Σύμφωνα με νεώτερο tweet του μαλτέζου πρωθυπουργού, οι αεροπειρατές παραδόθηκαν, υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο και συνελήφθησαν.
Αίτημα των δραστών ήταν η δημιουργία κανταφικού κόμματος στη Λιβύη, ανέφερε μαλτέζος βουλευτής που μίλησε τηλεφωνικά με επιβάτη.
Οι δύο αεροπειρατές κρατούσαν χειροβομβίδες.
Το αεροσκάφος τύπου Α320 εκτελούσε πτήση στο εσωτερικό της Λιβύης για την κρατική εταιρία Afriqiyah Airways. Από τους 111 επιβάτες οι 82 είναι άνδρες, οι 28 γυναίκες, ενώ υπάρχει και ένα μωρό.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αεροπειρατής είπε στους επιβαίνοντες ότι είναι φιλο-Κανταφικός και ότι προτίθεται να απελευθερώσει τους 111 επιβάτες, όχι όμως το πλήρωμα, αν γίνουν δεκτά τα αιτήματά του.
Ο μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ ενημέρωσε για το περιστατικό με tweet: «Ενημερώθηκα για μία κατάσταση πιθανής αεροπειρατείας μίας εσωτερικής πτήσης της Λιβύης που κατευθύνεται στη Μάλτα. Είναι έτοιμες επιχειρήσεις ασφαλείας και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων-ΤΜ» .
Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, ο πιλότος επιχείρησε να προσγειωθεί στη Λιβύη, αλλά ο αεροπειρατής (ή αεροπειρατές) αρνήθηκαν. Ο πιλότος ενημέρωσε σχετικά τον πύργο ελέγχου της Τρίπολης και στη συνέχεια διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες.
Στρατιώτες παρατάχθηκαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το αεροπλάνο, καθώς ήταν σταματημένο στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης και κανένας δεν φάνηκε να εισέρχεται ή να εξέρχεται από αυτό. Οι κινητήρες του βρίσκονταν σε λειτουργία ακόμη και 45 λεπτά μετά την προσγείωσή του.
Η ίδια πηγή προσθέτει ότι όλες οι άλλες πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μάλτας ματαιώθηκαν ή υποχρεώθηκαν να αλλάξουν προορισμό.
Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Σέμπχα της νοτιοδυτικής Λιβύης και κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, μία διαδρομή που διαρκεί λίγο περισσότερο από δύο ώρες. Η αεροπορική εταιρεία Afriqiyah Airways είναι κρατική.
Το μικρό αυτό νησί της Μεσογείου και μέλος της ΕΕ, η Μάλτα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων βορείως της Τρίπολης.
Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι σκοτώθηκε στην εξέγερση το 2011 και η χώρα μαστίζεται έκτοτε από βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε φατρίες.