Στη χειρότερη θέση μεταξύ των 28 μελών της ΕΕ κατατάσσονται οι Έλληνες ως προς τη δυνατότητα να πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού. Επίσης είμαστε από τους πλέον δύσπιστους για το κατά πόσο τα τιμολόγια ηλεκτρικού είναι ισορροπημένα και σωστά.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της έκθεσης του αρμόδιου επίτροπου Μάρος Σέφκοβιτς για την Ενεργειακή Ενωση.
Επιβεβαιώνουν δε ακόμη μια φορά τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, αλλά και της έλλειψης εμπιστοσύνης των καταναλωτών απέναντι στο κράτος και σε ό,τι αυτό ελέγχει.
Συγκεκριμένα, στο τμήμα της έρευνας που εξετάζει το με πόση ευκολία οι καταναλωτές μπορούν και πληρώνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, οι Έλληνες εμφανίζουν τις χειρότερες επιδόσεις. Περίπου 3 στους 10 δηλώνουν ότι, είτε δεν πληρώνουν καθόλου, είτε δεν μπορούν πάντα να εξοφλούν τους λογαριασμούς στην ώρα τους.
Περίπου 4 στους 10 ανησυχούν για το κατά πόσο θα μπορέσουν να πληρώσουν τον λογαριασμό τους, αλλά τελικά τα καταφέρνουν, ενώ μόνο 3 στους 10 πληρώνουν χωρίς άγχος.
Οι μόνες χώρες που πλησιάζουν τα αρνητικά σκορ της Ελλάδας είναι η Ρουμανία και η Ουγγαρία, με 2 στους 10 να μην πληρώνουν ή να μην πληρώνουν στην ώρα τους, αλλά και με 5 και 6 στους 10 να πληρώνουν κανονικά, ενώ ακόμη και στη γειτονική Βουλγαρία, που είναι από τις φτωχότερες χώρες, και στη Λετονία, τα ποσοστά αυτών που πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους είναι 44% και 70% αντίστοιχα.
Στις χώρες που οι καταναλωτές τους εμφανίζουν οικονομική αδυναμία να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, η ίδια έρευνα καταγράφει και το φαινόμενο να επικρατεί έλλειψη εμπιστοσύνης για το κατά πόσο η ηλεκτρική εταιρεία τούς προσφέρει δικαιολογημένες και ισορροπημένες τιμές.
Το δεύτερο (χειρότερο) σκορ και σε αυτό το ερώτημα το έχουν οι Έλληνες, με 5 στους 10 να θεωρούν ότι οι τιμές δεν είναι οι σωστές και μόνο 1 στους 10 να είναι βέβαιος για το αντίθετο. Τη χειρότερη θέση στους 28 την κρατάει και εδώ η Βουλγαρία, με πάνω από 6 στους 10 να μην εμπιστεύονται τους προμηθευτές τους.
Στον αντίποδα βρίσκονται καταναλωτές χωρών όπως Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι σε ποσοστά μεταξύ 6 και 12% δεν συμφωνούν ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικού είναι δικαιολογημένα.
Πηγή: euro2day.gr