Πακέτο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ετοιμάζουν οι θεσμοί – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Handelsblatt που επικαλείται πηγές με γνώση της πρότασης. Το κείμενο που συντάχθηκε πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω συζητήσεις και θα αποσταλεί στους υπουργούς Οικονομικών χωρών μελών της ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει η Handelsblatt, το πρόγραμμα προβλέπει την αγορά από τον ΕΜΣ των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, ενώ εξετάζονται και άλλες επιλογές, όπως η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που είχαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα και η επέκταση των λήξεων του ελληνικού χρέους κατά 10 έως 15 χρόνια.
Κεντρικό στοιχείο της πρότασης είναι η αγορά από τον ΕΜΣ 13 δισεκ. ευρώ από τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, τα οποία θα είναι ανεξόφλητα από το 2019 και μετά, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος που πιθανόν δεν θα χρειασθούν. Ο ΕΜΣ θα μείωνε τα επιτόκια και θα έδινε μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής (για τα δάνεια αυτά), προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση στην Αθήνα.
Η γερμανική κυβέρνηση, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είναι αντίθετη στην ιδέα αυτή κατ΄ αρχήν. Το Βερολίνο θεωρεί την πρόταση ως μία επιλογή μεταξύ πολλών άλλων, αλλά μία απόφαση δεν θα ληφθεί έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του επόμενου έτους. Για την ώρα, προσθέτει η Handelsblatt, το Βερολίνο θέλει να εστιάσει στο τρέχον πακέτο βοήθειας και τους όρους που η Ελλάδα πρέπει ακόμη να υλοποιήσει. Μόνο μετά θα μπορούσε να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν, επίσης, άλλα μέτρα. Μία επιλογή είναι να επιμηκυνθούν οι λήξεις του ελληνικού χρέους κατά 10 έως 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν, επίσης, να επιστρέψουν, μέσω των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, τα κέρδη που είχαν από τα ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το ΔΝΤ εξετάζει να προσφέρει στην Ελλάδα πακέτο βοήθειας με διάρκεια ενός έτους.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: