Wall Street Journal: Η κωλυσιεργία της Ελλάδας στα μέτρα λιτότητας απειλεί το πρόγραμμα διάσωσης

  • Οκτώβριος 22, 2015
Σε διαμάχη με τους πιστωτές της η Αθήνα για την ανάγκη υιοθέτησης σκληρότερων μέτρων
Το ελληνικό πρόγραμμα έχει ήδη καθυστερήσει βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί, σημειώνει η Wall Street Journal, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών επισκέπτονται την Αθήνα αυτή την εβδομάδα για διαπραγματεύσεις σχετικά με τα αμφισβητούμενα μέτρα λιτότητας.
Βάσει του προγράμματος διάσωσης, ύψους 86 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο ύστερα από μήνες ακρασφαλούς διπλωματίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, η Αθήνα υποτίθεται ότι θα υιοθετούσε δεκάδες πολιτικές αναμόρφωσης της οικονομίας της μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση των κεφαλαίων διάσωσης.
Μέχρι τώρα, μόλις ένα μέρος αυτών των μέτρων έχει εφαρμοστεί και η Ελλάδα είναι σε διαμάχη με τους πιστωτές για την ανάγκη πολλών από τα σκληρά μέτρα λιτότητας, επισημαίνοντας ότι η καλύτερη του αναμενόμενου οικονομική ανάπτυξη θα μειώσει την ανάγκη για αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.
Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων της τρόικας εκτιμάται ότι θα αναδείξουν τις διαφωνίες σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις, τη φορολογία για τους αγρότες και τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και για την πρώτη κατοικία.
Η απελευθέρωση της επόμενης υποδόσης των 2 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αργήσει για εβδομάδες έναντι των προσδοκιών της Αθήνας.
Οι έλληνες αξιωματούχοι τονίζουν ότι χρειάζονται δύο εβδομάδες για να περάσουν όλα τα μέτρα.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει γρήγορα την πρώτη φάση του νέου προγράμματος διάσωσης, ώστε η Αθήνα να πιέσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη για μια αναδιάρθρωση του τεράστιου ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, όμως, σημειώνει η Wall Street Journal, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ορκιστεί ότι θα προστατέψει τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς και άλλες ομάδες από τα σκληρά μέτρα λιτότητας του τρίτου πακέτου διάσωσης.
Οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της υποδηλώνουν ότι, με τον κίνδυνο της επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να έχει μειωθεί από το καλοκαίρι, το πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσε να υποφέρει από τις διαφωνίες και τις καθυστερήσεις, επιμηκύνοντας την αβεβαιότητα και μη επιτρέποντας στην Ελλάδα να παρουσιάσει μια μέτρια οικονομική ανάκαμψη, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Η Ελλάδα παραμένει εξαρτημένη από την οικονομική βοήθεια της Γερμανίας και των άλλων χωρών μελών της ζώνης του ευρώ, όταν χώρες που επλήγησαν από την κρίση, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν καταφέρει να απαγκιστρωθούν από τα προγράμματα διάσωσης.
Το δίλημμα της Ελλάδας ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας, είναι πιθανόν να πιέσουν την πληττόμενη οικονομία της σε βαθύτερη ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια.
Έτσι, η κυβέρνηση προτίθεται να πείσει τους πιστωτές της ότι μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη.
Η Αθήνα θέλει να αποφύγει τη βαριά φορολόγηση των αγροτών, αλλά και τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Επίσης, έχει να αντιμετωπίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, με την πολιτική απόφαση που θα πάρει, όποια και αν είναι αυτή, να καθίσταται επώδυνη.
Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η ελληνική κυβέρνηση προς το παρόν δεν φαίνεται να υιοθετεί τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών, όμως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος διάσωσης.
Η Ελλάδα και η τρόικα, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα άλλο θέμα, τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών.
Οι έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι θέλουν να προστατέψουν την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, για κατοικίες αξίας μέχρι 300.000 ευρώ και με εισόδημα ως 35.000 ευρώ τον χρόνο, όμως η τρόικα θέλει προστασία έναντι των πλειστηριασμών μόνο για κατοικίες αξίας έως 120.000 ευρώ και για οικογένειες με εισοδήματα στα επίπεδα της φτώχειας.

Πηγή:bankingnews.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ