Σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων οδηγεί η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, επίκειται η κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ παλαιού και νέου χρήματος ώστε να διευκολυνθούν οι αγορές μετοχών από τους ιδιώτες. Για το θέμα έχει υποβληθεί αίτημα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών.
Με όσα ισχύουν βάσει της τελευταίας απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών για τη χαλάρωση των capital controls, αγορές μετοχών (καθώς και ομολόγων) μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εφόσον το χρήμα προέρχεται από πώληση μετοχών (ή ομολόγων). Ο περιορισμός αυτός εμποδίζει όσους ιδιώτες θα ήθελαν να τοποθετηθούν στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.
Για το λόγο αυτό και για να υπάρχει ισότητα συμμετοχής με τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι δεν έχουν κανένα περιορισμό στην κίνηση των κεφαλαίων τους, αναμένεται να επιτραπεί στους εγχώριους ιδιώτες να μπορούν να αγοράσουν μετοχές των τραπεζών με χρήμα ανεξαρτήτως προέλευσης, ακόμα και με «σπάσιμο» προθεσμιακής κατάθεσης. Το «άνοιγμα» για τις αγορές μετοχών εκτιμάται ότι δεν θα επιφέρει απώλειες ρευστότητας στην εσωτερική αγορά, πόσω μάλλον που η πλειοψηφία των προθεσμιακών καταθέσεων ήταν τρίμηνης διάρκειας και έχει «εκπνεύσει» ήδη εν μέσω της ισχύος των capital controls.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω χαλάρωση αναμένεται και στο σκέλος αγορών αμοιβαίων κεφαλαίων. Και για τις αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων σήμερα ισχύει ότι ο κάτοχος μπορεί να ρευστοποιήσει Α/Κ και να ξαναγοράσει Α/Κ. Αυτό όμως ισχύει μόνο για τα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, αποκλείοντας τις αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού από τις ελληνικές ΑΕΔΑΚ.
Το «μπλόκο» στις αγορές Α/Κ εσωτερικού οφείλεται στη διατύπωση της παραγράφου 11 στ της τελευταίας υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε στις 27/9/15, η οποία κάνει λόγο για ξένα χρηματοπιστωτικά μέσα.
Ειδικότερα, στο τέλος της περίπτωσης στ της παραγράφου 11 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, είχε προστεθεί το παρακάτω εδάφιο, στο οποίο ζητείται περαιτέρω τροποποίηση ώστε να περιλαμβάνει και τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσω του εσωτερικού:
«Στην έννοια του πρώτου εδαφίου της παρούσας περίπτωσης εμπίπτει και η μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος από ίδρυμα, για αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων, κατά την έννοια του άρθρου 5 του ν. 3606/2007, όπως ισχύει, του εξωτερικού, εφόσον ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου, από τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά, ή ο λογαριασμός πελατείας που τηρεί ο παρέχων τις επενδυτικές υπηρεσίες σε ίδρυμα, από τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά, για λογαριασμό του δικαιούχου, έχει πιστωθεί μετά την έναρξη της τραπεζικής αργίας της 28ης Ιουνίου 2015 με κεφάλαια που προέρχονται από έμβασμα εξωτερικού, περιλαμβανομένων των περιπτώσεων μεταφοράς πιστώσεως λόγω πωλήσεως, εξαγοράς ή εξόφλησης χρηματοπιστωτικών μέσων του εξωτερικού ή εισπράξεως χρηματικών διανομών που σχετίζονται με τα ως άνω χρηματοπιστωτικά μέσα. Πέραν των ανωτέρω, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 10% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών».
Αίτημα των τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η τροποποίηση του άρθρου ώστε να επιτραπούν με «παλαιό χρήμα» απ΄ όπου και αν προέρχεται, αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων και μετοχών εσωτερικού.
Πηγή: capital.gr