Απάτες εκατομμυρίων με e-mail δήθεν από Σύρους που θέλουν να βγάλουν τα χρήματά τους έξω

  • Ιανουάριος 3, 2016

Tο διεθνές ενδιαφέρον για τα δεινά που βιώνουν οι Σύροι πολίτες έχει εμπνεύσει απατεώνες που εκτελούν εκστρατείες τύπου «Nigerian scam» οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την καλοσύνη όσων επιθυμούν να βοηθήσουν τους πληγέντες από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, διαπιστώνει σε νεότερη έκθεσή της η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού και υπηρεσιών ασφαλείας, Kaspersky Lab.

Αυτού του τύπου οι απάτες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ονομάζονται «νιγηριανές απάτες» και αναφέρονται στην προσπάθεια του αποστολέα να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό του παραλήπτη ή να αποσπάσει χρήματα από αυτό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

  • Τα money mules είναι άνθρωποι που στρατολογούνται για να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή να χρησιμοποιήσουν και τους δικούς τους για να εκταμιεύσουν ή να «ξεπλύνουν» χρήμα.

Πρόκειται για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία υποτίθεται ότι προέρχονται από Σύρους πολίτες που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη και βοήθεια στην επένδυση μεγάλων χρηματικών ποσών. Πολλά ισχυρίζονται ότι είναι από γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι έχουν δήθεν σκοτωθεί και – ως εκ τούτου – διαθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά που θέλουν να μεταφέρουν σε άλλη χώρα, καθώς επιθυμούν να φύγουν από τη Συρία. Για να είναι πιο πειστικά, πολλά μηνύματα περιέχουν παραπομπές σε έγκυρους ειδησεογραφικούς ιστότοπους και κάνουν αναφορές σε αληθινά γεγονότα και πραγματικούς ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και διασημότητες.

Πέρα από τις υποσχέσεις για οικονομικά οφέλη σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται επίσης τα συναισθήματα λύπης και συμπόνιας, με ιδιαίτερα συναισθηματικές προσωπικές ιστορίες. Αυτές περιλαμβάνουν καταγγελίες για πιέσεις στρατολόγησης στον ISIS ή ιστορίες γυναικών των οποίων οι οικογένειες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού.

  • Αξίζει να θυμάστε ότι e-mail από άγνωστους αποστολείς που προσφέρουν εκατομμύρια δεν μπορεί να είναι αληθινά.

Μηνύματα σε πολλές γλώσσες

Ενώ τα αγγλικά είναι η πιο δημοφιλής γλώσσα γι’ αυτά τα μηνύματα, η ομάδα της Kaspersky Lab εντόπισε επίσης email στα γερμανικά, στα γαλλικά και στα αραβικά. Για παράδειγμα, ο συντάκτης ενός email γραμμένου στα γερμανικά υποστηρίζει ότι πρέπει να μεταφέρει από τη χώρα $16 εκατομμύρια που σχετίζονται με την πώληση πετρελαίου.

Επίσης, ένα email γραμμένο στα γαλλικά υποτίθεται ότι προέρχεται από έναν πρόσφυγα, που οι συγγενείς του σκοτώθηκαν στον πόλεμο στη Συρία και τώρα ζει στη Γερμανία υπό άσχημες συνθήκες.

«Τα συνεχιζόμενα δεινά των Σύρων πολιτών και προσφύγων έχουν δώσει στους απατεώνες μια τέλεια ευκαιρία, για να «παίξουν» με τα συναισθήματα της διεθνούς κοινότητας, που προσπαθεί να υποστηρίξει όσους επλήγησαν. Η προσοχή στη λεπτομέρεια και ο τόνος των email αρκεί για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του παραλήπτη, αλλά όχι και την καχυποψία του.

  • Ωστόσο, όπως και με όλα τα email από άγνωστους αποστολείς, συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί και – σε περίπτωση αμφιβολίας – να μην ανοίγουν το email και απευθείας να το διαγράφουν.

Παρά το συγκινητικό περιεχόμενο αυτών των email, οι μόνοι που ωφελούνται από τη συμπόνια που δείχνουν πολλοί, θα είναι οι ίδιοι οι απατεώνες. Σε κάθε περίπτωση, όσοι θέλουν να βοηθήσουν τα θύματα του πολέμου στη Συρία,πρέπει να απευθύνονται σε επίσημους οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε η Tatyana Shcherbakova, Antispam Analyst της Kaspersky Lab.

Πηγή:http://tech.in.gr/

Κατηγορία:
Οικονομια

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ