Η βρετανικά τράπεζα τονίζει ότι η παγκόσμια αποπληθωριστική κρίση είναι προ των πυλών και μπορεί να οδηγήσει τις κύριες αγορές μετοχών σε απώλεια του 20% της αξίας τους και τις τιμές του πετρελαίου ακόμα και στα 16 δολάρια ανά βαρέλι!
Οι αναλυτές της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι οι αγορές στέλνουν σήματα παρόμοια με αυτά τους μήνες που προηγήθηκαν την κατάρρευση της Lehman Brothers και την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
«Πουλήστε τα πάντα εκτός από εξαιρετικής ποιότητας ομόλογα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της RBS, τονίζοντας πως «τα τελευταία θα σας φέρουν επιστροφή του κεφαλαίου σας, αλλά όχι και επιστροφή επί του κεφαλαίου σας».
«Σε μια συνωστισμένη αίθουσα, οι πόρτες διαφυγής είναι μικρές», σημειώνει η τράπεζα σε απόρρητο μήνυμα προς τους πελάτες της, απόσπασμα του οποίου αποκαλύπτει η έγκριτη βρετανική εφημερίδα «Telegraph».
Οι υπερχρεωμένες χώρες – Η Κίνα βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα για αναδυόμενη οικονομία
Ο Andrew Roberts, ανώτερο στέλεχος του επενδυτικού βραχίονα της τράπεζας, τονίζει ότι το παγκόσμιο εμπόριο και τα δάνεια συρρικνώνονται, πολύ κακός συνδυασμός για τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και τα κέρδη των μετοχών.
Αυτό είναι ιδιαιτέρως δυσοίωνο, δεδομένου ότι οι παγκόσμιοι δείκτες χρέους έχουν φτάσει επίπεδα ρεκόρ.
Ο Roberts προσθέτει, επίσης, ότι «η Κίνα έχει μπει σε δρόμο διόρθωσης και θα συμπαρασύρει τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές σαν χιονοστιβάδα», καθώς και ότι «οι μετοχές και οι πιστώσεις έχουν γίνει πολύ επικίνδυνες, ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της αρνητικής πορείας».
Σύμφωνα με τον ίδιο τόσο η Wall Street, όσο και οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υποχωρήσουν κατά 10% με 20%, ενώ η πτώση του FTSE 100 στο Λονδίνο ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς έχει πολλές ενεργειακές και εταιρείες εμπορευμάτων εισηγμένες.
Ειδικότερα ως προς τον FTSE 100 σημείωσε: «Το Λονδίνο είναι ευάλωτο σε ένα αρνητικό σοκ.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που είναι long στο πετρέλαιο και στις εταιρείες εξορύξεων, νομίζοντας ότι είναι ασφαλείς θα διαπιστώσουν ότι δεν είναι καθόλου ασφαλείς».
Η ανάπτυξη των δανείων είναι αρνητική και τις τελευταίες δύο φορές που συνέβη αυτό σημειώθηκε κρίση
Παράλληλα οι αναλυτές της RBS υποστηρίζουν ότι το πετρέλαιο Brent ενδέχεται να υποχωρήσει στα 16 δολάρια ανά βαρέλι, μια τιμή που τελευταία φορά διαμορφώθηκε μετά την κρίση στην Ανατολική Ασία το 1999.
Επιπλέον, εξαπολύουν βολές κατά του ΟΠΕΚ για τον οποίο αναφέρουν ότι έχει «παραλύσει» και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ανταποκριθεί στην επιβράδυνση στην Ασία, περιοχή με καταλυτικό ρόλο στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.
Για την RBS το επίκεντρο της παγκόσμιας ανησυχίας είναι η Κίνα, όπου η ανάπτυξη με βάση το χρέος έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού.
Η χώρα αντιμετωπίζει τώρα ένα κύμα φυγής κεφαλαίων και χρειάζεται ένα «δραματικά υποτιμημένο» νόμισμα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, «η επόμενη σκηνή του παγκόσμιου δράματος θα παιχτεί γρήγορα και με μανία».
Εμφανίζονται, συγκεκριμένα, σκεπτικιστές για το πόσο οι αρχές θα μπορούν να «αγοράσουν χρόνο», παρεμβαίνοντας άμεσα στα αποθεματικά, μειώνοντας τα επιτόκια και χαλαρώνοντας την πολιτική που ασκούν.
Ο Roberts υπογράμμισε μάλιστα ότι η διαδικασία της σύσφιγξης της πολιτικής που ασκούν οι κεντρικές αγγλοσαξονικές τράπεζες ήδη τελείωσε!
«Δεν θα σημειωθούν αυξήσεις στα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας προτού ξεσπάσει η κρίση, ενώ η επόμενη κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ενδέχεται να είναι μια ντροπιαστική απόφαση για μείωση των επιτοκίων», εκτίμησε χαρακτηριστικά.
Αδύναμη η παγκόσμια ανάπτυξη του εμπορίου