Με τρία μέλη επί συνόλου επτά και χωρίς β’ αντιπρόεδρο θα κληθεί να λειτουργήσει επί μακρό χρονικό διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η ανεξάρτητη αρχή που είναι επιφορτισμένη με τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας. Οι ελλείψεις αυτές μεταφράζονται πρακτικά σε αδυναμία λήψης αποφάσεων σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο κλάδος της ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο τεκτονικών αλλαγών λόγω των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στο τελευταίο μνημόνιο. Οι αλλαγές αυτές είτε σε επίπεδο παροχής τεχνικών συμβουλών, είτε ακόμη και σε επίπεδο ρυθμιστικής παρέμβασης περνούν μέσα από τη ΡΑΕ, που όμως δε θα μπορεί για όσο διάστημα παραμένουν κενές οι τέσσερις θέσεις της ολομέλειας να συνεδριάσει.
Το πρόβλημα ήταν γνωστό και είχε επισημανθεί εδώ και καιρό αφού οι πενταετείς θητείες για συνολικά τέσσερα μέλη της ΡΑΕ λήγουν μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου. Ωστόσο η προκήρυξη των τεσσάρων θέσεων υπεγράφη και δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια μόλις πριν λίγες ημέρες στις 11 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου η πρόσκληση θα πρέπει να διαρκέσει για ένα μήνα τουλάχιστον. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι όπως αναφέρεται και στις προκηρύξεις που δημοσιεύτηκαν μπορούν να καταθέσουν βιογραφικά μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Τι σημαίνει αυτό και πότε πρακτικά μπορούν να καλυφθούν τα κενά και να επανέλθει η κανονικότητα στην ανεξάρτητη αρχή;
Μόλις γίνει η επιλογή από τον αρμόδιο υπουργό, τότε θα πρέπει όσοι επιλεγούν να περάσουν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ωστόσο εκείνη την περίοδο ο εργασιακός φόρτος της βουλής αναμένεται να είναι τεράστιος και είναι εξαιρετικά αβέβαιο εάν τελικώς θα καταστεί εφικτό να γίνει η έγκριση πριν τις γιορτές. Εάν όπως είναι το αναμενόμενο η συνεδρίαση γίνει μετά τις γιορτές, τότε η ΡΑΕ θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά στα τέλη Ιανουαρίου.
Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το θέμα υποβαθμίζεται και εκτιμάται ότι το κενό που θα δημιουργηθεί μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις θα είναι μικρότερο. Παράλληλα το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής.
Πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ωστόσο εκφράζουν εντελώς διαφορετική άποψη και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «η Αρχή κατεβάζει ρολά και ως συλλογικό όργανο δε θα μπορεί να πάρει απόφαση». Για την εξέλιξη αυτή μάλιστα οι ίδιες πηγές της ΡΑΕ επισημαίνουν ότι το θέμα αφορά το υπουργείο, ενώ από πλευράς ρυθμιστικής αρχής «ό,τι έπρεπε να γίνει, έχει ήδη γίνει». «Δεν γνωρίζουμε γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, δεν υπάρχει τίποτα άλλο που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει, παγώνουν διαδικασίες και αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ακόμη και στο επίπεδο των νομοθετικών πρωτοβουλιών».
Στο παρελθόν πάντως οι διαδικασίες για την πλήρωση κενών θέσεων της ανεξάρτητης αρχής υπήρξαν χρονοβόρες, ωστόσο πάντοτε ξεκινούσαν εγκαίρως ώστε να μη δημιουργηθεί κενό, ιδιαίτερα όταν ο νόμος στην περίπτωση της ΡΑΕ δεν επιτρέπει την παράταση της θητείας των υφιστάμενων μελών, όπως συμβαίνει σε άλλες ανεξάρτητες αρχές. Η πιο γρήγορη αντικατάσταση έγινε επί θητείας Π. Λαφαζάνη όταν η προκήρυξη βγήκε στις 15 Μαρτίου και τα νέα μέλη ανέλαβαν καθήκοντα στις 15 Ιουνίου.
Το όλο θέμα βεβαίως έχει και ευρύτερες διαστάσεις ιδιαίτερα όταν εκτός από τις μνημονιακές υποχρεώσεις για τις οποίες απαιτείται η τεχνογνωσία ή η ρυθμιστική παρέμβαση της ΡΑΕ, ένας από τους όρους της συμφωνίας είναι η οικονομική και επιχειρησιακή ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας. Η αδράνεια στην αναπλήρωση των κενών θέσεων ωστόσο, δίνει εντελώς διαφορετικό σήμα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία θυμίζουμε ότι κατά την πρώτη θητεία της είχε καταφερθεί εναντίον του ρόλου της ΡΑΕ και είχε προκαλέσει τη μήνι των Βρυξελλών όταν προανήγγειλε μείωση των αρμοδιοτήτων της. Τελικά αυτή η υποβάθμιση συντελείται αργά και σταθερά χωρίς επί του παρόντος να χρειαστεί να αποψιλωθούν αρμοδιότητες.
Πηγή: capital.gr