Νωρίτερα τον Απρίλιο, η Κομισιόν παρουσίασε ένα σχέδιο, όπου σύμφωνα με αυτό οι εταιρίες με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ και με δραστηριότητες εντός της Ένωσης, θα ήταν υποχρεωμένες να δώσουν στην δημοσιότητα την φορολογική τους κατάσταση.
Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, διεύρυνε τους κανόνες περί των αποκαλύψεων, για να συμπεριλάβει και ορισμένους φορολογικούς «παράδεισους». Προέβη δε σε αυτή την κίνηση, στον απόηχο της δημοσιοποίησης των «Panama papers», που έφεραν στο φως της δημοσιότητας μεγάλης έκτασης φοροαποφυγή, από εταιρίες αλλά και μεμονωμένα άτομα.
Ορισμένες χώρες της ΕΕ και συγκεκριμένα αυτές που έχουν κάποιους κανόνες που θωρακίζουν τους ιδιοκτήτες εταιριών από εξονυχιστικούς ελέγχους, εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους για την προοπτική της διεύρυνσης των κανόνων περί φορολογικών αποκαλύψεων.
«Ας μην προκαλέσουμε υστερία», αναφέρει ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ Hans JörgSchelling, ο οποίος συμπλήρωσε ότι προγενέστερη συμφωνία που θέλει τις εταιρίες να δηλώνουν τα ανά χώρα κέρδη τους και φορολογικά τους έξοδα στις κατά τόπους φορολογικές αρχές, είναι επαρκής.
«Πολλές χώρες είναι της άποψης ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια των αρμόδιων οικονομιών υπηρεσιών», δηλώνει ο κ. Schelling από την σύνοδο του ECOFIN.
Από την πλευρά του, ο ΥΠΟΙΚ της Μάλτας Edward Scicluna, δήλωσε αντίθετος σε μια τέτοια, βεβιασμένη, κίνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να έχουμε υπερβολικές αντιδράσεις». Συμπλήρωσε ότι ως πρώτο βήμα, τα στοιχεία θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα στις φορολογικές αρχές, αλλά όχι να κοινοποιούνται. Αυτό θα μπορούσε να είναι το δεύτερο βήμα, αν οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αποφάσιζαν ότι αυτή οι κίνηση θα είχε περισσότερα οφέλη.
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έχει και υποστηρικτές εντός των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ, όπως τον Jeroen Dijsselbloem, που δηλώνει σύμφωνος και κάνει λόγο ότι το ζήτημα θα συζητηθεί επίσημα τον ερχόμενο μήνα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Michel Sapin, που δηλώνει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κινηθούν πιο επιθετικά κατά της φοροαποφυγής για να σταματήσουν τα λαϊκιστικά κόμματα από το να χρησιμοποιούν προς όφελος τους αποκαλύψεις όπως τα Panama Papers.
Πάντως η δημοσιοποίηση των φορολογικών των πολυεθνικών εταιριών, θα πρέπει να λάβει έγκριση και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.