις συνέχεια τα τραπεζικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο αλλά και τον Εμπορικό Πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας είναι πιο ευάλωτη από ποτέ.
Μάλιστα εκτιμάται ότι η πιθανότητα μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης είναι πραγματική, ορατή και με προφανή οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ και στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης και της Ασίας.
Ποιοι είναι όμως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σήμερα την παγκόσμια οικονομία και να την οδηγήσουν σε μια νέα, ίσως και μεγαλύτερη, ύφεση;
Το CNBC αναζήτησε αυτούς τους κινδύνους και κατέληξε στους 5 βασικότερους.
Την επιβράδυνση της Αμερικανικής οικονομίας, το υπέρογκο χρέος της Κίνας, οι αιματηρές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, οι επιπτώσεις από τη νέα κρίση της Αργεντινής και η πτώση του αγαπημένου «δικτάτορα» του Trump.

Η Αμερικανική οικονομία

Λένε ότι «όταν η Αμερική φτερνίζεται ο υπόλοιπος κόσμος αρρωσταίνει» οπότε η απόφαση του αμερικανού προέδρου να μειώσει τους φόρου κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια δείχνει ότι η Αμερικανική οικονομία ετοιμάζεται να «φτερνιστεί».
Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2019, οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο το 2018. Επιπρόσθετα, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε περισσότερο από εννέα μήνες το Σεπτέμβριο.
Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές υποχώρησαν επίσης τον ίδιο μήνα.
Επιπλέον, ο τομέα των κατασκευών έχει βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 χρόνων προκαλώντας απώλειες 800 μονάδων στο Dow Jones Industrial Average επί δύο συνεχόμενες ημέρες.
Τα εταιρικά κέρδη μειώνονται και ο S & P 500 στο σύνολό του παρουσίασε πτώση των κερδών τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.
ως αποτέλεσμα, η Fed εκτιμά ότι η ανάπτυξη αυτή τη χρονιά, θα φθάσει στο 2,2% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από το στόχο του 3% που έχει θέσει η κυβέρνηση Trump.

Το Κινεζικό χρέος

Η Κινεζική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα υπέρογκο χρέος το οποίο εκτιμάται από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF) σε 303% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Αυτό εκτιμάται σε 40 τρισεκατομμύρια δολάρια με το Πεκίνο να αναζητά συνε΄χως νέους τρόπους δανεισμού για να καλύψει το χρέος το οποίο επανειλημμένα δηλώνει ότι είναι διαχειρίσιμο.
Την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται διεθνείς Οίκοι οι οποίοι προειδοποιούν για έντονο οικονομικό στρες που θα μπορούσε να επιταχύνει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s διατηρεί το A1 το επίπεδο του κινεζικού χρέους τον Ιούλιο του 2019 αλλά προειδοποίησε ότι «τα επίπεδα του οικονομικού στρες για ορισμένες κινεζικές τράπεζες ή κρατικές επιχειρήσεις είναι πιθανό να αυξάνουν το χρέος».
Την τελευταία δεκαετία, η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης κάθε χρόνο. Οποιαδήποτε μεταβολή της οικονομίας της θα σημάνει συναγερμό και σε άλλα μέρη του κόσμου με τις επενδυτές να σπεύσουν να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Χονγκ Κονγκ – Η οικονομική Πύλη της Κίνας

Οι βίαιες ταραχές στο Χονγκ Κονγκ, τους τελευταίους 4 μήνες και η άμεση εμπλοκή της Κίνας έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία στις διεθνής αγορές.
Κι αυτό γιατί, το Χονγκ Κονγκ αποτελεί βασικό κόμβο για την οικονομική δραστηριότητα και το εμπόριο.
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών έχει υπολογίσει ότι η έχουν «περάσει» μέσω του Χονγκ Κονγκ 437 δισεκατομμύρια δολάρια σε πράξεις συναλλάγματος το 2016. Είναι επίσης ένα μεγάλο λιμάνι μέσω του οποίου εξάγονται εμπορεύματα σε όλο τον κόσμο.
Το χρηματοπιστωτικό κέντρο του λειτουργεί επίσης ως «πύλη» της κινεζικής οικονομίας, με τις τράπεζες που εδρεύουν εκεί να διοχετεύουν κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές στην Κίνα. Οι συνεχιζόμενες πολιτικές αναταραχές θα μπορούσαν επομένως να επηρεάσουν τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο καθώς το εμπόριο διακόπτεται και οι επενδύσεις κινδυνεύουν.

Το πιθανό ντόμινο της Αργεντινής

Στις αρχές του 2019, ο διάσημος επενδυτής Mark Mobius ανακοίνωσε ότι «η εταιρεία του σκοπεύει να μείνει μακριά από την Αργεντινή». Και όχι άδικα αν δει κανείς την εικόνα της χώρας σήμερα.
Η αιτιολογία ωστόσο γι αυτό ήταν ότι «η ποιότητα ζωής έχει πέσει όπως και τα επίπεδα εκπαίδευσης ενώ η μακροοικονομική εικόνα της χώρας δεν είναι ευνοϊκή».
Οι πολιτικές εξελίξεις και η ήττα του απερχόμενου προέδρου Macri φαίνεται ότι επέσπευσε την οικονομική κατάρρευση της χώρας για μια ακόμη φορά, με την χρηματιστηριακή αγορά της Αργεντινής να υποχωρεί περισσότερο από 30% στις ημέρες που ακολούθησαν του εκλογικού αποτελέσματος.
Η χώρα έχει πλέον χρέος αξίας 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 και το 2020 – αυξάνοντας την προοπτική χρεοκοπίας της Αργεντινής για τρίτη φορά σε λιγότερο από 20 χρόνια. Η χώρα θα επιβάλει capital controls μέχρι το τέλος του 2019 για να εμποδίσει τις απώλειες ενώ ζητά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να χαλαρώσει τις πληρωμές της ως προς το χρέος.

Ο αγαπημένος δικτάτορας του Trump

Τα διεθνή μέσα έχουν επανειλημμένα σχολιάσει τις σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2013 μετά το πραξικόπημα κατά του εκλεγμένου προέδρου Mohamed Morsi που ηγείτο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Όμως οι μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στον Αιγύπτιο πρόεδρο τόσο σε Κάρο όσο και Αλεξάνδρεια έχουν προκαλέσει ανησυχία στις διεθνής αγορές με τους επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαια και τις επενδύσεις τους μετά την πτώση του δείκτη EGX 30 κατά 11% το 2019.
Το ερώτημα θα μπορούσε να είναι γιατί η διεθνής οικονομία κινδυνεύει από την Αίγυπτο. Την απάντηση δίνουν τα επίσημα στοιχεία του Αμερικανικού ΥΠΕΞ σύμφωνα με τα οποία «οι άμεσες επενδύσεις των ΗΠΑ στην Αίγυπτο φτάνουν τα 21,8 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ και σε πολιτικό επίπεδο οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί σημαντικά».
Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση των G7 τον Αύγουστο ο πρόεδρος Trump δήλωσε μπροστά σε όλους:
«Πού είναι ο αγαπημένος μου δικτάτορας;» αναφερόμενος φυσικά στον Αιγύπτιο πρόεδρο Sisi ο οποίος «εντελώς τυχαία» έχει ενισχύσει τους δεσμούς του με τη γειτονική Σαουδική Αραβία.

ΠΗΓΗ .bankingnews.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ