
Η κρίση των τιμών του πετρελαίου έχει αφήσει το σημάδι της σε πολλές οικονομίες. Το σίγουρο είναι ότι άλλοτε κραταιές οικονομίες βλέπουν τα έσοδα απο τις εξαγωγές να συρικνώνονται επηρεάζοντας τα δημοσιονομικά τους μεγέθη, τον πληθωρισμός και τις ισοτιμίες των νομισμάτων τους. Η Ρωσία, ήδη αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται αντιμέτωπη με δημοσιονομικά ελλείμματα αλλά σίγουρα τα μεγαλύτερα προβλήματα τα αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα.
Η περίοδος Τσάβες όταν η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε σε πάνω από 140 δολάρια έχει παρέλθει και πλέον η οικονομία της χώρας απειλείται ακόμα και με χρεωκοπία.
Και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά σε μία οικονομία που οι εξαγωγές πετρελαίου έφερναν στην χώρα πάνω από το 95% των εσόδων προκειμένου να αγοραστεί το 70% των αγαθών που καταναλώνει η χώρα που είναι εισαγόμενα.
Αν και δεν υπάρχουν αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία, ο πληθωρισμός της Βενεζουέλας εκτιμάται σε 100% σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, σε 160% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενώ ανεξάρτητοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι μεταξύ 230-250%.Και φυσικά η αξία του νομίσματος της χώρας πέφτει συνεχώς.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει διατυπώσει την εκτίμηση ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% φέτος ενώ κάποιες προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση μεταξύ 6-8%, δηλαδή διπλάσια από αυτή που υποστηρίζει ο Πρόεδρος Μαδούρο. Κάποιοι αναλυτές προβλέπουν ότι μια χρεοκοπία είναι πιθανή το 2016 καθώς το υψηλό εξωτερικό χρέος έχει γίνει μη διαχειρίσιμο εξαιτίας των περιορισμένων εσόδων απο τις εξαγωγές πετρελαίου. Βασικά προϊόντα δεν είναι διαθέσιμα ή δεν επαρκούν, αναγκάζοντας τους Βενεζουελάνους να ξοδεύουν ώρες σε ουρές για να πάρουν γάλα ή χαρτί τουαλέτας. Οι λεηλασίες έχουν γίνει συνήθεις, και στρατιώτες περιπολούν στα σούπερ μάρκετ.
Οι πρωτοβουλίες του Μαδούρο προς τα τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, έπεσαν στο κενό και τώρα η Βενεζουέλα πουλάει το πετρέλαιο της κάτω από τα $40/ βαρέλι που έχει προϋπολογίσει για το 2016. Η υστέρηση των εσόδων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 40 δισ. δολάρια.
Το εκρηκτικό μείγμα συμπληρώνεται απο την πολιτική πόλωση. Πρόσφατα, ορκίστηκαν τα μέλη του νέου κογκρέσου στο οποίο για πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια την πλειοψηφία έχει η αντιπολίτευση.
Όμως ο Ν. Μαδούρο είχε προλάβει να αφαιρέσει από την δικαιοδοσία του κογκρέσου τον ορισμό του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας.Παράλληλα , τοποθέτησε τον Λούις Σάλας στην θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για θέματα οικονομίας.Υπενθυμίζεται ότι ο Σάλας έχει αποδώσει τα δεινά της οικονομίας της χώρας σε «οικονομικό πόλεμο», που λειτουργεί ως εργαλείο ξένων συμφερόντων .
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον διεθνή περίγυρο. Η κρίση στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες οικονομίες της Νότιας Αμερικής και κυρίως της Βραζιλίας αλλά και η προεδρική αλλαγή στην Αργεντινή είναι προβλήματα τα οποία επηρεάζουν τον Καράκας. Απο την άλλη πλευρά η προσέγγιση της Αβάνας με την Ουάσιγκτον έχει καταστήσει και την Κούβα επιφυλακτική απέναντι στον πιο στενό σύμμαχο της στην περιοχή.
Η συμμαχία μεταξύ της Βενεζουέλας και της ήταν ένα βασικό χαρακτηριστικό του γεωπολιτικού σκηνικού της περιοχής, με την Βενεζουέλα κάποτε να προμηθεύει περίπου 100.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως για να βοηθήσει στην συντήρηση της κουβανικής οικονομίας.
Παρά το γεγονός ότι οι χώρες παραμένουν σύμμαχες, ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο,που επιδιώκει τώρα την μεγαλύτερη προσέγγιση με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει γίνει πιο προσεκτικός . Το τελευταίο καιρό το Καράκας έχει αναζωπυρώσει παλαιές εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Γουιάνα, και έχει κατηγορήσει κολομβιανές «παραστρατιωτικές δυνάμεις» ότι προωθούν την βία στην Βενεζουέλα.
Πηγή: euro2day