Οι αναδυόμενες αγορές δεν βιώνουν απλώς μία νέα πτώση των αγορών, πρόκειται για το τρίτο κύμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναφέρει η Goldman Sachs.
«Η αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τις συνέπειες της αποδυνάμωσης των αναδυόμενων οικονομιών, τις χαμηλές τιμές εμπορευμάτων και το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για την βιωσιμότητα της αύξησης των τιμών παγίων, σηματοδοτώντας ένα νέο κύμα της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάλυσή της η Goldman Sachs.
Το νέο κύμα πτώσης στις αναδυόμενες αγορές συμπίπτει με την κατάρρευση των τιμών στα εμπορεύματα, η οποία ακολούθησε την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ ως συνέπεια της στεγαστικής φούσκας, καθώς και την ευρωπαϊκή κρίση, όταν η αμερικανική κρίση διοχετεύτηκε στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, σημειώνει χαρακτηριστικά η τράπεζα.
Οι προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων από την Fed για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια έχουν πυροδοτήσει μαζική φυγή των funds από τις αναδυόμενες αγορές και ειδικότερα από την Ασία προσφάτως. Ωστόσο, η τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed στις 16-17 Σεπτεμβρίου εξέπληξε τις αγορές αφήνοντας αμετάβλητο το επιτόκιο και πολλοί αναλυτές άλλαξαν τις εκτιμήσεις τους τοποθετώντας πλέον την αύξηση των επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους.
Το γεγονός αυτό βοήθησε στο να σταθεροποιηθούν κάπως οι πληγείσες αγορές και τα νομίσματα, αν και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για μια προσωρινή ανάσα.
Ένας από τους λόγους που η Goldman ανησυχεί για τις αναδυόμενες αγορές είναι πως τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια παγκοσμίως έχουν πυροδοτήσει πιστωτική επέκταση αλλά και αύξηση του χρέους, ειδικότερα στην Κίνα, γεγονός που ενδέχεται αν υπονομεύσει την μελλοντική ανάπτυξη.
Επιπλέον, στην έκθεσή της η Goldman υποστηρίζει πως οι υποβαθμίσεις των αναδυόμενων οικονομιών αλλά και των προοπτικών κερδών έχουν γεννήσει φόβους για μια «μόνιμη στασιμότητα” στα σταθερά χαμηλά επιτόκια και τις αδύναμες μετοχικές αποδόσεις. Ωστόσο, συμπληρώνει πως οι φόβοι αυτοί είναι υπερβολικοί.
Ένα μεγάλο μέρος της αποδυνάμωσης των αναδυόμενων αγορών και της Κίνας μπορεί να αντανακλά περισσότερο την επανεξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης και όχι τόσο την διαρθρωτική ανεπάρκεια, αναφέρει η Goldman.
Επίσης η τράπεζα σημειώνει πως δεν αναμένει απαραίτητα πως οι αναδυόμενες αγορές θα ανακτήσουν όλες τους τις απώλειες.
Πηγή: capital.gr