Για πλήρη κατάρρευση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς μετά το «διπλό” χτύπημα που έφερε το πολυνομοσχέδιο στο χώρο της περίθαλψης. Από τη μία οι σταδιακές (σε 4 δόσεις) μειώσεις στην τιμή των γενόσημων φαρμάκων, που αποτελούν σε μεγάλο ποσοστό την εγχώρια παραγωγή, με ταυτόχρονη συρρίκνωση των ανώτατων ορίων με τα οποία προστατεύεται η αξία των σκευασμάτων, και από την άλλη η επιβολή μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) για πρώτη φορά και στα νοσοκομειακά φάρμακα, όπου την υπέρβαση θα πληρώσουν για ακόμη μια φορά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, θα οδηγήσουν όπως προειδοποιούν στελέχη των εταιρειών σε σαρωτική μείωση της απασχόλησης και ταυτόχρονα θα βάλουν «χειρόφρενο” στα σχέδια ανάπτυξης.
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις μιλούν πλέον για χαριστική βολή στον κλάδο, που εδώ και τρία χρόνια καλύπτει την υπέρβαση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο (μόνο φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ), με τα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης να παραμένουν ασφυκτικά και τις τιμές των φαρμάκων να υπόκεινται σε απανωτές μειώσεις. Αναφέρουν επίσης πως μέχρι τώρα, και παρά το δυσμενές περιβάλλον, ο κλάδος αύξησε τα ποσοστά απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, για κάθε 1 ευρώ σε ελληνικό φάρμακο, το ΑΕΠ ενισχύεται κατά 3,42 ευρώ, η συνολική επίδραση στην απασχόληση ανέρχεται σε 53.100 θέσεις εργασίας, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα δημιουργίας 2.000 θέσεων εργασίας την επόμενη πενταετία.
Ήδη για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι το 2018, οι δαπάνες για το φάρμακο σύμφωνα με το τελευταίο μνημόνιο δεν θα ξεπερνούν συνολικά τα 1,94 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το χαμηλότερο των τελευταίων ετών. Με υπουργική απόφαση όμως που θα ετοιμάσει το υπουργείο Υγείας, ανατρέπονται και τα «προστατευτικά μαξιλάρια” των 12 ευρώ ανά συσκευασία για τα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα προστασία τους και των 7,8 ευρώ ανά συσκευασία για τα γενόσημα, που ίσχυαν μέχρι φέτος. Στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας τονίζουν ότι η απαίτηση των δανειστών για μείωση των τιμών των ελληνικών φαρμάκων από το όριο των 7,8 ευρώ στο 1 ευρώ, θα σημάνει στην πράξη την αδυναμία παραγωγής τους και την αντικατάστασή τους από εισαγόμενα φάρμακα τα οποία στοιχίζουν από 20 έως 50 ευρώ.
Έτσι στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off-patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα. Στην τιμολόγηση τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.
Φορείς από το χώρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, όσον αφορά και το νέο «χαράτσι” που θα προκύψει από την επόμενη χρονιά για τα σκευάσματα που χορηγούνται από τα νοσοκομεία, εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους, αναφέροντας πως αντί να γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί ο μηχανισμός των αυτόματων επιστροφών, αντίθετα μεταφέρεται και σε έναν ακόμη τομέα, αυτόν της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.
Πηγή: capital.gr