«Μας ενθαρρύνει η υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την σημερινή κυβέρνηση για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας. Συνέχεια της σταθερότητας στο πολιτικό μέτωπο θα ενσταλάξει εμπιστοσύνη στην ελληνική ανάκαμψη». Αυτό υπογραμμίζει ο John Paulson, ένας εκ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία εν γένει που συμμετέχει στο 17ο ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum που γίνεται σήμερα στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης.
«Έχουμε επενδύσει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και θα εξετάζουμε πρόσθετες επενδύσεις ανάλογα με την περαιτέρω πρόοδο που θα επιτυγχάνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωση του.
«Η Ελλάδα έχει επιβιώσει της καταιγίδας. Τα σύννεφα έχουν αρχίσει τώρα να αποτραβιούνται και ο ήλιος έχει αρχίσει να ξαναβγαίνει. Ήρεμες θάλασσες θα φέρουν ήρεμους πλόες. Ο ήλιος θα λάμψει και πάλι στην Ελλάδα», εκτιμά ο Αμερικανός επενδυτής.
O John Paulson είναι ιδρυτής και πρόεδρος του αμερικανικού hedge fund, Paulson & Co. το οποίο έχει συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξης των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Paulson, δια της Paulson & Co. κατέχει πλέον ποσοστό της τάξης του 9,12% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς (με βάση το συνολικό αριθμό δικαιωμάτων ψήφου πλην αυτών του ΤΧΣ) αλλά και ποσοστό της τάξης του 7,32% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank (με βάση το συνολικό αριθμό δικαιωμάτων ψήφου πλην αυτών του ΤΧΣ) όπως και το 9,99% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ.
Ο John Paulson συμμετέχει στο forum σε συζήτηση με θέμα «Putting Greece On The Global Investment Agenda – The International Investor Perspective» μαζί με τους Wilbur Ross της WL Ross & Co., William Vrattos της York Capital Management, Γιώργο Λογοθέτη του Libra Group οι οποίοι επίσης διατηρούν σημαντικότατα ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών αλλά και άλλων μεγάλων ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων.
Οι δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου επενδυτή έρχονται ένα χρόνο μετά, ενώ διαφοροποιούνται προς το θετικότερο, από την πολύ επιφυλακτική τότε θέση του που διατυπώθηκε στα πλαίσια της ίδιας διοργάνωσης της Capital Link, το 16ο ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum, οπότε και είχε ανακοινώσει πως «παγώνει τα πάντα» μέχρι να ξεκαθαρίσει η ρευστή τότε πολιτική κατάσταση.
Ο κύριος Λογοθέτης, τόνισε πως η πρόσφατη επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών «είναι πολύ σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης από μεριάς πιθανών ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και θα βοηθήσει τις τους τροχούς του εμπορίου να ξεκινήσουν να γυρίζουν και πάλι.» Όσον αφορά τη στάση των Ελλήνων της διασποράς, ο κύριος Λογοθέτης υπενθύμισε πως «καθόλη τη διάρκεια της κρίσης έχουμε διατηρήσει τη δέσμευσή μας να επενδύσουμε στην Ελλάδα όπως και σε έναν αριθμό κοινωνικών προγραμμάτων που παρέχουν απευθείας υποστήριξη. Η δέσμευσή μας παραμένει.»
Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, ο John Calamos, ιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και Co-Chief Investment Officer της Calamos Investments σημείωσε ότι η «ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλά σημαντικά δομικά στοιχεία για να κάνουν τη χώρα έναν τόπου όπου οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές θα μπορούν να βρουν την επιτυχία. Η αναζωπύρωση της προσοχής στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, η δημιουργία επιχειρήσεων και η αύξηση της απασχόλησης είναι ουσιώδης σημασίας. Ο ιδιωτικός τομέας παρέχει ένα περιβάλλον όπου η επιχειρηματικότητα ευημερεί, η σκληρή δουλειά ανταμείβεται και δημιουργούνται βιώσιμες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να απλοποιήσει και να εκσυγχρονίσει τα νομικά, ρυθμιστικά και λογιστικά εμπόδια για να ξεκινήσει μια επιχείρηση στη χώρα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνια. Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τις εκτεταμένες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στη χώρα πολιτικές που ενθαρρύνουν τις μικρές επιχειρήσεις. Ένα βελτιωμένο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις θα δώσει επίσης στους επενδυτές στην Ελλάδα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Επιπλέον, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το φορολογικό πλαίσιο, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εξετάσουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών αντί της αύξησης. Μια μείωση στους φορολογικούς συντελεστής τονώνει την οικονομία και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό οδηγεί σε συνολική αύξηση των φορολογικών εσόδων. Επίσης, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της συλλογής φόρων. Η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει μια ισχυρή ναυτιλιακή βιομηχανία, ένα εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό και φυσική ομορφιά, ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα για τον τουρισμό. Η Ελλάδα είναι η Φλόριντα της Ευρώπης και καθώς η οικονομία της αναδομείται, η χώρα μπορεί να γίνει επίσης ένας ισχυρός επιχειρηματικός και επενδυτικός προορισμός».
Από την πλευρά του, ο κύριος Dean Metropoulos, CEO της Dean Metropoulos & Co, παρομοίασε τη χώρα με το Ισραήλ λέγοντας πως «η Ελλάδα, όπως και μια άλλη μικρή αλλά πολυμήχανη χώρα – το Ισραήλ-, είναι ένας τόπος επιχειρηματιών και με μορφωμένο πληθυσμό. Επίσης έχει μερικά πλεονεκτήματα από τη φύση της που μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντικές ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και παραγωγής πλούτου. Ανάμεσά τους είναι ο τουρισμός, η ενέργεια και ο αγροτικός τομέας. Ακόμη λόγω του μορφωμένου και νεανικού πληθυσμού μπορεί να αναπτυχθεί η τεχνολογία και να γίνει μέρος ενός διεθνούς δικτύου.»
Σύμφωνα με τον κύριο Metropoulos, αυτό που η Ελλάδα μπορεί να διδαχθεί από το μοντέλο του Ισραήλ, είναι πως «αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να δημιουργηθούν σε ένα περιβάλλον φιλικό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις – ένα περιβάλλον όπου η διαφάνεια και ένα δυτικό νομικό μοντέλο θα τραβήξει τους επενδυτές που θα αναλογίζονται τα κέρδη από αυτές τις ευκαιρίες χωρίς να φοβούνται από την πολιτική αστάθεια και τη γραφειοκρατία. Η χώρα πρέπει επίσης να έχει έναν εφαρμόσιμο φορολογικό κώδικα που επιτρέπει τη λειτουργία με νομιμότητα, σιγουριά και δικαιοσύνη.»
Πηγή:capital