Η συνάντηση διήρκησε πάνω από μία ώρα και ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις.
Στη συνάντηση τελικά δεν ήταν παρών ο P. Thomsen, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ευρώπη.
Ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη, στο υπουργείο Οικονομικών έφθασε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο οποίος ωστόσο, ερωτηθείς εάν θα συμμετάσχει στην συνάντηση, απάντησε αρνητικά.
Σε εποικοδομητικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Wolfang Schaeuble, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Schaeuble για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ κοινή είναι η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν το προσφυγικό / μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση.
Υ.Γ. Καλό θα είναι οι επίδοξοι… Ισαάκ Ασίμωφ να μην φαντάζονται συναντήσεις, με Τόμσεν, που δεν υπάρχουν.
Ο Τσακαλώτος έχει ήδη συναντηθεί με τους ομολόγους του στη Ρώμη, το Παρίσι, το Ελσίνκι και το Άμστερνταμ, με τις συνομιλίες να γίνονται σε καλό κλίμα και να αποσπούν θετικά σχόλια από τους ευρωπαίους.
Μάλιστα, χτες το βράδυ υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ J. Lew, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Τσακαλώτο και παρενέβη σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, επισημαίνοντας το σημαντικό του ρόλο στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, κύκλοι της ΕΕ πιέζουν για παρατεταμένη αξιολόγηση της Ελλάδος έως Απρίλιο ή Μάιο του 2016 ώστε να καθυστερήσει η λύση για το χρέος.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πολιτική πηγή «υπάρχουν πολιτικοί παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και ο Schaeuble, στην Ευρώπη που θέλουν σκοπίμως να χρονοτριβήσουν όσον αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος»
Το ελληνικό πρόγραμμα θα τεθεί στο μικροσκόπιο της αξιολόγησης περί τα τέλη Ιανουαρίου με στόχο μέσα στον Φεβρουάριο να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να δοθεί το πράσινο φως.
Η πολιτική πηγή με την οποία συνομίλησε το bankingnews.gr ανέφερε ότι «ενώ ξέρουμε ότι η αξιολόγηση θα ξεκινήσει με την έλευση της Τρόικα και γνωρίζουμε ότι τελικώς ότι θα δοθεί το πράσινο φως, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι σκοπίμως θα καθυστερήσουν να δώσουν το πράσινο φως»
Ο σχεδιασμός ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου του 2016 να υπάρξει έγκριση από την Τρόικα του ελληνικού προγράμματος ως προς το σκέλος των μεταρρυθμίσεων και των πεπραγμένων έως τώρα.
Κοινώς να δοθεί το πράσινο φως της πρώτης αξιολόγησης.
«Όμως πυκνώνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχει ένα σχέδιο στην ΕΕ ή σε κύκλους της ΕΕ που θέλει να καθυστερήσει έως τον Απρίλιο ή ακόμη και τέλη Μαΐου του 2016 η πρώτη αξιολόγηση ώστε να καθυστερήσει και η άμεση έναρξη της λύσης για το χρέος.
Στόχος του σχεδίου αυτού είναι να κρατήσουν για ένα διάστημα μηνών σε ομηρία την Ελλάδα, να την υποχρεώσουν να λάβει όλα τα σκληρά μέτρα που προφανώς δεν εξαντλούνται στο ασφαλιστικό και όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις σοκ στα εργασιακά, στους δημοσίους υπαλλήλους και αλλού να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
Με βάση την πολιτική πηγή «το κίνητρο θα είναι να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες προκαταβολικά να λάβει νέα μέτρα και εφόσον φανεί η Ελλάδα συνεπής μετά να μας κάνουν τον δώρο μιας υποτυπώδους λύσης για το χρέος.
Η λύση για το χρέος δεν θα είναι λύση έκπληξη θα είναι μια πολύ μέτρια παρέμβαση αναδιάρθρωσης αλλά ακόμη και γι΄ αυτή την μέτρια λύση η ΕΕ θα ζητήσει προκαταβολικά να λάβει η Ελλάδα πρόσθετα σκληρά μέτρα ειδικά στα εργασιακά.
Η παρατεταμένη αξιολόγηση θα έχει λοιπόν την σκοπιμότητα της πίεσης στην Ελλάδα να εφαρμόσει τα νέα μέτρα για να πάρει μια υποτυπώδη λύση για το χρέος.