Απώλειες 17,3 δισ. ευρώ σημειώνουν εφέτος οι τράπεζες

  • Νοέμβριος 20, 2015
Την ώρα που οι τελευταίες τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών ανεβάζουν τον λογαριασμό πάνω από τα 50 δισ. ευρώ, οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας βρέθηκαν σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό. Η συνολική τους κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται πλέον στην περιοχή των 2,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας απώλειες 17,3 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους (κεφαλαιοποίηση 31.12.2014: 19,52 δισ. ευρώ) και 10,7 δισ. ευρώ από την περίοδο πριν από το κλείσιμο των τραπεζών εφέτος (κεφαλαιοποίηση 26.6.2015: 12,9 δισ. ευρώ).

Καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κάθε φορά που ανακεφαλαιοποιείται οδηγεί τους μετόχους να καταγράψουν  ζημιές και δραστική μείωση του ποσοστού τους στο μετοχικό κεφάλαιο (dilution), ξένα επενδυτικά κεφάλαια που συμμετέχουν στις αυξήσεις φαίνεται ότι μπαίνουν στις ελληνικές τράπεζες σε τιμές που αντιπροσωπεύουν περίπου 10% τη λογιστική τους αξία. Οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν σήμερα πιέσεις και λόγω του υψηλού discount στις τιμές που θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου τους. H Eurobank ανακοίνωσε τιμή στα 0,01 ευρώ και η Alpha Bank στα 0,04 ευρώ, ενώ κάλυψαν αποκλειστικά από ιδιώτες τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Αναμένεται η ανακοίνωση από Εθνική και Πειραιώς με την τελευταία να εκτιμάται από την αγορά πως παρά τις δυσκολίες, ίσως επιτύχει την άντληση κεφαλαίων που αντιστοιχούν στο βασικό σενάριο.

Οι ανταλλαγές ομολόγων με νέες μετοχές (swaps), στις οποίες προχώρησαν οι συστημικές ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, θα δυσκολέψουν την προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων τα δύο επόμενα χρόνια, εκτίμησε πάντως σε ανάλυσή της η Moody’s, επισημαίνοντας ότι οι ομολογιούχοι πιέστηκαν για να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε δημόσιες προσφορές προς τους ομολογιούχους τους και έτσι τίτλοι ονομαστικής αξίας 3 δισ. ευρώ περίπου θα μετατραπούν σε νέες μετοχές που θα εκδώσουν. Αυτό σημαίνει πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ύψους 14,4 δισ. ευρώ που προέκυψαν από τα stress tests θα μειωθούν ισόποσα. Επομένως, ιδιώτες και ΤΧΣ θα χρειαστεί να βάλουν λιγότερα χρήματα.

Ομως η Moody’s προειδοποιεί ότι οι ενδεχόμενες απώλειες που θα υποστούν οι πιστωτές των τραπεζών από τα swaps θα μειώσει πιθανόν την όρεξη των επενδυτών για ελληνικά τραπεζικά ομόλογα. Η ανταλλαγή των ομολόγων περιορίζει σημαντικά την ικανότητα των ιδρυμάτων να επιστρέψουν στις αγορές χρέους βραχυπρόθεσμα καθώς έχουν προκαλέσει ζημιές στους επενδυτές, εκτιμά. Χαρακτηρίζει «συναλλαγή υπό πίεση» (distressed exchange) την ανταλλαγή την οποία αποδέχθηκαν εθελοντικά η πλειοψηφία των ομολογιούχων, λέγοντας πως «αποκρυσταλλώνει» τις απώλειες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πιθανότατα θα περιορίσει σημαντικά την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στις αγορές χρέους βραχυπρόθεσμα.

Πάντως επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πιθανότατα θα βοηθήσει ώστε να σταθεροποιηθεί το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της χώρας και θα επιταχύνει τη χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, εκτιμά η Moody’s που «βλέπει» πως η Εθνική  και η Πειραιώς θα ζητήσουν από το ΤΧΣ να καλύψει τα όποια κεφάλαια δεν αντληθούν από την αγορά. Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, το ΤΧΣ θα καλύψει το κεφαλαιακό αυτό κενό με νέες μετοχές (25%) και CoCos (75%) που θα εκδώσουν οι τράπεζες. Η συνεισφορά του ΤΧΣ στην αύξηση της Εθνικής θα ενεργοποιήσει επίσης το εργαλείο bail-in για υβριδικούς τίτλους, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Πάντως, η επιτυχής ολοκλήρωση της  ανακεφαλαιοποίησης θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο στη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα αλλά και της εμπιστοσύνης των καταθετών, ενώ θα αποκλείσει επίσης το ενδεχόμενο bail-in στους καταθέτες, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Eurogroup του Αυγούστου.

 

Πηγή: tovima.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ