Μέχρι να εκλείψει το brain drain η κυβέρνηση προσαρμόζει στα μέτρα της ελληνικής κρίσης την παροιμία …για τον Μωάμεθ και το βουνό. Τι είναι το φιλόδοξο πρόγραμμα. Οι πρώτοι 350 συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο στην ηλεκτρονική πλαφόρμα.
Ειδικά τους τελευταίους μήνες ο όρος “brain drain” δεν λείπει από το κυβερνητικό λεξιλόγιο, με τον Αλέξη Τσίπρα να λανσάρει τον αντι-όρο “brain gain” δίνοντας τίτλο στο παραπάνω στοίχημα.
Κι επειδή η ανάπτυξη μπορεί να …χτυπάει την ελληνική πόρτα (κατά τους αριθμούς, τουλάχιστον) αλλά θα αργήσει να εγκατασταθεί στη χώρα – και δη, μόνιμα – η κυβέρνηση αποφάσισε να προσαρμόσει στα μέτρα της ελληνικής κρίσης την παροιμία για τον Μωάμεθ και το βουνό… μοιράζοντας την απόσταση: αφού το πλήθος Ελλήνων επιστημόνων δεν ετοιμάζει (ακόμα) βαλίτσες επιστροφής, ας τους δώσουμε τα εργαλεία να συμβάλλουν στην προσπάθεια από τα διάφορα σημεία του πλανήτη στα οποία βρίσκονται.
Το σχέδιο επεξεργάσθηκε και τροχιοδρόμησε το υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης δια του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη.
Φέρει τον κωδικό “Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας” και ο σκοπός του είναι να δημιουργήσει “γέφυρες” ανάμεσα στους Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό και σε φορείς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα, προκειμένου να αξιοποιηθεί όσο γίνεται καλύτερα το σύνολο του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα.
Δεν έχει αποσαφηνισθεί εάν θα υπάρξει “υλική αναγνώριση” της ανταπόκρισής τους (με κάποια επιχορήγηση, για παράδειγμα) ωστόσο σ΄αυτή τη φάση τεστάρεται η θέληση και η δυνατότητα “να στηθούν οι γέφυρες.
Το πρόγραμμα το “τρέχουν” η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΓΓΣΙΕ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT).
Για την προσέγγιση δημιουργήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.knowledgebridges.gr) και η μέχρι στιγμής ανταπόκριση χαρακτηρίζεται “πολύ ενθαρρυντική”.
Από τις πληροφορίες που συνέλεξε το Euro2day.gr:
– Περίπου 17.000 Έλληνες που ζουν και εργάζονται σε 155 χώρες έχουν ήδη «μπει» στην πλατφόρμα.
– Εξ΄αυτών, 350 συμπλήρωσαν το σχετικό ερωτηματολόγιο δηλώνοντας το «προφίλ» των ιδίων και της συνεργασίας που επιθυμούν να έχουν.
– Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον το επιδεικνύουν οι διαμένοντες στη Μ.Βρετανία, στη Γερμανία και στη Σουηδία.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ.Λαμπριανίδης παρουσιάζει σήμερα το πρόγραμμα στην Στοκχόλμη, σε ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει η ελληνική πρεσβεία, με τη συμμετοχή και της Διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Εύης Σαχίνη.
Παραδείγματα «γεφυρών»
Ως προς το δια ταύτα, τα αρμόδια με το πρόγραμμα στελέχη αναφέρουν διάφορες μορφές που μπορεί να πάρει η συνεργασία του Έλληνα επιστήμονα από το εξωτερικό
Όπως:
– Να αναθέσει σε άτομο ή επιχείρηση στην Ελλάδα κάποια υπεργολαβία.
– Να συνδράμει κάποια επιχείρηση στην Ελλάδα να πουλήσει τα προϊόντα της στην χώρα που βρίσκεται.
– Να μεσολαβήσει ώστε ένας αυτοαπασχολούμενος ή μία επιχείρηση στην Ελλάδα να έρθει σε επαφή με επιχείρηση στο εξωτερικό για να συνεργαστούν.
– Να συστήνει μια επιχείρηση στην Ελλάδα μόνος του ή σε συνεργασία με κάποιον άλλο.
– Να λειτουργεί σαν μέντορας (business angel) για την καθοδήγηση της ανάπτυξης κάποιας νεοφυούς επιχείρησης στην Ελλάδα.
Κατά τον σχεδιασμό, η Ομάδα Συντονισμού της ΓΓΣIE θα παρακολουθεί την εξέλιξη της πρωτοβουλίας και θα επιλαμβάνεται γενικότερων θεμάτων που παρουσιάζονται στην παραπάνω διαδικασία.
Την υλοποίηση της πρωτοβουλίας θα “σφραγίζει” η Επιχειρησιακή Ομάδα, η οποία θα αποτελείται από ομάδα του ΕΚΤ που διαθέτει την κατάλληλη υποδομή, την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό και τα επικοινωνιακά δίκτυα.
Πηγή euro2day