Κρίσιμη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των εκπροσώπων των θεσμών έχουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να τους παρουσιάσουν, σε βασικές αρχές, τα σενάρια που επεξεργάζονται για το ασφαλιστικό και τις προβολές που οδηγούν στην κοστολόγησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια είναι πολλαπλά, με διαφορετικούς αλγόριθμους και στόχο την πλήρη «ποσοτικοποίηση» των επερχόμενων περικοπών και των προωθούμενων αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα, η οποία όμως δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Αν και πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν νομικά και πρακτικά αδύνατο τον επαναϋπολογισμό τουλάχιστον 4 εκατ. ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρόνο, στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή επεξεργάζονται σενάρια μείωσης με βάση τον μισθό, τις εισφορές και το νέο ποσοστό αναπλήρωσης που θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
Βάσει του αποτελέσματος που θα προκύψει, θα αποφασιστεί τελικά και το οριστικό ποσοστό αναπλήρωσης, προκειμένου όπως παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Εργασίας να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών, της τάξης των περίπου 900 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, κατά τη σημερινή συνάντηση, η οποία δεν θα γίνει με τους επικεφαλής των δανειστών, θα παρουσιαστεί μια πρώτη εικόνα της ποσοτικοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ οριστικά στοιχεία δεν θα υπάρχουν πριν από την ερχόμενη Τετάρτη.
Για την επόμενη εβδομάδα άλλωστε έχει προγραμματιστεί και νέο υπουργικό συμβούλιο, με θέμα το ασφαλιστικό, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γ. Τσίπρας έχει ζητήσει προτάσεις πολύ σοβαρά τεκμηριωμένες, ώστε να γίνουν αποδεκτές από τους δανειστές αλλά και με κοινωνικό πρόσημο, προκειμένου να μη φέρει την κοινωνία αλλά και το κόμμα αντιμέτωπους με την κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται επανεξέταση του θέματος της επικουρικής ασφάλισης, με νέες προτάσεις για αυτόνομη λειτουργία χωρίς την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς και αυτόνομης λειτουργίας του ΟΓΑ, καθώς διαπιστώνεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ένταξή του στο ΙΚΑ.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές ανατροπές τόσο στο ύψος των εισφορών (αύξηση κατά 100%-130%), όσο και στο ύψος της βασικής σύνtαξης (μείωση με ταχύτερο ρυθμό από τον προβλεπόμενο).
Όσο για τα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) δεν αποκλείεται η ένταξή τους στο ΙΚΑ, ως ξεχωριστός κλάδος.
Πηγή : euro2day.gr