Ο κανόνας λέει ότι οι περισσότερες από τις εφευρέσεις που χρησιμοποιούμε ευρέως σήμερα «γεννήθηκαν» πρώτα σε κάποιο μυστικό στρατιωτικό εργαστήριο για να εμφανιστούν μετά από καιρό στη μεγάλη οθόνη. Ωστόσο, η αρχή αυτή δεν ισχύει πάντα αφού υπάρχουν φορές που η έμπνευση για κάποια εφεύρεση ξεκινά από το «πανί» για να περάσει στα επιστημονικά συγγράμματα και να καταλήξει πραγματικότητα. Ιδού μερικές πολύ χαρακτηριστικές από τις περιπτώσεις αυτές:
Ο φοιτητής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια Gordon Gouldεπηρεάστηκε τόσο πολύ από το αριστούργημα του H.G.Wells που έθεσε ως σκοπό της ζωής του να βρει κάποιον τρόπο να «συμπυκνώσει» την υπέρυθρη ακτινοβολία για να δημιουργήσει ορατό φως. Το 1959 ο Gould δημοσίευσε την εργασία του με τίτλο «The LASER, Light Amplification by Stimulated Emission Radiation» (σ.σ. «Τo LASER: Ενίσχυση Φωτός με Εξαναγκασμένη Εκπομπή Ακτινοβολίας») στην οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος.
Εντάξει, μπορεί να μην κυκλοφορούν ακόμα στο εμπόριο λέιζερ χειρός – καλή ώρα, σαν αυτά που χρησιμοποιούσε ο Han Solo στο Star Wars – η χρήση, όμως, των εν λόγω ακτίνων ως όπλα καταστροφής στο πεδίο της μάχης πολύ σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα αφού το αμερικανικό ναυτικό έχει προγραμματίσει την εγκατάσταση «κανονιών λέιζερ» σε κάποια από τα θωρηκτά του. Μάλιστα, η ισχύς των όπλων αυτών θα είναι τέτοια που θα μπορούν να καταστρέψουν πλοιάρια αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.