Την ώρα που οι ισχυροί όλου του κόσμου συγκεντρώνονται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τα στοιχεία της βρετανικής ΜΚΟ Oxfam αποκαλύπτουν ότι το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς είναι μεγαλύτερο από ποτέ.
Στην έκθεσή της, η οργάνωση κάνει λόγο για «αισχρή» συγκέντρωση πλούτου στα χέρια μιας μικρής μειοψηφίας, την ώρα που ένα στα δέκα άτομα ζουν με λιγότερο από 2 δολάρια ημερησίως.
«Έχουμε ένα στρεβλωμένο οικονομικό σύστημα που έχει ως αποτέλεσμα να ωφελείται το 1%. Είναι σχεδιασμένο ώστε να ωφελείται το 1% αντί για το 99%. Γι’ αυτό χωράνε σε ένα αυτοκινητάκι του γκολφ οι δισεκατομμυριούχοι που έχουν τον ίδιο πλούτο με τον μισό υπόλοιπο πλανήτη», εξηγεί ο Μάθιου Σπένσερ της Oxfam.
Οι οκτώ άνδρες που κατέχουν τόσο πλούτο όσο 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι, κατά σειρά:
Ο Αμερικανός Μπιλ Γκέιτς (Microsoft), ο Ισπανός Αμάνθιο Ορτέγκα (Inditex), ο Αμερικανός Γουόρεν Μπάφετ (Berkshire Hathaway), ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ (America Movil), και οι Αμερικανοί Τζεφ Μπέζος (Amazon), Μαρκ Ζούκενμπεργκ (Facebook), Λάρι Έλισον (Oracle) και Μάικλ Μπλούμπεργκ (Bloomberg LP).
Η Oxfam ζητά αυστηρότερες κυρώσεις για όσους φοροδιαφεύγουν.
«Πολλοί δισεκατομμυριούχοι δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Χρησιμοποιούν φορολογικούς παραδείσους για να κρύβουν τα λεφτά τους. Έχουμε μια κατάσταση όπου δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν λιγότερους φόρους σε σχέση με την καθαρίστρια ή την γραμματέα τους. Είναι τρελό. Βλέπουμε τον πλούτο να διοχετεύεται προς τα πάνω», λέει ο Μαξ Λόσον της Oxfam.
Στην Κένυα, για παράδειγμα, τα φορολογικά οφέλη για τις εταιρείες στερούν από τη χώρα έσοδα ζωτικής σημασίας, που το 2011 ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται με τις ειδικές οικονομικές ζώνες φοροελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα, 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ναϊρόμπι είναι αδήλωτοι εργαζόμενοι.
Χωρίς κοινωνικές παροχές και προστασία, είναι καταδικασμένοι να ζουν σε άθλιες παραγκουπόλεις.
While wealth of world’s billionaires skyrockets, 1 in 10 people survive on less than $2/day
Πηγή gr.euronews