Όταν η Ελλάδα έκανε αίτηση για το πρώτο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης της, το 2010, μόνο σε δύο ευρωπαϊκές χώρες δεν υπήρχε ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της ιδιοκτησίας και της χρήσης της γης. Η Αλβανία ήταν η άλλη, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Paul Taylor, σε άρθρο του στο Reuters.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΕ και του ΔΝΤ, αυτή η αδυναμία ταυτοποίησης της ιδιοκτησίας και της χρήσης γης, είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για τις επενδύσεις, αλλά και για την σωστή φορολόγηση και την οικονομική ανάπτυξη.
Πέντε χρόνια αργότερα η Ελλάδα είναι στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Σε κάθε ένα από τα προγράμματα ήταν προτεραιότητα η δημιουργία κτηματολογίου. Παρόλα αυτά, δεν έχουν γίνει ούτε τα μισά από τα απαιτούμενα, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν και την τεχνική υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Στο μεταξύ, η Αλβανία, μια μακράν πιο φτωχή Βαλκανική χώρα, που η συμμετοχή της στην ΕΕ ακόμα φαντάζει μακρινή, ξεπέρασε την Ελλάδα καθώς εφάρμοσε ψηφιακή καταγραφή των ιδιοκτησιών, αν και παραμένουν ορισμένα κενά.
Όπως αναφέρει ο Taylor, οι ελληνικές εφημερίδες αποκαλούν το κτηματολόγιο ως «η εθνική μας ντροπή», καθώς ξεκίνησε το 1995 με κοινοτικά κεφάλαια, τα οποία το 2003 έπρεπε να επιστραφούν στις Βρυξέλες λόγο κακής χρήσης.
Η συνεχιζόμενη απουσία ηλεκτρονικού κτηματολογίου είναι ένας από τους λόγους που το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοινώθηκε το 2011 και είχε στόχο να φέρει έσοδα 50 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια, μετά βίας σήμερα έχει αποφέρει 3,1 δισ. ευρώ.
Ο στόχος των 50 δισ. ευρώ επαναβεβαιώθηκε στην συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης τον Αύγουστο, αλλά επεκτάθηκε σε μια περίοδο 30 ετών.
Το κράτος δεν μπορεί να πουλήσει τα «φιλέτα» του, καθώς υπάρχουν δικαστικές διενέξεις αναφορικά με την ιδιοκτησία και τα όρια τους.
Απλοποιήστε το
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν εμπλακεί στην προσπάθεια με σκοπό την γρήγορη υλοποίηση του σχεδίου, δηλώνουν ότι είναι αδύνατον να καθορίσουν το πέρας του και ζητούν δραστικές απλοποιήσεις.
«Είναι τόσο σύνθετο, που κανείς δεν τολμά να πει «ας το κάνουμε πιο απλό»», δηλώνει ο Rik Wouters, ένας Ολλανδός αξιωματούχος με τεράστια πείρα στο κτηματολόγιο, ο οποίος ήταν επικεφαλής στη ευρωπαϊκή ομάδα αρωγής προς την Ελλάδα, από το 2011 ως το 2014, όπου αποσύρθηκε η Task Force.
Σύμφωνα με το άρθρο, τα έγραφα ιδιοκτησίας που προέρχονται από την Οθωμανική περίοδο, περιπλέκουν τη κατάσταση, καθώς αναφέρουν όρια ιδιοκτησίας που δεν υπάρχουν πλέον ή όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Taylor, «κάνουν λόγο για 500 βήματα από την ελιά» ή άλλα συναφή.
Επίσης, η Ελληνορθόδοξη εκκλησία δεν έχει κτηματολόγιο, γεγονός που αναγκάζει την κρατική υπηρεσία κτηματολογίου να διαβουλεύεται με μοναστήρια και μονές, σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει τους ιδιοκτήτες της και τα όρια των ιδιοκτησιών.
Πηγή: capital.gr