Η Ουγγαρία ήταν από τις πρώτες χώρες που μέσα στην κρίση κατάφεραν να ανακάμψουν, ολοκληρώνοντας την αποπληρωμή δανείων που της είχαν χορηγηθεί το 2008 από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Η χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων συνεχίζει σήμερα ακάθεκτη την πορεία της στρέφοντας την προσοχή της στην ενδυνάμωση του τριτογενούς τομέα, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται αναφορικά με τα συστατικά του επιτυχημένου «μείγματος» οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο fortunegreece.com ο Πρέσβης της Ουγγαρίας σε Ελλάδα και Κύπρο, Erik Haupt, αναφέρει πως η βασική ιδέα της νέας κυβέρνησης που ήρθε στην εξουσία το 2010, ήταν να αλλάξει την κουλτούρα της οικονομίας και της κοινωνίας, αυξάνοντας την εργατικότητα των Ούγγρων και της χώρας. Με άλλα λόγια εστίασε στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και όχι στη στήριξη σε κρατικά έσοδα όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
«Για να μπορέσει να ευθυγραμμισθεί η οικονομία έπρεπε ο ουγγρικός λαός να έχει χρήματα, έτσι ώστε να μπορεί να τα επαναθέσει στην αγορά και όχι να στηρίζεται σε έσοδα προερχόμενα από αύξηση των φόρων. Μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει επανεκκίνηση της αγοράς» λέει χαρακτηριστικά.
Το επόμενο βήμα ήταν η ενεργοποίηση των επιχειρήσεων με στόχο την τόνωση της ουγγρικής οικονομίας.
Όπως εξηγεί ο κ. Haupt, στην Ουγγαρία υπάρχουν εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται πάνω από 25 χρόνια στη χώρα, καταγράφουν υψηλά κέρδη και μέχρι πρότινος ήταν αποδέκτες σημαντικών φορολογικών προνομίων. Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν να φορολογήσει τις εταιρείες αυτές για ένα μικρό χρονικό διάστημα έτσι ώστε να είναι πιο εφικτή η αποπληρωμή των δανείων προς το Δ.Ν.Τ. και τους δανειστές. Για πόσο καιρό έγινε αυτό; Όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Περίπου ένα με δύο χρόνια.
Φορολόγηση 9% στις επιχειρήσεις – 4% ανεργία!
Ο τρίτος βασικός άξονας την πολιτικής που εφαρμόστηκε ήταν η βελτιστοποίηση του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος. «Παλαιότερα είχαμε αναλογικό φόρο, πλέον έχουμε 15% ενιαία φορολογία. O φόρος εισοδήματος των εταιρειών ήταν αρκετά υψηλός, περίπου στο 20%, ενώ τώρα βρίσκεται στο 9%. Υπήρξαν κάποιοι πιο συγκεκριμένοι φόροι αρχικά, οι οποίοι δεν επηρέασαν τόσο συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα και ειδικά τα χαμηλότερα. Φόροι που ήταν εφικτοί για όλους όπως ο φόρος στην κινητή τηλεφωνία, ο οποίος ουσιαστικά ήταν κάποια σεντς για τον καθένα, ποσό όχι σημαντικό για κάθε πολίτη, αλλά στο τέλος το άθροισμα ήταν σημαντικό».
Εξίσου σημαντική κίνηση ήταν και η επανεθνικοποίηση των διανομέων ενέργειας που άνηκαν στο παρελθόν σε ξένες εταιρείες. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση μπόρεσε να διαχειρισθεί τις τιμές και να χρησιμοποιήσει αντίστοιχα τα έσοδα σε ξένες επενδύσεις, αφού πλέον το κόστος ενέργειας είναι χαμηλό στην Ουγγαρία.
Διαβάζοντας κανείς όλα αυτά για την Ουγγαρία εύλογα γεννάται το ερώτημα εάν θα μπορούσε ένα ανάλογο μοντέλο να υιοθετηθεί και στην περίπτωση της Ελλάδας προκειμένου η χώρα να εξέλθει από το υφεσιακό καθεστώς στο οποίο βρίσκεται εδώ και μια οκταετία. Η απάντηση που δίνει ο κ. Haupt είναι πως κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη χώρα μας, αφού στην πράξη φαίνεται να είναι αποδοτικό. «Έχετε κάθε μέσο να το καταφέρετε και ελπίζω πως γρήγορα θα ξεπεράσετε τις δυσκολίες. Πάντα λέω πως υπάρχουν 3 πολιτισμοί στον κόσμο. Ο πολιτισμός της αρχαίας Κίνας, ο Ινδικός και ο ελληνικός πολιτισμός. Αυτός ο πολιτισμός δεν θα σταματήσει να υπάρχει το 2017»!
Η εικόνα που καταγράφει σήμερα η ουγγρική οικονομία είναι αρκετά ικανοποιητική, καθώς κινείται σε αναπτυξιακούς ρυθμούς άνω του 2%. «Ανεργία πρακτικά δεν υπάρχει, αφού αυτή είναι στο 4%, και είναι πολύ δύσκολο το νούμερο αυτό να πέσει πιο χαμηλά, καθώς πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα μπορούν ή δεν θα θέλουν να μπουν στην αγορά εργασίας. Υπάρχει, μάλιστα, ένα έλλειμμα από εργατικό δυναμικό και από εργολάβους. Πρέπει να βρούμε νέους, και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε».
Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα
Όσο για το πώς αξιολογεί η Ουγγαρία την Ελλάδα ως εμπορικό εταίρο, ο Ούγγρος Πρέσβης αναφέρει ότι οι εξαγωγές για το 2016 διαμορφώθηκαν στα 367 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές, από την Ελλάδα στην Ουγγαρία, στα 90 εκατ. ευρώ. «Κάποιοι επιχειρηματίες είναι λιγάκι επιφυλακτικοί στο να κάνουν επενδύσεις και να έρθουν σε εμπορικές συναλλαγές με Έλληνες συνέταιρους και επιχειρηματίες, γιατί φοβούνται πως ίσως η πληρωμή δεν θα είναι ομαλή, αλλά αυτό δεν ισχύει. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα. Νομίζω πως σε μεσαίο επιχειρηματικό επίπεδο, οι μικρότερες επιχειρήσεις μπορούν να βρουν εδώ στην Ελλάδα επενδυτικές ευκαιρίες, γιατί γεωγραφικά είμαστε πολύ κοντά και η συγκοινωνία-μεταφορές είναι άριστες. Είμαι σίγουρος. Ειδικά, μάλιστα, στον τομέα των τροφίμων».
Εκεί όμως που οι Έλληνες «παίζουν» δυνατά είναι αναμφίβολα ο τουριστικός κλάδος, αφού η χώρας μας αποτελεί τον δεύτερο πιο δημοφιλή προορισμό για τους Ούγγρους, μετά την Κροατία. «Πάνω από 180.000 Ούγγροι επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, ειδικά μάλιστα τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά. Φυσικά, πολλοί είναι και οι Έλληνες που επισκέπτονται την Βουδαπέστη, δυστυχώς όχι όμως άλλες πόλεις ή περιοχές της Ουγγαρίας, και για αυτό κάνουμε προσπάθεια ώστε να διαφημίσουμε και αυτές! Βέβαια, σε αυτό θα βοηθούσε και αν ο εθνικός αερομεταφορέας είχε σταθερότερο πρόγραμμα πτήσεων προς αυτές» υπογραμμίζει ο κ. Haupt.
Στα άμεσα σχέδια της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Ελλάδα είναι η ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων με την προσέλκυση Ελλήνων επενδυτών στην Ουγγαρία και το αντίθετο. «Εκτός όμως από την οικονομία, επαφές μπορούν να αναπτυχθούν και στον πολιτιστικό τομέα, αφού είμαστε δύο λαοί με αρκετά κοινά στην ιδιοσυγκρασία μας».
Σημειώνεται πως η ALX Greece και ο Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου της Ουγγαρίας, υπό την αιγίδα της ουγγρικής πρεσβείας, έδωσαν το παρών στο σημαντικότερο εμπορικό φόρουμ για τρόφιμα και ποτά, την 4η διεθνή έκθεση «FOOD EXPO 2017».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ FORTUNEGREECE.COM
Σε ποιες χώρες οι πολίτες «κουβαλούν» το περισσότερο χρέος – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
Οι πλουσιότερες γυναίκες όλων των εποχών