Γαλλική αντιπρόταση για τους πλειστηριασμούς

  • Νοέμβριος 10, 2015

Παρέμβαση για την απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας φέρεται να έχει κάνει η γαλλική πλευρά κατά το χθεσινό Eurogroup. H αντιπρόταση των Γάλλων επιβεβαιώνεται από πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και χαρακτηρίζεται ως «συμβιβαστική», ενώ φαίνεται πως είναι πολύ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις παρέχοντας διαπραγματευτική ευχέρεια στην κυβέρνηση που υποστηρίζει ότι για κοινωνικούς λόγους τα όρια δεν μπορούν να πέσουν στο κατώφλι της φτώχειας όπως επιμόνως ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Κατά πληροφορίες η πρόταση των Γάλλων παρέχει προστασία περίπου στο 60-65% των δανειοληπτών αντί του 40% που είναι η επιδίωξη των δανειστών και του 70% που προτείνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η πρόταση κινείται πολύ κοντά στα όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση, ήτοι για απαγόρευση πλειστηριασμών σε δανειολήπτες με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ (στα 35.000 ευρώ είναι η ελληνική πρόταση) και με αντικειμενική αξία ακινήτου έως 280.000 ευρώ προσαυξημένη για έγγαμους και ζευγάρια μέχρι τρία παιδιά (η ελληνική πρόταση ξεκινά από 200.000 ευρώ και φτάνει έως 325.000 ευρώ).

Η κυβέρνηση κινείται με στόχο μια συμβιβαστική συμφωνία μέχρι την Παρασκευή – Δευτέρα στο μέτωπο των πλειστηριασμών το οποίο, όπως κατέστη σαφές στο χθεσινό Eurogroup, είναι άμεσα συνδεδεμένο τόσο με την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ όσο κυρίως με την άμεση αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  Όλα δείχνουν ότι καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να τραβήξει στα άκρα το σχοινί εν μέσω ανακεφαλαιοποίησης, αλλά αντίθετα προετοιμάζεται το έδαφος για αμοιβαίες υποχωρήσεις που εντούτοις θα φέρουν τα κριτήρια προστασίας κοντά στο σημείο αφετηρίας: δηλαδή θα περιορίζουν την απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών στα «ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα» όπως σαφώς ορίζει το μνημόνιο του Ιουλίου («ευάλωτοι δανειολήπτες»),  όπως επαναλαμβάνουν με επιμονή οι εκπρόσωποι των δανειστών, αλλά και όπως ξεκάθαρα αναφέρει και η πρόσφατη (Σάββατο) απόφαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας φαίνεται πως χτίζονται τα απαραίτητα περιθώρια ευελιξίας από το κόμμα προς την κυβέρνηση για συμβιβασμό.

Το παρασκήνιο για τα κριτήρια προστασίας από τους πλειστηριασμούς που απελευθερώνονται επί της ουσίας από το 2016, είναι πλούσιο τα τελευταία 24ωρα. Στη συζήτηση έχουν παρέμβει ενεργά πλέον οι Γάλλοι οι οποίοι συμμερίζονται την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, αλλά ζητούν διασφαλίσεις για τους κακοπληρωτές, την ίδια ώρα που στο παζάρι «αντιπροτάσεων» έχουν μπει πλέον και παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, με τους τελευταίους να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την αναμπουμπούλα και να ασκούν επιρροή ένθεν κακείθεν ακόμη και για σταδιακό ξήλωμα των μέτρων προστασίας που παρέχει ο νόμος Κατσέλη. Στο πλαίσιο τέτοιων παρεμβάσεων φαίνεται να εντάσσονται προτάσεις για εξαίρεση της προστασίας που θα παρέχεται προς τους νέους δανειολήπτες από το 2016 και μετά.

Τις ελληνικές θέσεις για τους πλειστηριασμούς πρόκειται να υποστηρίξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στο περιθώριο της νέας Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις 11-12 Νοεμβρίου, με την κυβέρνηση να συσχετίζει έστω και εμμέσως το θέμα των πλειστηριασμών κατοικιών στην Ελλάδα, με το πρόβλημα των προσφύγων.

Οι ίδιες πηγές επέμεναν δε, ότι με εξαίρεση τις διαφορές στα όρια, υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς όπως λ.χ για την δημιουργία της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου (σ.σ θα έχει πλήρη πρόσβαση στις δανειακές συμβάσεις και την οικονομική κατάσταση των), τα ανά την Ελλάδα Γραφεία Ενημέρωσης δανειοληπτών και το επάγγελμα του «διαχειριστή πτώχευσης», συναρτώντας την απόφαση για την τελική συμφωνία με το ευρύτερο πλαίσιο διαχείρισης που έχει προτείνει η κυβέρνηση, και όχι στενά με τα αριθμητικά κριτήρια.

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ